1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. חימום הבית
  4. סוגי קמינים

סוגי קמינים

מהם ההבדלים בין סוגי הקמינים? איזו תשתית נדרשת בטרם ההתקנה? וכל מה חשוב לדעת בטרם רכישת האח הביתי

"בעוד שתנורים המוסקים באמצעות גז ונפט מצריכים התקנת צנרת מיוחדת, קמין עצים אינו מצריך תשתית כלשהי (למעט התקנת ארובה)", קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)
"בעוד שתנורים המוסקים באמצעות גז ונפט מצריכים התקנת צנרת מיוחדת, קמין עצים אינו מצריך תשתית כלשהי (למעט התקנת ארובה)", קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)  
"קמין גז ניתן להתקין גם בבתי דירות ולא רק בבתים פרטיים", קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)
"קמין גז ניתן להתקין גם בבתי דירות ולא רק בבתים פרטיים", קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)  
קמין גז מצריך התקנה על ידי מתקין מורשה, קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)
קמין גז מצריך התקנה על ידי מתקין מורשה, קמין מבית EFEL, (צילום: יח"צ)  

מאת נטע קרצו

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
קמין או בשמו האחר "אח", הינו אמצעי החימום העתיק ביותר. קמין נחשב מאז ומעולם לאביזר יוקרתי, המשרה אווירה רומנטית וחמימות נעימה בבית. כיום מעבר ליוקרה ולרומנטיקה, הקמינים משדרגים כל חדר והופכים להיות לחלק מהריהוט בבית, בשל עיצובם המרהיב, המתאים כמעט לכל סגנון. סקאלת סגנונות הקמין האופנתי נעה בין קלאסי-מסוגנן ועד להייטקי-עתידני. כך או כך, הקמין הפך עם השנים לסמל סטאטוס חורפי מובהק.

סוגי קמינים: עץ, גז ונפט



הקמינים הביתיים נבדלים האחד מהשני, בראש ובראשונה באמצעות החומר המפעיל אותם; גז, נפט ועץ, וכפועל יוצא משתנה גם סוג ההתקנה והארובה הנדרשת.
בעוד שתנורים המוסקים באמצעות גז ונפט מצריכים התקנת צנרת מיוחדת, תנור העצים אינו מצריך תשתית כלשהי (למעט התקנת ארובה). בנוסף, התקנת קמין עץ ונפט נעשית ע"י מתקינים שהוסמכו מטעם החברות, לעומת התקנת קמין גז, המתבצעת ע"י טכנאי גז מוסמך בלבד, שהוסמך מטעם משרד התשתיות. כמו-כן, התקנת הקמין מתבצעת ביום אחד במשך 3-8 שעות.

תנורי גז



כדאי לדעת: סוג הגז המשמש את הקמין הוא אותו גז (גפ"מ) בו אנו משתמשים במטבח הביתי, כך שתנור גז לא מצריך מצבור אנרגיה נוסף מעבר למה שכבר קיים בבית.
תשתית מתאימה: ארובה וצנרת גז. ארובה - יש להכין מעברים בקוטר המתאים בהתאם לקמין, בין הקומות ובתקרה. במקרה של התקנה בבנין דירות המעבר הינו דרך הקיר.
צנרת גז - יש להכין צנרת בקוטר המתאים בהתאם לקמין ולמרחק ממקור הגז. עבודה על קמין גז חייבת להתבצע ע"י טכנאי גז מוסמך בלבד (מומלץ לבדוק תעודה מאושרת ע"י משרד התשתיות).
סוג ארובה מתאימה: "ארובה כפולה"; ארובה בקוטר קטן (10-13 ס"מ) המוקפת בארובה בקוטר גדול יותר (15- 20 ס"מ). הארובה הקטנה יותר אחראית על פליטת הגז מתוך התנור אל מחוץ לבית והארובה הגדולה יותר אחראית על יניקת החמצן מחוץ לבית לתוך תא הבעירה של הקמין. באמצעות שימוש ב- "ארובה כפולה" נגיע למצב בו קמין הגז מהווה יחידה אטומה שמספקת את כל צורכי התפעול שלה מחוץ לחלל הבית.
קבוצות עיקריות של תנורי גז: בחברת "EFEL" תוכלו למצוא תנורי free stand - יחידה נפרדת העומדת בפני עצמה ולרוב בנויה מיציקת ברזל, לצד תנורי Built in -יחידה שקועה בתוך הקיר, שבמרבית המקרים מכוסה בגבס והמראה שמתקבל הוא של חלון בתוך הקיר דרכו נצפית הלהבה (מראה רומנטי). בתוך תא הבעירה ישנה אבן קרמית המעוצבת בצורת בולי עץ דבר המוסיף לאותנטיות קמין הגז.

יתרונות בולטים:
> איכות חימום גבוהה ו"נקייה" - הקמין משאיר אוויר צח בחלל הבית, "הגז נשרף באופן מלא ומעט מאד גזים רעילים נפלטים", מציין הקבלן נתי יוגב
> עלות צריכה נמוכה יותר לעומת האחרים
> קל ונוח לתפעול- ניתן לשלוט בעוצמת הלהבה והחום באמצעות השלט
> מרבית תנורי הגז מגיעים עם תרמוסטט וניתן לקבע טמפרטורה רצויה (במידה וטמפ´ החדר עולה על הטמפ´ המוגדרת בתרמוסטט - הלהבה תקטן באופן אוטומטי)
> טכנולוגיה אידיאלית גם עבור שומרי השבת
> ניתן להתקינו גם בבתי דירות ולא רק בבתים פרטיים

חסרונות:
> מצריך התקנה על ידי מתקין מורשה
> תנור הגז יקר פי שתיים מתנורי הנפט אם כי אחזקתו זולה יותר
> שיקולי בטיחות - חשוב להישמר ולהיות ערניים מפני דליפת גז, אולם "בתנורים מתקדמים כיום, יש מערכת מיוחדת המזהה דליפת גז וסוגרת את הברז באופן אוטומטי", מוסיף יוגב.
חשוב לדעת: אחת לשנה חייבים לבצע בדיקה של טכנאי גז מורשה (לעומת זאת, קמין גז המותקן עם ארובה כפולה אינו מחייב בדיקה של טכנאי אחת לשנה).

תנורי סולר/נפט



כדאי לדעת: תנורי נפט/סולר קיימים במספר הספקים, וקוטר תא הבעירה הוא שקובע את ההספק. תפעול התנור מתבצע באמצעות חוגה המאפשרת הזרמה גבוהה או נמוכה בהתאם לעוצמה הרצויה.
תשתית מתאימה: ארובה וצנרת לאספקת הנפט. ארובה - יש להכין מעברים בקוטר המתאים, בין הקומות ובתקרה. צנרת לאספקת נפט ממיקום המיכל עד לקמין (מומלץ להכין משטח בטון למיכל).
כמו-כן, על מנת לאפשר אספקה סדירה של נפט/סולר נמקם בחצר הבית מיכל (לרוב בעל קיבולת של 500 ליטר), שיזין את התנור דרך צינור נחושת המחבר ביניהם.
סוג ארובה מתאימה: ארובה בקוטר 12 ס"מ כאשר האפשרות היחידה היא דרך הגג.
חשוב לדעת: ברוב המקרים תנורי נפט/סולר בנויים מיציקת ברזל, אשר בעת ההפעלה אוגרת חום ומפיצה אותו בחלל הבית גם לאחר הכיבוי (הקמין ממשיך לפלוט חום במשך 30-45 דק´ ).

יתרונות בולטים:
> איכות חום טובה
> אין צורך ברישיון התקנה
> עלותו זולה יותר אם כי תחזוקתו יקרה

חסרונות:
> עלות תפעול ותחזוקה גבוהים
> אחת לשנתיים נדרש טכנאי לצורך ניקוי תא הבעירה
> מזהם מבחינה אקולוגית

תנורי עץ



כדאי לדעת: בדומה לקמין נפט/סולר, גם תנורים המוסקים בעץ בנויים מיציקת ברזל האוגרת את החום ומפיצה אותו בחלל הבית. כדי לשלוט בעוצמת החום, עלינו לפקח על כמות העצים המוזנים אל תוך תא הבעירה וכן על כמות החמצן הנכנס לקמין, הנשלט באמצעות פתחים הניתנים לוויסות.
תשתית מתאימה: ארובה בלבד. יש להכין מעברים בקוטר המתאים בהתאם לקמין, בין הקומות ובתקרה. מומלץ להכין את שלבי הביצוע עוד בשלב התכנון אצל האדריכלים/מעצבים בכדי לקבל תוצאות טובות יותר ולמנוע נזקים.
סוג ארובה מתאימה: ארובה בקוטר 12-20 ס"מ, כאשר היציאה האפשרית היחידה היא דרך הגג.
חשוב לדעת: מעבר לתחזוקה השוטפת של הקמין, יש להזמין אחת לשנה טכנאי לצורך ניקוי הארובה ותא הבעירה. וכן, חשוב להזין את הקמין בעץ יבש ולאחסן את מלאי העצים במקום יבש ומקורה.

יתרונות בולטים:
> יוצר אווירה חמימה-אותנטית, רומנטית ונוסטלגית בבית
> חום טבעי אמיתי
> עלות התנור זולה יותר (אין מנגנון הדלקה של נפט/גז - אך התפעול יקר יותר)
> אין צורך ברישיון התקנה

חסרונות:
> פחות פרקטי וקשה לתפעול (אם כי, יש הנהנים מזה) - "התעסקות" עם הבאת העצים, אחסונם, הבערתם וכד´

קמין המוסק בעץ יוצר אווירה חמימה-אותנטית, רומנטית ונוסטלגית בבית, קמין מבית EFEL (צילום: יחקמין המוסק בעץ יוצר אווירה חמימה-אותנטית, רומנטית ונוסטלגית בבית, קמין מבית EFEL (צילום: יח'צ) 

לרשימת חברות העוסקות בקמינים - לחצו כאן

תגובות לכתבה

חזור מעלה