1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. מאיפה מתחילים?
  4. משפחה בשיפוץ: כך תשרדו את תקופת השיפוצים

משפחה בשיפוץ: כך תשרדו את תקופת השיפוצים

תקופת השיפוץ או הבנייה של הבית, היא תקופה סוערת לבני הזוג בפרט ולמשפחה בכלל, ורבים חווים אותה בתור משבר אחד גדול, ולא תמיד יוצאים ממנו יחד. למה זה קורה? איך אפשר להימנע משיפוץ של הזוגיות? וכיצד להקל על הילדים? גזרו ושמרו את הכתבה הבאה

מאת: נעמה קוברינסקי | 5.3.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
תהליך של שיפוץ בית נחשב לאחד המבחנים הגדולים בחייו של זוג, שנאלץ להתמודד עם החלטות כבדות משקל, עם מסגרת תקציב מוגבלת ועם הרבה בעלי מקצוע שנכנסים ויוצאים מהבית. נעזרנו בפסיכולוגית הקלינית נעמה שגיא על מנת להבין מהן הסיבות לקושי הגדול וכיצד אפשר להתגבר עליו, ולעבור את תקופת השיפוצים, הבנייה או מעבר הדירה בשלום.

למה שיפוץ בית הוא משבר?
תקופת השיפוץ מעמיסה שלל קשיים על חיי זוג או משפחה. רונית ודורון, בני זוג מאיזור המרכז והורים לילד קטן, ביצעו שיפוץ מקיף בדירה שרכשו והם מחלקים את הסיבות לקשיים למספר תחומים:
חלק מהקשיים קשורים בעיניהם לחיכוכים עם הסביבה ולהתמודדות עם קבלנים ושיפוצניקים ועם שאלות של אמינות, עמידה בזמנים ועבודה מקצועית: "חלק מהזמן מצאנו את עצמנו גרים שוב אצל ההורים כי הקבלן לא עמד בהתחייבויות שלו";
חלק מהקשיים קשורים למרחק מהבית שעובר כרגע מקצה שיפורים וכבר אינו מספק את הפינה החמימה והבטוחה;
חלקם קשורים למתיחות במקום העבודה שבו כבר אי אפשר לתת 100% בגלל הצורך להיות נוכח בבית ולדאוג לסידורים;
חלקם קשורים לתקציב שמהווה מקור לחץ רציני בשל היקפו הרב, בדרך כלל, ביחס להוצאות אחרות: "המחשבה שלקחנו על עצמנו פרוייקט בסכום כל כך גדול, אולי הכי גדול שנשלם בחיים שלנו, היא מחשבה שמעמידה את כל התא המשפחתי בסימן שאלה", מספרת רונית. "נאלצנו לקחת פתרונות דוחק כמו הלוואות מההורים או מהבנק, מה שהוסיף עוד שמן למדורת הלחצים";
וחלק מהקשיים קשורים ישירות בבן הזוג ובתהליך קבלת ההחלטות המשותף, וכן למידת ההתערבות של המשפחה המורחבת בתהליך.

שיפוץ בית קלאסי: יושבים בין ההריסות, תוהים מתי זה ייגמר וכמה כסף יישאר (צילום: שאטרסטוק)שיפוץ בית קלאסי: יושבים בין ההריסות, תוהים מתי זה ייגמר וכמה כסף יישאר (צילום: שאטרסטוק) 

זוגיות בין ההריסות
בני זוג עוברים במהלך השיפוץ מבחן לזוגיות ולאינטימיות ביניהם. רבים מגלים כי יש ביניהם חוסר הסכמה לא רק לגבי פריטים בודדים כמו גופי תאורה או צבע הקיר בסלון, אלא גם על התוצאה הסופית. לעיתים הצדדים לא מצליחים להבין אינטרס כזה או אחר של הצד השני, להסכים על גודל החלל, על הסגנון של עיצוב הבית וכן הלאה, ובני הזוג מוצאים את עצמם "נלחמים" על עקרונות החשובים להם וחשים תסכול רב כשהצד השני לא מבין או מסכים איתם. "לי הייתה חשובה ספריה ענקית על הקיר, אך אסף טען שהיא מקטינה את שטח הבית, בנוסף לא הסכמתי להקטין את שטח המטבח לטובת הסלון, ואלו היו מקורות פוריים למריבות אינסופיות בינינו, כי שנינו ניסינו להגשים את החלומות הגדולים והשונים שלנו בתוך מטראז´ מאוד מצומצם", מספרת רונית.

הרבה יותר מקירות ורהיטים
שגיא מספרת כי הבית הוא הרבה מעבר לקירות והרהיטים שמרכיבים אותו, אלא הוא משמש כמסגרת פיזית ונפשית שמספקת לנו הגנה, ביטחון, מפלט, מקום למנוחה, והוא מייצג אותנו ומהווה מראה של עצמנו. כאשר מוסיפים לתמונה גם כסף, הרבה כסף כשזה נוגע לשיפוץ, מדובר במרקחת שלמה של אלמנטים שמערערים את הביטחון בחייו של זוג או בחייה של משפחה.
לעיתים קרובות דיעות סותרות מצידו של בן הזוג, עלולות להיתפס בעינינו כמו מכשול או אפילו פגיעה בנו, בדרך להגשמת החלומות שלנו: "השיפוץ מטלטל את היסודות הכי בסיסיים בקיום היום יומי שלנו: כל יום מחדש הוא שואב מאיתנו משאבים, כסף, זמן, השקעה רגשית ופיזית, ונדמה שאין לנו עוד אנרגיה להתמודדות בגזרה ´המובנת מאליה´ לכאורה, של בן הזוג. אין לנו כוח לריב או לנהל ויכוחים דמוקרטיים, ובסיום השיפוץ זוגות רבים מרגישים ריקנות גדולה, סחוטים נפשית ופיזית ומרגישים שהזוגיות שלהם חטפה חבטה רצינית".

נדחקים אל הקצוות
פעמים רבות מהווה שיפוץ בית מקור לשבירת מיתוסים: "בן הזוג שנחשב בעיני אשתו לגבר אסרטיבי וחזק, נדיב ובעל טעם משובח, פתאום נראה לה וותרן, לא יודע להתמקח, קמצן ובעל טעם רע", מספרת שגיא. במקרה כזה, כשאחד מבני הזוג לא מצליח להתנהג כמצופה ממנו, הוא מייצר אכזבה אצל הצד השני ומכריח אותו לגלם בעל כורחו את התפקיד המצופה, כאשר הצד הראשון מדשדש מאחור, מתוסכל על שלא עמד בציפיות. "חלוקת הנטל הברורה בין בני הזוג בחיי היום יום עוברת מהפך בזמן שיפוץ ושום דבר אינו מובן מאליו", היא מסבירה.

ומה עם הילדים?
כשזה מגיע לילדים, מדובר כבר בסיר לחץ אמיתי. בנוסף לשאר הדאגות, ההורים מנסים לייצר עבור הילדים אווירה רגועה ולשדר להם שהכל כשורה למרות שברור להם כשמש שמדובר בשינוי משמעותי, בפרט כאשר הם נאלצים לעזוב את החדר האהוב שלהם, את הפינות המוכרות עליהם ואת הסדר והשגרה החיוניים להם כל כך, גם אם לתקופה קצרה. ההורים חשים לעיתים קרובות אשמה על מה שהם גורמים לילדים, ואז במקום להוות מקור לתמיכה הם הופכים להיות גורם נוסף ללחצים, מה שמניע את כדור השלג של האשמה ולא פותר אותה.

אל תסיקו מתהליך השיפוץ מסקנות מרחיקות לכת לגבי הזוגיות שלכם. העובדה שבן הזוג מעדיף דברים שונים, אין פירושה כי הוא לא מתאים לכם (צילום: שאטרסטוק)אל תסיקו מתהליך השיפוץ מסקנות מרחיקות לכת לגבי הזוגיות שלכם. העובדה שבן הזוג מעדיף דברים שונים, אין פירושה כי הוא לא מתאים לכם (צילום: שאטרסטוק) 

פתרונות וטיפים
- בזמן התכנון חפשו ביחד רעיונות שמדברים אל שניכם. בית החלומות שלו אינו תמיד זהה לבית החלומות שלה. אל תחכו שההבדלים ביניכם יצוצו כשקירות הבית כבר שבורים.
- כל אחד מכם מקבל החלטות בדרך שלו. אחד אוהב לבדוק את כל האופציות בשוק, להשוות מחירים ולהתלבט, אחר נוהג לקבל החלטות מהירות כדי להימנע מאובדן סבלנות והשלישי מקבל החלטות אינטואיטיביות מהבטן. תנו מקום להחלטות שמתקבלות בדרך שונה משלכם.
- דברו בפתיחות על המקרו ועל המיקרו: על החלומות והרצונות שלכם, וגם על הדרך שלכם להשיגם. הסבירו את הצרכים הרגשיים, הפונקציונאליים והאסתטיים שלכם זה לזה.
- שבו ביחד ובצעו דירוג של הצרכים שלכם: צרו לעצמכם סדר עדיפות בתוך מסגרת תקציב וזמן נתונה.
- קחו בחשבון שבמהלך הדרך תידרשו לבלוע צפרדעים ולבצע וויתורים כואבים, וקבלו אותם בהבנה. זכרו כי לא ניתן להגיע להחלטה מושלמת!
- נהלו זה עם זה משא ומתן לגבי פריטים שאין לכם הסכמה לגביהם. תוכלו להיעזר בדירוג שביצעתם כדי "לבחור את המלחמות שלכם", וגבו כל בחירה בהסברים. הקציבו לעצמכם זמן לכל החלטה וותרו על הצפיה להגיע לתוצאות מושלמות, שיגררו חיפוש אינסופי של פתרונות, נסיונות שכנוע מתישים ותחושות ייאוש. סביר שלא תצליחו להגיע להסכמה מלאה על כל דבר!
- קבעו לעצמכם פרק זמן קצוב שנדרש לאיסוף המידע הרלוונטי: מחיר, דגמים, זמן ביצוע, שימוש וכן הלאה.
- קבלו המלצות, שמעו חוויות, אספו מידע מאנשים שאתם סומכים על דיעותיהם, כך תוכלו להתכונן טוב יותר.
- חתרו למציאת המכנה המשותף ביניכם, בדקו איפה אתם מתגמשים ולא איפה בן הזוג מתעקש. נסו להקשיב ולשמור על ראש פתוח גם כשמושמעת כלפיכם ביקורת, ורק אז להסביר את עמדותיכם מבלי לתקוף.
- השתמשו בשפה חיובית ובפידבקים חיוביים במקום ביקורת מוחצת. לדוגמא: "כדאי שננסה לשמור על מסגרת התקציב שלנו", במקום "אתה כל הזמן מבזבז".
- אל תסיקו מתהליך השיפוץ ומההבדלים ביניכם מסקנות מרחיקות לכת לגבי הזוגיות שלכם. העובדה שבן הזוג מעדיף דברים שונים, אין פירושה כי הוא לא מתאים לכם או מנסה לעצור בעדכם.
- הריב על השולחן בסלון הוא לא סמל למה שפסול בבן הזוג! נסו להתייחס לכל משבר בפני עצמו ולא להיתפס להכללות יתר.
- הכי חשוב: ארגנו לעצמכם "זמנים נקיים" משיפוץ ומוקדשים רק למשפחה ולכם. תדלקו את המערכת הזוגית והמשפחתית שלכם בזמן מהנה ושמח ללא התלבטויות וסידורים.


עומדים בפני שיפוץ? הכינו מראש הגדרת תקציב

היכנסו אל גלריית התמונות שלנו וחפשו רעיונות לעיצובים ששניכם אוהבים



תגובות לכתבה

חזור מעלה