1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. גינה
  4. גינת חורף: ניצול הגשמים לתחזוקת גינה חסכונית במים

גינת חורף: ניצול הגשמים לתחזוקת גינה חסכונית במים

עונת החורף היא התקופה הנכונה לתכנן את הגינה הביתית שלכם, במטרה לנצל בצורה האופטימלית את הגשמים ולייצר גן חסכן במים. טורחים עכשיו, וקוצרים את הפירות כל השנה!

מאת: נעמה קוברינסקי | צילום: רויטל לוריא, רוני קדישאי

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
הגשם יורד, הרוחות שורקות בחוץ והמרק כבר על האש, אך מצב המים במדינה עדיין בכי רע. לצערנו, גם השנה חוזה המרכז המטאורולוגי שנה שחונה ומעוטת משקעים. בשל כך חשוב לבצע כבר עכשיו תכנון גינה נכון מבחינת ההשקייה, השתילה והטיפוח בגינה על מנת להמשיך וליהנות ממנה בשאר חודשי השנה תוך ניצול מקסימלי של הגשם והשקעה מינימלית במי השקיה.

תכנון השקייה חכם:
רויטל לוריא, מעצבת גינות בחברת "עדן יעוץ ותכנון גינון", ממליצה לסגור לחלוטין את מחשב ההשקייה במהלך עונת החורף שבה הימים מתקצרים והגינה נכנסת לתרדמת חורף וליהנות מחיסכון מלא במים, תוך מעקב אחר כמות הגשמים. במידה ונוצר מרווח גדול בין ימי גשם חשוב להשקות ולמנוע התייבשות.
יובל קדישאי ממשתלת שתיל ברמת השרון לעומת זאת, מציע לא לכבות לגמרי את מערכת ההשקייה, אלא לבצע ניסוי וטעייה עצמאיים על מנת להבין מה הגינה שלכם צריכה. לדבריו, בגינה הפרטית שלנו אנחנו משלבים בין מספר סוגי צמחים ועצים זה לצד זה, למשל כאשר למרגלות העץ צומחים פרחים ולצידם קקטוסים, וחשוב לזכור כי כל אחד מהם זקוק לכמות שונה של מים. הוא ממליץ להוריד ב-30% את כמות המים בגינה בימי החורף מבלי לפחד מהתייבשות, ולאחר יומיים לבדוק את מצב הצמחייה: להכניס אצבע לאדמה ולוודא שהיא רוויה ולחה.

קערות צמחי מים הן פתרון חסכוני לכל השנה, עבור מי שמעוניין לחסוך בהשקייה (צילום: רוני קדישאי)קערות צמחי מים הן פתרון חסכוני לכל השנה, עבור מי שמעוניין לחסוך בהשקייה (צילום: רוני קדישאי) 

ניקוז איכותי:
ניקוז איכותי של מי הגשם מהגינה הוא קריטי לשגשוגה. קדישאי מסביר כי מים שעמדו בגינה זמן רב עלולים לגרום לריקבון ולכן יש לייצר פתרונות ניקוז איכותיים כמו אגני ניקוז, שרוולי חצץ או יצירת שיפועים טבעיים ותעלות באדמה, כדי למנוע הצפות ולשדרג את הגינה. ניצול אפקטיבי של מי הגשמים לצורך גינה חסכונית, יחייב אתכם לנתב את המים שנאספים מהמרזבים הישר לתעלות השקייה בגינה. את התעלות ניתן למלא בחלוקי נחל, לשתול לאורכן צמחי מים או לייצר פתחים לטובת צמחיית הגינה. בעת יצירת התעלות חשוב לרפדן באמצעות יריעה פלסטית וכך למנוע חלחול ואובדן של המים. אפשרות נוספת היא בנייה של מאגר מים לניקוז מי הגשמים, שייאסף במהלך החורף, יישמר לאורך זמן וישמש אותנו בימי הקיץ.

גינת חורף מושלמת: הקרקע בערוגה מחופה בשברי טרהקוטה המונעים התאיידות של מים. אפקט הפריחה המלא של צמחי הבצל והפקעות נוצר בזכות שתילת חורף שאינה מחייבת תוספות השקיה מעבר למי הגשמים (צילום: רויטל לוריא)גינת חורף מושלמת: הקרקע בערוגה מחופה בשברי טרהקוטה המונעים התאיידות של מים. אפקט הפריחה המלא של צמחי הבצל והפקעות נוצר בזכות שתילת חורף שאינה מחייבת תוספות השקיה מעבר למי הגשמים (צילום: רויטל לוריא) 

תכנון טיפוח:
לוריא מציעה כלל אצבע חשוב, על פיו "שליטה בכמות הנוף, מאפשרת שליטה בכמות המים הנצרכת". לפיכך כדאי לגזום ולחדש את השיחים שגדלו יתר על המידה ואת השיחים והעצים הנשירים לאחר שנכנסו לתרדמת החורף. גם פיזור של זבל אורגני בשחרור איטי במהלך הסתיו ופעם נוספת בחודשים מרץ/אפריל, יבטיח לנו הזנה יעילה של הצמחייה ועליה ביכולת האחיזה של המים באדמה, מספרת לוריא, וכך יתרום לחיסכון בהשקייה.
קדישאי ממליץ על פיזור של שבבי עץ מסביב לעצים על מנת לשמור על לחות הקרקע, לעודד פליטת חום בלילה ולהגן על הצמח מפני קרה. כמו כן, חשוב לעשב או לרסס את העשבים הנוטים להופיע בימי הגשם, כדי למנוע מהם להשתלט על הגינה ועל מי ההשקייה.

תכנון תשתיות:
"תרדמת החורף היא הזמן הנכון לבצע את עבודות התשתית, השיפוצים והתחזוקה בגינה", מסבירה לוריא. חשוב לבצע בדיקת תקינות של מערכת ההשקייה, להחליף טפטפות סתומות, לוודא שאין נזילות או פיצוצים בצנרת וכן לבדוק את קווי ההשקיה ולעדכן אותם על פי תכנון הצמחייה והחלוקה לעצים בוגרים, שיחים, דשא, עצי פרי עונתיים וכן הלאה. "בדרך זו ניתן לחסוך בצורה משמעותית בהשקיה בעונת הקיץ, כלומר מדובר בהשקעה חכמה לטווח הרחוק ובחיסכון של מים ושל הוצאות כספיות".
אופציה נוספת היא לבצע חיפוי קרקע, שמונע התאיידות מאסיבית של המים ומצמצם את שטח ההשקיה הנדרש. ניתן לחפות את הקרקע בצמחים, בתחליפים אורגניים ובחומרים סינתטיים שונים, או להגדיל את שטחי הריצוף על ידי הנחת דק מעץ או רצפות אבן במקום דשא, שידוע כגזלן מים רציני.

הגדלת שטח הריצוף ואבני המדרך על חשבון חלק מהצמחייה, מאפשרת חיסכון במים מבלי לפגוע בתחושה הירוקה מסביב (צילום: רויטל לוריא)הגדלת שטח הריצוף ואבני המדרך על חשבון חלק מהצמחייה, מאפשרת חיסכון במים מבלי לפגוע בתחושה הירוקה מסביב (צילום: רויטל לוריא) 

תכנון שתילה:
החורף הוא התקופה המתאימה ביותר לשתול פקעות ובצלים בגינה, צמחי תבלין וירקות חורף כמו פטרוזיליה, אורגנו, צנוניות, גזר וכו´, שאינם מצריכים השקיה נוספת או השלמות ידניות בימים שבהם ישנה הפסקה בגשמים, מספרת לוריא. בנוסף, ניתן לנצל את החורף לשתילת עצי פרי ונוי נשירים כמו שקדיות, רימונים וכליל החורש, אשר נמצאים בתרדמת חורף ובאביב יתעוררו ויפרחו בגינתנו, עם סיכויי קליטה גבוהים יותר וללא השקיה מרובה. גם צמחים ממשפחת הגרוילאות והפרוטאיים, ורדים חשופי שורש וקמליות מומלצים לשתילה במהלך החורף, משום שהם לא נקלטים היטב בקיץ ושתילתם בחורף מבטיחה קליטה טובה והשקייה מועטה בהמשך.
קדישאי ממליץ על שילוב של צמחים עונתיים בחורף (כמו אמנון ותמר, לוע הארי, סלסלי כסף, ציפורני חתול, כובע נזיר גדול וכן הלאה) יחד עם צמחי אביב שונים שעתידים לפרוח כשהחורף יסתיים. אופציה אהובה נוספת היא הסוקולנטים, הידועים כצמחים חסכוניים במים.

גאופיטים, הידועים גם בשמם גאופיטים, הידועים גם בשמם 'מבשרי החורף', מומלצים לשתילה כעת בשל יכולת האגירה התת קרקעית וכישורי ניצול המשקעים האפקטיביים שלהם ( צילום: רוני קדישאי) 

תכנון המדשאה:
סוגי הדשא השונים לא מחבבים את החורף. בתקופה זו הם מצויים בתרדמת, חילוף החומרים שלהם פוסק, הם מאבדים את צבעם , לא קולטים מים ולכן גם לא צריכים השקייה ולכן יש להימנע מהשקיית הדשא במהלך החורף וכך לחסוך במים. עבור מי שמתעקש על מדשאה מוריקה גם במהלך החורף, ישנה אופציה של זריעת זני דשא עונתיים, פסקיו, צביעת הדשא בצבעים ייעודיים או התקנת דשא סינטטי.

גינה ירוקה למען הסביבה:
ישנן מספר דרכים לחסוך במים בהשקיית הגינה ולשמור על איכות הסביבה, כמו השימוש במים אפורים (למעט מי הביוב של השירותים) או אגירת מי הגשמים ישירות מהמרזב אל הגינה. בנוסף ניתן לבצע השקייה משולבת של מים אפורים ומי גשמים אך חשוב להפריד ביניהם על מנת למנוע הצפה. שימוש חוזר במים האפורים המתבצע ביעילות ובחכמה עשוי להספיק להשקיית הגינה כולה, ללא כל צורך בהשקייה נוספת.

למידע, טיפים ורעיונות נוספים על תכנון גינה חסכונית במים, היכנסו אל פורום אדריכלות נוף וקבלו עיצות מהמומחים בתחום

תגובות לכתבה

חזור מעלה