תודה!
הרשמתך נקלטה בהצלחה!
הקו הנקי, המינימליסטי האופייני מאוד לעיצוב המודרני הביא עמו כמה פתרונות עיצוביים וביניהם
גופי תאורה שקועים.
גופי תאורה אלה ניתן לשקע בתקרה, בקירות ואפילו ברצפה והעובדה כי הם אינם בולטים ומשמשים למעשה להארה בלבד מקנה חופש עיצובי ופוקוס גדול יותר לאלמנטים אחרים בחלל אותם נרצה להדגיש.
את עולם השקועים אפשר לחלק לשתי קבוצות בסיסיות- שקועים לתאורה שוטפת ושקועים לתאורה ממוקדת כשלכל קבוצה המאפיינים שלה ואופי ההארה הייחודי לה.
השקועים לתאורה שוטפת כוללים בעיקרם את נורות הפלורוסנט או המיטל הלייד כאשר בתחום הביתי אנו מדברים על נורות ה-5T וה-PLהתחושה ששקועים שוטפי אור נותנים היא של חלל גדול יותר, תחושה של אור יום, ללא דגש על אלמנטים מסוימים.
מראה נקי, מינימלסטי שמאפשר לתת את הפוקוס לאלמנטים אחרים בחלל. גופי תאורה שקועים בסלון בית באבן יהודה (צילום: דודו אזולאי, באדיבות ויה ארקדיה)
את השקועים הממוקדים, לעומת זאת, נהוג להתקין מעל אלמנטים אותם נרצה להדגיש- כורסא יפה ומעוצבת, מסך הטלוויזיה או כל אביזר עיצובי אחר שנרצה למקד עליו את תשומת הלב.
התאורה הממוקדת יוצרת דרמה, אווירה יוקרתית אינטימית או רומנטית ומשחקי אור וצל, היא למעשה משולה לאיפור באמצעותו אנו מדגישים את היפה ומצלילים את הפחות יפה.
תפקיד נוסף אשר ממלאים השקועים הממוקדים הוא פונקציונאלי יותר. במשטחי עבודה במטבח, לדוגמא, בפינות מחשב או בפינות איפור המצריכים תאורה חזקה יותר, נהוג להתקין שקועים ממוקדים אשר מעניקים אור יותר מרוכז ופונקציונאלי שלא היה מתקבל באמצעות גוף תאורה אחר.
הנורות אשר מותקנות בגופי התאורה השקועים הן דקרויקה ,QR או הלופאר אשר שייכות או למשפחת ההלוגנים או למשפחת הלדים.
לכל אחת מן הנורות האופן וזווית ההארה שלה, כמו כן העיצוב והמחיר שונה האחת מן השנייה.
מחירה של נורת דקרוייקה נע סביב ה-15 שקלים, לעומת 45 שקלים בממוצע לנורות ה-QR ןההלופאר. אורך החיים שלהן הוא 2000 שעות בממוצע והחיסכון שלהן בחשמל אינו גדול כל כך לעומת נורות הלד.
ניתן לומר כי מבין השלוש, נורת ה-QR מעניקה את התאורה הממוקדת היפה ביותר לחלל, מקדם החזרת הצבע שלה הוא גבוה, אך יחד עם זאת היא מחממת מאוד, זאת במידה והיא שייכת לקבוצת ההלוגנים.
התאורה השוטפת נותנת תחושה של אור יום והממוקדת טובה יותר למשטחי עבודה. גופים שקועים במטבח (צילום: שאטרסטוק) כשמדברים על עולם הלדים, משתנה גם אלמנט החיסכון בחשמל, גם מחיר הנורה וגם איכות התאורה שלה.
ידוע כי יתרונן העיקרי של נורות הלד הוא בחסכון הרב שלהן בחשמל, כך למשל, מספר שעות עבודה ממוצע של נורת לד איכותית יכול לנוע סביב ה-20 עד 30 אלף שעות (לעומת 2000 של נורת הלוגן) כשיש חברות שמעניקות גם אחריות של שלוש שנים לנורה תוך הבטחה שאם היא תישרף בתוך פרק זמן זה יהיה ניתן להחליפה.
אז החיסכון באנרגיה הוא גדול וכך גם החיסכון בחשבון החשמל שלנו,אך על יתרון גדול זה צריך גם לשלם. מחירה של נורת דקרויקה לד איכותית יכול להגיע ל-120 שקלים כשנורת ההלופאר וה-QR לד יכולה לעלות גם 250 שקלים.
ההבדל במחיר בין נורות הלד לנורות ההלוגן הוא כאמור משמעותי ואם שמים בצד את עניין החיסכון באנרגיה והידידותיות לסביבה, לא בטוח שהוא כל כך מוצדק. אם בוחנים אך ורק את עוצמת ההארה, האיכות שלה ואת אופן החזרת האור, אין ספק כי ההלוגנים עושים עבודה טובה יותר.
נורות הלד אמנם ידידותיות יותר לסביבה, אך עוצמת ההארה שלהן ומקדם החזרת הצבע אינם גדולים כל כך. חדר שינה המואר באמצעות נורות לד (צילום: שאטרסטוק) אם נורת QR הלוגן מחזירה 100% מספקטרום הצבעים, נורת לד, איכותית ככל שתהיה, תחזיר כ-85% ואם מדובר בנורת לד לא איכותית, מקדם החזרת האור יכול לנוע גם סביב ה-30% עד 50%.
לא פעם אפשר לחוש אכזבה כשמשקיעים בעיצוב הבית, בוחרים את גוון הריהוט, הרצפה או הקיר בדקדקנות ובסופו של דבר ספה שהיא בעלת גוון בורדו עמוק עלולה לפתע להיראות ורדרדה.
זו גם הסיבה שבגללה מאוד חשוב לקנות את הנורה בחנויות תאורה איכותיות שנותנות לנו אחריות מלאה על הנורה וערובה לכך שהיא אכן תחזיק מעמד לאורך זמן. ניתן למצוא היום בשוק לא מעט נורות לד במחירים מוזלים אך האיכות שלהן היא בהתאם.
לצורך ההשוואה, מחירה של נורת דקרוייקה לד לא איכותית נע סביב ה-50 שקלים לעומת 120 שקלים לנורה האיכותית יותר. מבחינת שעות העבודה האיכותית יותר אכן תעמוד בהבטחה של 20 אלף שעות עבודה לעומת האיכותית פחות שבמקרה הטוב תגיע ל-2000 שעות עבודה. מה שיוצא בסופו של דבר הוא שאמנם שילמנו פחות, אך קיבלנו נורה שגם לא חוסכת בחשמל וגם איכות ההארה שלה היא פחות טובה.
מאחר ונורות הלד ידידותיות לסביבה מומלץ להשתמש בהן בחללים בהן התאורה עובדת ברוב שעות היום. חנות בגדים המוארת בלדים של חברת PANZERI מקמחי תאורה(צילום:יח'צ) אז אמנם המגמה בעולם כיום היא לעבור לנורות הלד ולהגדיל כמה שיותר את החיסכון באנרגיה, אולם לפני שפונים להתקין בכל הבית נורות לד כדאי לעשות חשיבה קטנה של עלות מול תועלת. אמנם נורת הלד חסכונית בחשמל, אך חשוב לזכור כי עדיין אופן ההארה של ההלוגן הרבה יותר מחמיא ויפה וגם עוצמת ההארה שלו הרבה יותר גדולה. לכן בחללים בהם נרצה להבליט אלמנטים מסוימים ולתת להם אור מחמיא, או לחילופין כשחשוב לנו לשמור על הגוונים הרצויים כדאי לשקול את השימוש בנורות ההלוגן. לעומת זאת, בחללים בהם ישנו שימוש רב בתאורה והיא עובדת ברוב שעות היום, חסכון בחשמל הוא חיוני ולכן כדאי לשקול את השימוש בנורת הלד.
ליצירת קשר עם חנויות תאורה היכנס לכאן!יש לכם שאלות נוספות בנושא תכנון תאורה? שאלו את המומחים שלנו - פורום תאורה
תגובות לכתבה