בשנים האחרונות ה"מטבח הכפרי" הפך להיות מבוקש ביותר. רבים מחפשים עיצוב מטבח בסגנון הכפרי ומרגישים חיבור גדול לצבעוניות שלו, לחומרי הגלם הטבעיים ולתחושות הביתיות שהוא מייצר. באופן טבעי גם ההיצע הוא עצום ורב, וכיום ניתן להשיג מטבחים כפריים מעוצבים מחברות רבות של מטבחים ונגרים. נעזרנו
באורית חן, מעצבת הבית של "פז מטבחים"
ובמני הדר, בעליה של חברת "אליה מטבחים", על מנת לספק קווים לדמותו של המטבח הכפרי.
הכירו את המטבח הכפרי: עץ בגימור גס, צבעוניות בהירה ועומס דקורטיבי. מטבח בסגנון פרובאנס של אליה מטבחים (צילום: מני הדר)
"המטבח הכפרי שאנחנו מכירים כיום", מסבירה חן, "הוא גלגול ארוך שנים של המטבחים מראשית המאה ה-20 בפרובאנס, בטוסקנה או בכפרים האנגליים. עם השנים, קיבלו מטבחים אלו צורה של רהיט. בעבר נהוג היה לעבוד על שולחן עבודה גדול שעמד במרכזו של המטבח, כאשר מצידו האחד הייתה משאבת מים ומתחתיה קערה (הברז והכיור של ימינו), ומצידו השני הייתה אח גדולה ששימשה לבישול וחימום. כלי המטבח אוחסנו על גבי מדפים וכונניות פתוחים ולא בארונות, וברי המזל שהחזיקו מקרר בבית, בדרך כלל הציבו אותו במרתף או במחסן ולא במטבח עצמו". ככל שהתפתחה היכולת האנושית, כך התפתחו השכלולים במטבח, ובהדרגה נבנו רהיטים מדוייקים יותר, ארונות בעלי דלתות סגורות, משטחי עבודה, פתרונות פרזול וכן הלאה.
מטבח שעושה חשק לבשל מאכלי קדירה ולצאת אל האחו. הסגנון הכפרי של פרובאנס באליה מטבחים (צילום: מני הדר) מאפייני המטבח הכפריהמטבח הכפרי הפופולארי כל כך כיום, מקורו בסגנון הכפרי האירופאי ובעיקר בפרובאנס, באיטליה ובאנגליה, כאשר המאפיינים הבסיסיים שלו עברו עידון, שדרוג והתאמה לטכנולוגיה ולצרכים של ימינו. המאפיינים המסורתיים ביותר של עיצוב
מטבח כפרי שנשמרו לאורך הזמן, הם שימוש נרחב בעץ מלא או צבוע, בדרך כלל בגימור משופשף בסגנון שאבי שיק, ובצבעוניות בהירה בסגנון נאיבי. כמו כן, גם שילוב של אבן בריצוף או בחיפוי הקירות, ובדים טבעיים שונים מהווים סממנים מרכזיים של הסגנון. חיפויי הקירות היו גסים ומחוספסים, והתחושה שנוצרה במטבחים הללו הייתה פשוטה, טבעית וחמה, כאילו בעוד רגע יכנסו בני המשפחה כשעל רגליהם מגפיים מכוסות בוץ, וישבו לאכול ביחד תבשיל קדירה מעלה אדים.
צבעוניות בהירה- "המטרה המקורית של הגוונים הבהירים הייתה לשקף את קרבת הבית לים, על ידי שימוש בגוונים שונים של חול ובצבעי פסטל רכים", מסביר הדר. הרעיון הוא לספק לאנשי הטבע הכפריים תחושה קרובה וטבעית של שמש, ים, צמחיה ושמיים. כמו כן, "ההעדפה לצבעים בהירים נבעה מהיעדר תאורה מספקת", מסבירה חן. יחד עם זאת, כיום מקובל לשלב גם צבעוניות כהה יותר בהתאם לסוג העץ הנבחר, ובמקום מייפל או לבנה בהירים, להעדיף דובדבן, אלון, אורן ואפילו אגוז, מבלי לפגוע בתחושה הכפרית.
צבעי פסטל עדינים ורכים, עיצוב מסודר של כלי המטבח ודקורציות פרחוניות. מטבח כפרי של רגבה (צילום: יח'צ) טקסטיל- השימוש הנרחב בבדים, ובעיקר בבדים טבעיים כמו כותנה ופשתן, נועד לספק תחושה חמימה וביתית. במטבח הכפרי המקורי, נהוג היה לשלב וילונות בגווני בז´ ושמנת שיוצרים מראה דהוי בשמש. כמו כן, מקובל היה לשלב במטבח בדים כמו וילונות ומפות, עם הדפסים הלקוחים מתוך עולם הצמחים, העלים והפרחים, בהתאם למסורת הויקטוריאנית, במטרה לתת נגיעה של ציור תוך שמירה על הקווים הנקיים בחלל.
עץ- העץ הוא שחקן מפתח בסגנון הכפרי, כאשר על פי רוב הוא מעובד כך שיתקבל מראה לא מלוטש, שייצר תחושה חמימה וביתית, אותה לא ניתן לחקות בעזרת שום חומר אחר. יתרה מזאת, כיום השאיפה היא להעניק לעץ מראה של עבודת יד גסה וטבעית, שלא עבר בפס ייצור המוני.
"מקובל מאוד להוסיף לעץ מסגרות, קרניזים לארונות העליונים, גילופים ושיופים שונים, חריטות, הברשות, חריצים וטקסטורות", מסביר הדר, "שכל אחד מהם מספק אפקט כפרי מעט שונה". לעיתים נבנות חלק מהיחידות במראה פתוח דרכו ניתן לראות את כלי המטבח, ובעיקר צלחות המסודרות בעמידה, בדומה למתקני ייבוש הצלחות שנבנו לפני מאה שנה. הצבעוניות המבוקשת ביותר כיום בעיצוב מטבחים כפריים היא בהירה, בהתאם לחוקי הז´אנר: גווני לבן ושמנת צהבהבה או חומה שיוצרים אפקט רך ונקי.
חפצים גדולים, חלל מרווח, ריהוט מאסיבי מעץ מלא ותחושת חספוס. מטבח בסגנון כפרי- אנגלי של אליה מטבחים (צילום: מני הדר) אחסון- חן מסבירה כי הארונות של המטבחים הכפריים הם בד"כ בעלי חזיתות פנימיות, כלומר חזיתות המורכבות במישור אחד עם דפנות הארונות. המטרה של בנייה זו היא להדגיש את ההבדלים בסגנון, בעיקר מול המטבחים המודרניים בעלי הקווים הישרים והנקיים. בין החזיתות מייצרים הפרדות המקנות למטבח מראה "גס" וכפרי יותר. "העיצוב הכפרי הקלאסי", מסביר הדר, "הוא עיצוב ששם דגש רב על מקומות אחסון, והדוגמא הטובה ביותר לכך היא הצבתו של אי במטבח המהווה משטח פונקציונאלי לבישול, אכילה ואחסון גם יחד".
אוסף של מאפיינים כפריים בשילוב טכנולוגיה חדישה שמייצרים עיצוב מותאם אישית. עיצוב של פז מטבחים (צילום: יח'צ) אבן- "השימוש באבן היה מאוד דומיננטי בפרובאנס ובאיזורים הכפריים של איטליה", מסביר הדר. "האבן הייתה חומר הגלם העיקרי במהלך עיצוב מטבח כפרי ויועדה לריצוף, לבניית משטחים, כיורים יצוקים ואף ריהוט. כיום האבן מהווה תוספת נעימה למי שמעוניין לשחזר את המראה הכפרי הישן, אבל כבר לא נתפסת כסממן הכרחי".
האי במרכז החדר, המאפיין את המטבח הכפרי, הוא פריבילגיה של בעלי חללים מרווחים. גם בלעדיו אפשר לייצר אווירה כפרית חמימה. מטבח אנגלי של אליה מטבחים (צילום: מני הדר) חומרים נוספים- בגלגוליו השונים של הסגנון הכפרי, נתווספו לו חומרי גלם שונים כמו פליז, ברזל מרוקע, חמרן, אריחים, נחושת, זכוכית ואבנים טבעיות, שנועדו להתאים לצרכים המודרניים שלנו, ולכן בכל מטבח כפרי כיום ניתן להוסיף אלמנטים מודרניים כמו פרזולים חכמים שונים, מנגנונים נוחים ושאר מוצרים שלא היו מקובלים במטבחים הכפריים בעבר, אך הופכים את השימוש במטבח העדכני שלנו, לפונקציונאלי ונוח. מהסיבה הזו, בחירה של מטבח כפרי כיום היא בחירה מאוד אישית המורכבת מהעדפות אינדיבידואליות ולא משטאנץ קבוע מראש. החומרים הללו נותנים למטבח את הטאצ´ העדין והאישי והופכים אותו למרחב אינטימי ונעים.
הירשמו עכשיו בחינם להדרכה הקרובה בנושא תכנון פנים המטבחיש לכם שאלה? כתבו לנו בפורום מטבחיםהיכנסו לגלריית תמונות מטבחים של אתר הדירה לקבל השראה
תגובות לכתבה