מה ומי בתכנון הביתאדריכל
אייל נחמיאס, מרצה בכיר במחלקה לארכיטקטורה ב´ ויצ"ו חיפה´ ומרכז המסלול לעיצוב פנים, מסביר כי אדריכל ומעצב פנים הם שני חצאים היוצרים את השלם: "הפרדה בין המקצועות היא כמעט מלאכותית וקשה לבצע אותה מאחר ומטרתם זהה, ומכיוון שהאדריכלות היא תחום רחב המכיל גם תתי תחומים נוספים תחתיו" (כמו עיצוב רהיטים, אדריכלות נוף וכן הלאה). יחד עם זאת, לכל בעל מקצוע ישנם תחומי אחריות נבדלים וברורים הבאים לידי ביטוי גם במהלך הכשרתם האקדמית.
אדריכלים אדריכל הוא בהגדרתו "אמן בנייה", כלומר מי שיודע לשלב הנדסה ואמנות, עיצוב ותשתית. האדריכל הוא בעל ההכשרה הרבה ביותר, לימודיו לתעודת B.Arch אורכים 5 שנים במהלכן הוא מוכשר לתכנון המבנה ופרטיו מן היסוד, תוך התייחסות לסביבה המקיפה אותו. בתום לימודיו הוא עובר הכשרה נפרדת של 3 שנים נוספות ועליו לעמוד בבחינה ממשלתית לצורך קבלת רישיון של "אדריכל רשוי" מטעם משרד התמ"ת. כל אדריכל עבר הכשרה גם בעיצוב פנים, כך שבאופן תיאורטי הוא מי שמסוגל לבנות את הבית כולו, החל מהתכנון ועד לבחירת גופי תאורה, אך בפועל אדריכלים מתעסקים בעיקר במיקומו של המבנה על השטח, בתכנון המעטפת ובחלוקת החלל הפנימי, תוך חשיבה על הפונקציונאליות של המבנה, הבטיחות, והתחשבות בתקנות החוק המחייבות בנושא. לפי מעצבת הפנים
עדי אדליס, ניתן לקבוע כי תכנון אדריכלי תמיד יכלול את המבנה מבחוץ פנימה, כולל הסביבה המקיפה אותו, כלומר במאקרו של המבנה.
במה עוסק אדריכל? בפועל, מתחלק תחום האדריכלות לשניים: תכנון המעטפת החיצונית על השטח, ואדריכלות הפנים הכוללת את חלוקת החלל במבנה, מיקום הקירות והפתחים. כך או כך, מבין בעלי המקצוע, אדריכל הוא מי שיש לו את הכלים להתמודד מול הגשות לעיריה של טופס 4, היתרי בניה, טיפול ברשויות החוק כמו הרשות המקומית, ועד היישוב, מנהל מקרקעי ישראל, פיקוד העורף, המשרד להגנת הסביבה, רשות העתיקות, הגשת הצעות לוועדות וטיפול בכיבוי אש, חשמל, פינוי פסולת וכן הלאה, והוא מתכנן/מפקח על עבודתם של בעלי המקצוע השונים, החל מהפרקט והגבס ועד לאלומיניום והגינון.
שלד בנין ישן בן 8 שנים היה הפציינט במקרה זה וחייב ידע משולב בין עיצוב פנים ובין הנדסת אדריכלות. בסיום התקבל בית פרטי מעוצב מבפנים ומבחוץ שתואם את צרכי הדיירים ואת אורח חייהם. פרוייקט של רונית סוסמן (צילום: לארי סוסמן)
הנדסאי אדריכלות הוא מקצוע ייחודי לישראל, שקיים באישור משרד התמ"ת, ועל פי טענות רווחות הוא "הוזמן" על ידי הממשלה, בשל צורך בידיים עובדות במשרדי אדריכלים. למעשה הנדסאי אדריכלות הוא מי שלמד במשך שלוש שנים אדריכלות מההיבט הטכני שלה, אך אין לו תואר אדריכל, והרשאת החתימה שלו מוגבלת. בתום הלימודים עליו לקבל אישור מהמכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית ולהירשם בפנקס ההנדסאים תחת מדור אדריכלות.
במה עוסקים הנדסאי אדריכלות? בעיקר בצדדים הטכניים של המקצוע: שרטוטים, מפרטים ותקנות, ופחות בקונטקסט הסביבתי ובפן האמנותי של המקצוע. הנדסאי אדריכלות מתכננים "מבנים פשוטים", עד גובה של 11 מטר וארבע קומות בלבד.
איש מקצוע אחד לא יכול לבוא במקומו של האחר. חשוב להכיר מה עושה כל בעל מקצוע ולהתאים בין הכישורים שלו והצרכים שלכם, במהלך שיפוץ, בנייה או עיצוב הבית. מטבח לפני שיפוץ (צילום: קלי לוי) מעצב פניםמעצב פנים הוא מי שלמד בין 2-3 שנים את התחום, ו"יכול לשנות את המבנה הפנימי של הדירה, אך לא נוגע בקונסטרוקציה של הבית. לשם כך הוא נעזר במהנדס או בקונסטרוקטור", מסבירה אדליס. "ההסתכלות של מעצב פנים תמיד תהיה מתוך הבית כלפי חוץ, והוא יתאים את הדירה לאורח החיים של המשפחה, לנוחות המגורים שלה ולצרכיה בהווה ובעתיד, ואת כל אלו יארוז יפה בסגנון העיצוב המועדף על בני הבית". נחמיאס מוסיף: "מעצב הפנים מציע את המחשבה איך לקשור את הסכימה האדריכלית אל פנים הבית, איך לנצל חללים בצורה אופטימלית ואיך לסדר את החלל בצורה שהולמת את צרכי הדייר".
בשל הקרבה בין התחומים, מעצבי פנים רבים מתעסקים גם בעיצוב רהיטים. פרט נגרות בעיצוב דלית לילינטל (צילום: קלי לוי) רינת אפריאת ממכללת "אולטימה" מדגישה כי לימודי עיצוב הפנים מכשירים את המעצב לעמוד בכל תחום השיפוצים מתחילתם ועד סופם: "מעצב פנים שסיים לימודיו יוכל לתכנן מחדש את המבנה כולו כולל קירות, גם אם עליו להזמין אדריכל בכדי לאשר הוספת או הסרת קיר מסויים". המעצב יודע לתכנן מעבר לאופנה או הטרנד המובילים כרגע- הוא יחבר בין צורת המבנה, רצונות הדייר והגוונים והטקסטורות שיתאימו ביותר בכדי ליצור את המראה המבוקש ויישארו אטרקטיביים לאורך זמן.
במה עוסק מעצב פנים? מעצב הפנים מתכנן מחדש את חללי הבית, מכין תוכניות לתמחור עבור בעלי המקצוע השונים, מייצר תוכניות עבודה מפורטות, מלווה את הלקוח בבחירת החומרים לבית (ריצוף, חיפויים, צבעים, ריהוט ועוד), מתכנן את פרטי הריהוט והנגרות היבשה והרטובה, ואחראי על הלבשת הבית ועל בחירת טקסטיל ואביזרי עיצוב שונים כמו שטיחים, וילונות, טפטים ועוד.
מי שמעוניין לעצב מחדש חלל ע'י ריצוף, טפט, ריהוט, גוונים, גבס וכדומה, רצוי שיפנה למעצב פנים. ואילו מי שמעוניין לבצע שינוי בחלל שכולל הריסת קירות, שינוי פתחים או חלונות וכדומה, רצוי שיפנה להנדסאי אדריכלות או לאדריכל. פרוייקט של עדי אדליס (צילום: עדי אדליס) אדריכל פניםהוא "אדריכל שמתמחה בעיצוב פנים הבית", מסבירה מעצבת הפנים
דלית לילינטל. "על פי רוב, אדריכלים לא מתייחסים למה שקורה בתוך מעטפת הבניין ומתמקדים בחלקים החיצוניים, אך במקרים שבהם האדריכל מתכנן את כל מכלול המבנה מבפנים ומבחוץ, ההגדרה הזו מתאימה, "וכיום אדריכלים רבים נוגעים בכל נקודות העיצוב בתכנונים שלהם, ולכן נכנס המושג הזה לשימוש". כמו כן, מעצבי פנים לעיתים משתמשים בתואר זה למרות שאין לכך ביסוס אקדמי.
במה עוסק אדריכל פנים? לילינטל מסבירה שאדריכל פנים הוא אדריכל שעוסק בתכנון מחדש של מבנה, הכנת תוכניות עבודה ושרטוטי קנה מידה, סידור של חללי הבית באופן שיתאים ללקוחות, כולל הריסת ובניית קירות, בחירת חומרי גלם, תכנון אינסטלציה וחשמל, תאורה, מיזוג אוויר וגם נגרות. "ניתן לומר כי מעצבים רבים משתמשים במושג ´אדריכל פנים´ על מנת להדגיש את הצד הטכני של תוכניות השיפוץ בחלל, על פני הצד העיצובי, אך אין ספק שאדריכל פנים הוא לא אדריכל".
ההסתכלות של מעצב הפנים תמיד תהיה מתוך הבית כלפי חוץ, והוא יתאים את הדירה לאורח החיים של המשפחה, לנוחות המגורים שלה ולצרכיה בהווה ובעתיד, ואת כל אלו יארוז יפה בסגנון העיצוב המועדף על בני הבית. עבודה של עדי אדליס (צילום: עדי אדליס) הום סטיילינגמדובר במקצוע חדש יחסית בארץ. "עד לא מזמן, מי שהתעסק בהלבשת הבית היה מעצב הפנים", מסבירה אדליס, "אבל היום גם מי שלא לומד עיצוב פנים או אדריכלות, אבל יש לו חוש מפותח וטעם טוב, יכול להתעסק בתחום, שהפך לנישה נפרדת". ניתן לומר שההום סטייליסט מתמקד במיקרו של המבנה הקיים.
במה עוסק ההום סטייליסט? ההום סטייליסט לוקח בית קיים ומוסיף לו פרטי דקורציה שונים כמו ריהוט, טקסטיל, אביזרים וצבע, מבלי לשבור/להוסיף קירות או לתכנן את המבנה. נחמיאס מסביר: "מדובר בהכשרה קצרה וממוקדת שעיקרה הוא רענון של העיצוב הקיים על פי הטרנד הרווח באותה תקופה, ולרוב נוגע בתחומים שהכי קל לשנות מבלי לגעת בתכנון החלל הקיים".
לוקחים בית קיים ומוסיפים לו פרטי דקורציה שונים כמו ריהוט, טקסטיל, אביזרים וצבע, מבלי לשבור/להוסיף קירות או לתכנן מחדש את המבנה. הום סטיילינג של אודי (צילום: לילך וייס) אז באיזה בעל מקצוע נבחר ומתי?רונית סוסמן היא גם מעצבת פנים וגם הנדסאית אדריכלות, וככזו היא מציעה ללקוחותיה שירות משלים של אדריכלות ועיצוב, על פי החלוקה שהיא ממליצה עליה ללקוחותיה: לקוחות המעוניינים לעצב מחדש חלל קיים באמצעים כמו ריצוף, ריהוט, טקסטורות קיר או גיוון צבעים חדש כדאי שיפנו למעצב פנים המגיע אל תחום הבינוי ממקום אומנותי ושם דגש על מראה ויופי. לעומתם לקוחות המעוניינים לבצע שינוי בחלל קיים כמו החלפת מיקום של פתחים, הריסת קירות, שינוי גודל חלונות או לחילופין לבנות בית חדש מן היסוד, הכרחי שיפנו לאדריכל, שהוא מי שמוכשר לראות את הפן הפרקטי- איך למקם את הבית בצורה המיטבית על השטח, איפה למקם את קירות הבית והפתחים, כך שהחלונות יפיקו את מיטב התאורה הטבעית וגודלם ומיקומם של החלונות יאפשרו שליטה טובה בטמפרטורת הבית. בנוסף, אדריכל הוא מי שיוכל לקשר בין כל בעלי המקצוע השונים השותפים לבניית הבית, ולנהל את עבודת הצוות בפיקוח צמוד.
פרוייקט שהתחיל בשלב סיום השלד. כל חלל הפנים בקומת הכניסה שונה ותוכנן מחדש, פינת אוכל מרווחת הודגשה ע'י עמודים, התבצעו הנמכות תקרה ותוכננו מוקדי תאורה חדשים. עבודה של רונית סוסמן, שילוב בין הנדסה אדריכלית ובין עיצוב פנים (צילום: לארי סוסמן) את תכנון המעטפת (השלד) או שינויים בו, ראוי לבצע בעזרת אדריכל מוסמך ובליווי קונסטרוקטור, בעיקר בהיבט החוקי של הוצאת ההיתרים לבניה וההתנהלות מול הרשויות. את החלוקה הפנימית יכול לבצע מבחינה חוקית הן אדריכל והן מעצב פנים, וחשוב למצוא בעל מקצוע אשר מבין לא רק במראה המבוקש אלא גם בחוקי הבינוי, בפונקציונליות ובבטיחות הנדרשים בכל מבנה.
מי שמעוניין בשינויים חיצוניים כמו סגירת מרפסת, הוספת פרגולה או גג, יכול להסתייע בשירותיו של הנדסאי אדריכלות, ואילו עבור מי שלא מעוניין בשיפוץ גדול או שתקציבו הוא מוגבל, מומלץ לפנות להום סטייליסט שיוכל לייעץ וללוות בעת בחירת פרטי דקורציה והלבשת הבית, ולייצר מראה רענן מבלי להיכנס לשיפוץ מאסיבי.
יש מקום לכולםסוסמן ואדליס מדגישות שאיש מקצוע אחד לא יכול לבוא במקומו של האחר, ולא בכדי בוחרים משרדים רבים לשלב שירותים של אדריכלות ועיצוב פנים יחד. מעצב יכול להציע את הפריסה מחדש של קירות הבית שתציע את התוצאה היפה ביותר או שתגשים את רצון הלקוחות מבחינה ויזואלית אך לא בהכרח תפיק מהבית את מלוא הפוטנציאל עבור הדיירים לאורך השנים. מהצד השני אדריכל לא בהכרח אוחז בראיה האסתטית, זו שתאפשר לו להביא את החלל למצב בו נעים לשהות לאורך זמן.
ואחרי שבחרתם, חשוב לחתום חוזה בצורה חכמה. קראו ובדקו לפני שאתם שולפים את העט!
תגובות לכתבה