לוילון אמנם יש תפקיד עיצובי, הוא מעניק לחלון מסגרת או לחילופין מטשטש את החוץ. אך מעבר לכך, לוילונות המתקדמים כיום יש גם אספקט פונקציונאלי הם מחשיכים ומצננים את החלל ואף מהווים פיתרון מצוין לחיסכון באנרגיה.
לדברי פיני אוסט, מנכ"ל אורגון, מה שמשפיע על יכולת החיסכון באנרגיה של הוילון, זה מידת האיטום או החומר ממנו עשוי המסך. "ישנם
וילונות רשת המסננים כ- 85% מהקרינה, דרכם חודר האור. אולם, קיימים בדים אחרים בעלי צפיפות גבוהה יותר, המסננים כ- 95% מהקרינה והחום, וגם דרכם חודר אור". אוסט, נותן כדוגמא נוספת את
בדי ההאפלה שיכולים ליצור חושך מוחלט ולחסום את החום בצורה היעילה ביותר.
בעת שיפוץ ועיצוב הבית, אוסט ממליץ לשלב במוצרי ההצללה ציפוי מיוחד לחלון הנקרא
אנטי סאן, שהוא מעין שקף מפלסטיק הנדבק על החלון ומסנן קרינה בצורה מצוינת. "הוא לוכד את החום בזכוכית ולא נותן לחום להיכנס פנימה". עוד ממליץ אוסט על בדי
וילונות עם
ציפוי מטאלי, המחזירים את הקרינה החוצה ואינו סופג את החום.
לדברי אוסט הפתרון החשמלי הוא האחרון והחשוב מביניהם. ראשית חשוב לציין, כי מדובר הפתרון החשמלי מצטיין בצריכה נמוכה מאוד של אנרגיה, ובמקביל מאפשר לשלוט בהצללה בהתאם לשעות השמש וכיווני האור גם כאשר אין נוכחות בחדר, על ידי תכנון מראש. ההצללה החשמלית מצויידת גם בחיישני אור, כך שברמת אור מסויימת הוילון עולה/יורד".
אוסט ממליץ על תוכנה מיוחדת שמפעילה אורגון המדמה באופן מושלם את החלל בהתאם לכיווני האוויר, מיקום החלונות וגודלם, המספקת שילובים של פתרונות הצללה אידיאליים לכל חלל ונותנת את אחוזי החיסכון באנרגיה בהתאם לעונות השנה.
הוילונות כיום גם פונקציונאליים מחשיכים ומצננים את החלל ומהווים פיתרון מצוין לחיסכון באנרגיה, 'אורגון', (צילום: יח'צ)
כמו כן, ישנם גם
וילונות אקוסטיים לחלל, שכשמם כן הם, בעלי יכולת הדרגתית של בליעת הרעש, בהתאם לעדיפות של המשתמש. הצליל והרעש הנשמעים בחדר נספגים על ידי הווילונות והצליל לא חוזר. לרגישים לאבק, ישנם
וילונות דוחי האבק מתאימים למעשנים ומהווים פתרון מצוין לסובלים מריחות לא נעימים ואלו שרוצים לשמור על רמת אוויר טובה וצלולה. ולשמירה על סביבה היגיינית, ישנם
וילונות אנטי בקטריאליים, המתאימים במיוחד לסובלים מאלרגיות ועוזרים במניעת כניסה של חומרים מזהמים ושמירה על סביבה היגיינית יותר.
התאמת הוילון לסוג החלל
רן קופלמן העומד בראש מיזם עיצוב הבית "רובינסטייל", מסביר כי הוילונות משתלבים בעיצוב החללים השונים ומשלימים את המראה.
בחירת וילון לבית הוא תהליך מהנה, המערב חשיבה אסטטית והתאמה עיצובית, ובסופו מקבל הבית גוון עיצובי חדש, והאווירה משתנה בו מבלי היכר. וילונות ניתן להרכיב ממגוון בדים וחומרים ובמחירים שונים, ובכל רמת תקציב אפשר להשיג את האפקט הרצוי".
טיפים חשובים לבחירת וילון: > יש לקבוע ראשית את רמת ההצללה הנדרשת. במקרה של הצללה חלקית קיימים שפע של בדי וילונות של עד כ-80% הצללה, ובמקרה שנרצה לאטום כניסת אור באופן מלא נשתמש בבדי האפלה.
> במקומות בהם השמש חזקה ויוקדת, מומלץ להשתמש בבדי וילונות עמידים יותר בפני דהייה מקרני השמש.
> בבחירת הוילון המתאים כדאי לשים דגש על נוחות השימוש והפרקטיות. כך, לדוגמה, במטבחים רצוי להשתמש בוילונות הרמה כדוגמת
וילונות רומאים, על מנת לשמר את הוילונות ולהנות מהם לאורך זמן. בסלון רצוי להשתמש בוילון הזזה, על מנת לאפשר לחדר להיות מואר במשך מרבית שעות היום.
במטבחים רצוי להשתמש בוילונות הרמה כדוגמת וילונות רומאים, על מנת לשמר את הוילונות ולהנות מהם לאורך זמן, 'אורגון', (צילום: יח'צ) > כשבוחרים וילון צריך להתייחס למכלול ולא להתלהב מעיצוב הוילון במנותק מהחלל בו הוא אמור להיתלות. זיכרו- על הוילון להשתלב בחדר קיים ומעוצב והוא אמור להיות חלק בלתי נפרד ממנו.
הוילון צריך להשתלב בחדר קיים ומעוצב ואמור להיות חלק בלתי נפרד ממנו, וילון פולדינג פאנל מבית 'אורגון' (צילום: יח'צ) > מאחר ולוילונות נוכחות גדולה, רצוי להיזהר משימוש בצבעים עזים מדי שימשכו את תשומת הלב ויגרמו לוילונות להיות חריגים בסביבתם וגוף זר בחלל המעוצב.
> העיצוב הסופי של הוילון מושפע רבות מהאביזרים הנילווים, כגון: מסילות, מוטות, פרזולים, ראשי מוט מעוצבים, חרוזים, רקמות ועוד. וילון פשוט ניתן לשדרג עם פרזול אלגנטי, וכדומה.
> מבחר הטקסטורות הקיים כיום הוא עצום, ולכן דרושה "עבודת הכנה" לפני בחירת הוילון הרצוי. קיימות קולקציות עשירות של בדים, המיוצרות בארץ או מיובאות מחו"ל, ביניהן: בדי טפטה בעלי מראה מבריק ומתכתי, בדים חלקים או עם דוגמאות, בדים משולבים בשתי שכבות- אורגנזה וסאטן, בדים במראה טבעי כגון כותנה, משי ופשתן, בדי רשת פראית המשדרים חזרה לטבע, בדי קטיפה ושניל היוצרים אווירה חמה ועשירה, ועוד.
> ליצירת מכלול עיצובי מושלם ניתן "לשדך" לוילונות בחדר פריט משלים, כגון כריות נוי בבדים ובצבעים תואמים, מפת שולחן בגוון תואם, מנוגד או משלים וכדומה.
> מראה מושלם יתקבל באם תבחרו לשלב
טפטים משלימים בקירות הצמודים לוילון.
לשאלות נוספות כנסו לפורום וילונות והצללה של Adira
תגובות לכתבה