1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. מיזוג אויר
  4. כיצד מתאימים את מערכת המיזוג לחלל הבית?

כיצד מתאימים את מערכת המיזוג לחלל הבית?

איך מתאימים את מערכת המיזוג לחלל הבית? מהו המזגן החסכוני ביותר באנרגיה? מה צריך לדעת על התקנת המזגן? ומהם הטרנדים החדשים בתחום? סדרת כתבות שתחסוך לכם אנרגיה מיותרת

תכנון נכון יביא למיזוג מהיר ואחיד ולחסכון באנרגיה מיותרת (צילום אילוסטרציה)
תכנון נכון יביא למיזוג מהיר ואחיד ולחסכון באנרגיה מיותרת (צילום אילוסטרציה)  

מאת שחר בן פורת

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו


במרוצת השנים הפך המזגן לחלק בלתי נפרד מחיינו. 84% מאיתנו מחזיקים אותו בבית כאשר בימי הקיץ החמים אנו נוהגים להפעיל אותו בממוצע כ-6 שעות, כך על פי סקר שערכה חברת אלקטרה מוצרי צריכה.
המכשיר שבעבר נחשב לזולל חשמל לא קטן עבר עם השנים שיפורים ושדרוגים טכנולוגיים שהפכו אותו לחסכוני וידידותי יותר לסביבה ומכאן גם לכדאי יותר בחימום הבית.
אולם היעילות והחיסכון שלו באנרגיה תלויה לא רק במספר כוחות הסוס שלו או בטכנולוגיה המתקדמת עליה הוא מבוסס, אלא גם בחלל אותו הוא מקרר או מחמם. תנאים לא אופטימליים עלולים לגרום לו לעבוד שעות נוספות מבלי לקרר או לחמם את הבית באופן אחיד ולבזבז כמות מיותרת של אנרגיה.

אז מהם הפרמטרים אותם צריך לקחת בחשבון לפני התקנת המזגן?

1-בידוד הבית- תנאי חשוב וראשוני לפעילות אפקטיבית של המזגן.
דורון קליין, אדריכל וחבר הנהלת המועצה הישראלית לבניה ירוקה מסביר כי ישנן מספר דרכים לבודד את הבית מפני קור או חום. "ישנה אופציה לבידוד חיצוני של הבית בעזרת טיח תרמי או לוחות בידוד ואופציה לבידוד פנימי בעזרת שכבת בידוד מתחת לקיר גבס. גם החלונות כדאי שיהיו מבודדים מכניסה של קרינה, חום ואנרגיה מיותרת. חלונות קיימים אפשר לבודד באמצעות חומר ציפוי תרמי לחלונות, שיחסוך הוצאות מיותרות בחיפוש אחר דרכים לקירור הבית. בידוד נכון חוסך הפעלה של הרבה שעות מזגן ותשלומים מיותרים לחברת החשמל".

2-תנאים פיזיים של החלל- לכל דירה מבנה שונה, כיווני אוויר אחרים ודרישות מיזוג ייחודיות ולקיחה בחשבון של כל פרמטר כזה היא חיונית בשלב של תכנון מיזוג הבית.
חדר הממוקם מתחת לגג רעפים, לדוגמא, שהוא באופן כללי חם יותר מחדר עם תקרת בטון יצריך מזגן עם תפוקה גבוהה יותר, כך גם חדר הפונה לכיוון דרום יצריך לרוב מזגן עם תפוקה גבוהה יותר מאשר חדר הפונה לכיוון צפון או מזרח. לקומה בה אתם גרים יש גם כן השפעה על מידת הבידוד שלה, דירת גג, למשל, תהיה חמה יותר בקיץ וקרה יותר בחורף.
ניר ניצן, מנהל תחום מזגנים בברימאג יבואני LG, מסביר כי לפני הכול יש לאפיין את גודל החלל אותו רוצים לקרר ולאחר מכן להתאים את גודל תפוקתו של המזגן.
"בדרך כלל, חדרי שינה אינם זקוקים למזגן הנותן תפוקות גדולות, ולכן ניתן לחסוך ולהתקין בו מזגן קטן. במידה וישנם שני חדרים צמודים יכול להיות שניתן יהיה לקחת מזגן אחד גדול יותר שיוכל למזג את שני החללים יחדיו ולחסוך בעלויות. המזגנים החדשים (בטכנולוגיית ה-Inverter)יודעים להתאים את עצמם לעומס החום ולכן יכולים להגיע לניצול של 30% מהכוח שלהם", אומר ניצן.

3-התאמת גודל החדר לגודל המזגן- במידה ותנאי הסביבה אינם חריגים אפשר להעריך בהערכה גסה כי לחדר בגודל 10 עד 12 מ"ר יספיק מזגן עם תפוקה של 1 כ"ס (10,000 BTU), לחדר בגודל ממוצע של 15 מ"ר יספיק 1.25 כ"ס (12,000-13,000 BTU) ולחדר מעל 20 מ"ר מומלץ מזגן עם 18,000 BTU ומעלה.

4-ייעוץ מיזוג- תכנון מיזוג האוויר בבית מתחיל עוד בשלב תכנון הבית. יועץ מיזוג ואדריכל חושבים מראש על מכלול התמונה- כיווני האוויר של כל חדר, המיקום הגיאוגרפי של הבית, סגנון החיים בבית וכדומה ולפי פרמטרים אלו בונים את המערכת האפקטיבית ביותר שתמנע קירור לא אחיד בבית ותגרום לבזבוז מיותר של אנרגיה.
מרבית החברות הקיימות בשוק מציעות שירות של ייעוץ מיזוג בעלות של בין 50 ל-100 ₪ אשר אחרי רכישת המזגן מתקזזים מן המחיר הסופי. יש גם כאלו המספקות את הייעוץ הזה בחינם.

תגובות לכתבה

חזור מעלה