1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. מאיפה מתחילים?
  4. הכנת תוכנית לשיפוץ

הכנת תוכנית לשיפוץ

מה חשוב לדעת לפני שמתחילים שיפוץ? כיצד בוחרים אדריכל או מעצב פנים? איך בוחרים את בעלי המקצוע? למה לשים לב לפני שסוגרים חוזה? הטיפים שבלעדיהם לא תתחילו את השיפוץ

בתכנון מתייחסים למערכות קיימות של חשמל, מיזוג, גז, ביוב ומים וכן למגבלות במבנה, (צילום: אילוסטרציה)
בתכנון מתייחסים למערכות קיימות של חשמל, מיזוג, גז, ביוב ומים וכן למגבלות במבנה, (צילום: אילוסטרציה)  
בתוכנית יש להתייחס גם לקירות תומכים או קורות שאסור להסיר, (צילום: אילוסטרציה)
בתוכנית יש להתייחס גם לקירות תומכים או קורות שאסור להסיר, (צילום: אילוסטרציה)  
חדר ילדים בעיצובה של סנדרה אביטל תכנון ועיצוב פנים
חדר ילדים בעיצובה של סנדרה אביטל תכנון ועיצוב פנים  

מאת שחר בן-פורת | צילום ועריכה שקט מצלמים בית הפקות |

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
לאחר שבחרנו את איש המקצוע המלווה את השיפוץ, הגיע הזמן להכין את התוכנית. זו כמובן מתבססת על כל הנתונים, כלומר הרצונות שלכם, מגבלות השטח והתקציב.
מפקח הבניה איתי גורגני מסביר כי בתכנון צריך לקחת בחשבון מערכות קיימות של חשמל, מיזוג, גז, ביוב ומים, כמו גם מערכות מרכזיות בבניין שאי אפשר לשנות, וכן מגבלות מבנה, כגון קירות תומכים, או קורות שאסור להסיר.
"האדריכל או מעצב הפנים יודעים אילו שאלות יש לשאול, כדי ליצור תוכנית מדויקת ככל האפשר", מרגיעה אדריכלית הפנים מיכל האן. "לעיתים התוכנית יכולה להשתנות גם תוך כדי התהליך. רוב האנשים לא מודעים לעלות הגבוהה של פרטים מסוימים שיש להם חלומות לגביהם, ומשוכנעים שהעלות נמוכה יחסית. האדריכל יכול לנסות "להגשים" עבורם את החלום, כיוון שהוא מכיר את הדברים לעומק ויכול להמליץ היכן ניתן להוזיל עלויות".
לאחר הפגישה הראשונה מכין האדריכל או מעצב הפנים סקיצה ראשונית, וכאן הזמן להביע דעה. בהתאם לתגובה נערכים שינויים בתוכנית, עד שמתקבלת תוצאה לשביעות רצונכם.

במקרה שבחרתם לעבוד ללא אדריכל או מעצב פנים, הכינו תוכניות מפורטות כדי לעבוד מול הקבלן המבצע. יש לבחור קבלן כפי שבוחרים אדריכל או מעצב פנים, בהתאם להמלצות ולהתרשמות אישית, ואז לסכם איתו את הפרויקט, כאשר אתם מסבירים מה אתם רוצים בדיוק ומקבלים הצעת מחיר תואמת.

בית בטוח לילדים



כך או כך, חשוב להתייחס לכמה דברים בשלב הכנת התוכנית. ראשית, אם מדובר בבית שילדים מתגוררים בו, כדאי להקפיד על שילוב מספר עקרונות שיהפכו אותו לבטוח יותר עבור ילדים. מומחי ארגון "בטרם" מספקים ייעוץ בנושא זה. קרן כהן מ"בטרם", מסבירה כי "בגיל הרך, אנו רוצים מחד לאפשר את התפתחותו הטבעית של הילד, אך מאידך איננו יכולים לסמוך על הבנתו ושיפוטו בכל הנוגע לבטיחותו. לכן, כשמעצבים את חדרי הבית, נדרשת תשומת לב מיוחדת בנושאי הבטיחות - וזה לא עומד בסתירה עם הרצון שלנו שהבית יהיה נוח ומעוצב על פי טעמנו. כפי שאנו מתייעצים עם אדריכל או מעצב פנים, חובה עלינו להתייעץ גם עם מומחה לבטיחות ילדים, כבר בשלב התכנון.

המודעות לסיכונים והפעילות למניעתם אינה גורמת להורות חרדתית, אלא להפך: היא מקנה לנו את השלווה שבידיעה שמנענו מה שביכולתנו, ושהגדרנו לילד גבולות פעילות בטוחים. הפיכת הבית למקום בטוח לילדינו צריכה להיות חלק מעיצוב הבית והתאמתו לצרכי כל הדיירים בו".

בניה ירוקה



פן נוסף, אקטואלי וחשוב מאין כמוהו, הוא בהפיכת הבית המתחדש לידידותי ככל האפשר לסביבה.
אדריכל יפתח הררי המומחה לבנייה ירוקה, מסביר כי קיימים לא מעט פתרונות, פשוטים יותר ופחות, שיכולים להפוך את הבית לירוק וחסכוני יותר. לדוגמא, "אם מדובר בשיפוץ רציני שמחולל שינויים במעטפת הבית, אז כדאי למקם את החלונות כך שהבית יוכל ליהנות מניצול פסיבי של אנרגיה סולרית, או מחדירת חום השמש בחורף לחימום החלל. כדי לעשות זאת צריך למקם חלונות בחזית הדרומית ולבנות הצללה, או ליישם אותה חיצונית מעל החלונות, כמעין מצחייה שתגן על הבית בקיץ. אם יש חלונות מערביים או מזרחיים, שאותם אי אפשר להצליל, מומלץ לשים זכוכית סלקטיבית, שמבעדה חודר בקלות הרבה אור ומעט חום.
כמובן מומלץ לשלב זכוכית כפולה עם חלל אוויר בין הזכוכיות, דבר היוצר חסכון באנרגיה.
לגבי מסגרות החלונות, היום אנחנו משתמשים באלומיניום, שהוא מבחינה טרמית מאד לא יעיל – החום בורח החוצה והקור נכנס פנימה. אם התקציב מאפשר זאת, אני ממליץ לבחור בחלונות עץ, חלונות עץ-אלומיניום או מסגרות PVC".

קיימים עוד מגוון פתרונות חסכוניים, בנושא של מיזוג אוויר לדוגמא ניתן לבחור מאווררי תקרה, או מערכות מיזוג אוויר שפועלות על טכנולוגיית האינוורטורים או VRF;
צביעת הקירות יכולה להתבצע באמצעות צבעים אקולוגיים שאינם פוגעים בבריאות;
מבחינת הריצוף, אם מחליטים לשלב פרקט, כדאי לבחור בפרקט מבמבוק או משעם; ואם בונים בחוץ דק, בחרו בדק מפלסטיק ממוחזר, שהוא הרבה יותר חזק ועמיד מהעץ.

וכמובן, התקינו תאים פוטו-וולטאיים על הגג, לייצור עצמי של חשמל והפרידו את מי המקלחת והכיור לטובת מיחזור. הררי מסביר כי השינויים גורמים לשינוי בעלויות, "זה מייקר בכ-4-5 אחוזים את העבודה, אבל זו השקעה שמחזירה את עצמה תוך כמה שנים". הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לבחור אדריכל שעבר הכשרה לתכנון ירוק, שיידע לתת את הפתרונות הנכונים.

תגובות לכתבה

חזור מעלה