1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. גינה
  4. חסכון במים: פתרונות לטווח הקצר

חסכון במים: פתרונות לטווח הקצר

שיפוץ הבית מחייב פעמים רבות לשפץ גם את הגינה הצמודה לו, שעלולה להיפגע תוך כדי השיפוץ. קבלו טיפים ממומחים על כל מה שחשוב בשיפוץ ותחזוקת הגינה

"הפתרונות לטווח הקצר ניתנים ליישום מיידי כמעט בכל גינה", (צילום: אילוסטרציה)
"הפתרונות לטווח הקצר ניתנים ליישום מיידי כמעט בכל גינה", (צילום: אילוסטרציה)  
"קשה לאמוד את כמות המים המתבזבזת בהשקיה עם צינור, לכן מחשב השקיה יהיה חסכוני יותר", (צילום: אילוסטרציה)
"קשה לאמוד את כמות המים המתבזבזת בהשקיה עם צינור, לכן מחשב השקיה יהיה חסכוני יותר", (צילום: אילוסטרציה)  
"כדאי להשקות את המדשאה בשעות הבוקר המוקדמות", (צילום: אילוסטרציה)
"כדאי להשקות את המדשאה בשעות הבוקר המוקדמות", (צילום: אילוסטרציה)  

מאת דפנה כהן | צילום ועריכה שקט מצלמים בית הפקות

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
לאור העובדה שמצב המים בישראל לא מאפשר להשקות את הצמחייה בגינה כאוות נפשנו, נוצר צורך בפתרונות חסכוניים במים, להשקיה ירוקה וידידותית לסביבה. לפניכם הפתרונות לטווח הקצר, הניתנים ליישום מיידי כמעט בכל גן, באדיבות מורן ינקלביץ´, מנהל מחלקת שירות לחצר של חברת "מר גן", וקרן וידנה, מעצבת הבית של החברה:

תכנון נכון ומקצועי


חשוב שתכנון השקיית הגינה יתבצע על-ידי מתכנן השקיה ו/או איש מקצוע בעל תעודות, ולא על-ידי חצרן או גנן חובב. מורן ינקלביץ´, מבעלי חברת "מר גן", המתמחה בין היתר בהקמת ואחזקת גינות, מסביר כי "באחוז גבוה מאוד מהגינות אליהן אני מגיע, אין שום קשר בין צריכת המים המומלצת בגינה לבין הכמות שהיא מושקית בפועל".
לדברי ינקלביץ´, משך ההשקיה בין גינה מסוימת לבין גינה שכנה, הזהה לה לחלוטין מבחינת גודל, עיצוב והרכב צמחייה, לא חייב להיות זהה, כי למרות שהן מצויות באותו אזור אקלים ובעלות אותו סוג קרקע, ישנם משתנים נוספים וחשובים לא פחות, בהם לחצי המים, ספיקות וסוג אביזרי ההשקיה בגינה.

מחשב השקיה


ישנה סברה הגורסת כי השקיה במחשב השקיה היא בזבזנית, והשקיה בצינור היא חסכונית. ובכן, ההיפך הוא הנכון - השקיה ע"י מערכת ממוחשבת להשקיה קבועה, שמורכבת מטפטוף לצמחיה והמטרה למדשאה, יכולה להגיע לרמות דיוק די גבוהות מבחינת הכמות הנדרשת, אל מול הכמות המושקית בצינור, אותה קשה לאמוד.

שימוש באביזרי השקיה מתאימים


אל לנו להתבלבל ולהסיק שמתז או ממטיר (ממטרה) מאותו הסוג יספקו לנו את אותה כמות המים. זוהי מסקנה מוטעית, מכיוון שלכל מתז או ממטיר קיים מגוון רחב של פיות, השולטות על מרחק ההתזה ועל הספיקה (ספיקה- כמות העוברת דרך שטח נתון בזמן קצוב). אז איך נדע באיזו פיה להשתמש? לכל חברת השקיה קיימת חוברת הדרכה עם כלל הנתונים על הספיקות והמרחקים של כל פיה, מתז וממטיר, ובשילוב הנתונים עם הניסיון והידע של בעל מקצוע מוסמך, תוכלו לבנות לגינתכם תוכנת השקיה עם אביזרים מתאימים.

שיפור יעילות השקיית המדשאות


המדשאה היא צרכן המים הגדול ביותר בגינה, לכן כדאי לדעת כמה דברים חשובים:
> השקיית בוקר: כדאי להשקות בשעות הבוקר המוקדמות (כאשר אין רוח), אך לא בלילה- מכיוון שלחות לאורך זמן על המדשאה "מזמינה" התפתחות מחלות.
> הצבת ממטירים: יש להציב ממטירים כך שייצרו חפיפה מתאימה.
> התאמת הפיות לקרקע: השתמשו בפיות (של ממטירים) המתאימות לכושר החידור של הקרקע (אינפילטרציה), שלא יוצרו שלוליות מים על המדשאה בזמן ההשקיה.
> הגדלת מרווחי השקיה: הגדלת מרווחי ההשקיה תגרום למדשאה להעמיק שורשים ולהתחזק, כך שלא יהיה צורך בהשקיות תכופות.
> איוורור ודילול המדשאה: ביצוע איוורור ודילול למדשאות יגרום לחדירה טובה יותר של מים אל השורשים.

טיפים קצרים שיעשו פלאים


דישון - בשנות בצורת מומלץ לא לדשן עצים בוגרים, ובוודאי שלא לדשן בדשן חנקני, הגורר צימוח נמרץ, וכפועל יוצא גורם לצריכת מים מוגברת של העצים. אין זה אומר שצריך להביא את העצים למחסור במינרלים, אלא להשלים את החוסרים במינונים נמוכים.

גיזום - מומלץ להפחית גיזומים שאינם מחייבים. אומנם שיח או עץ בעלי נוף קטן צורכים כמויות קטנות יותר של מים, אך הלבלוב החדש שפורץ לאחר גיזום הוא צרכן מים גדול.

כיסוח - הקפדה על כיסוח תדיר של המדשאה ימנע ממנה לגבוה ולפתח עלים ארוכים, הגורמים לאיבוד מים רב יותר. דשא שאינו מכוסח בזמן מבזבז יותר מים למחייתו.

הדברה - חשוב מאוד להקפיד על הדברת וניקוש עשבייה, המהווה צרכן מים נוסף שבא על חשבון הצמחים אותם שתלנו.

זריעת זרעים של פרחי בר על חשבון עונתיים - חלק מצרכני המים העיקריים בגינה הם הפרחים העונתיים. במקומם, ניתן לזרוע פרחי בר רבים. הפרחים ממלאים את השטח בפריחה יפהפייה וצבעונית, ומופיעים שנה אחרי שנה ללא צורך בזריעה חדשה.

ביטול קווי טפטוף לא רלוונטיים - בהרבה מאוד גינות קיימים קווי טפטוף פעילים, שבצמוד להם היו שתולים בעבר צמחים שאינם קיימים עוד או צמחיה שלא צריכה השקיה מעבר לגשמים. חשוב מאוד לבטל קווים אלה או להחליפם ל"קווים עיוורים", כלומר קווי מים ללא טפטפות.

טיוב הקרקע - הטמעת חומרים אורגניים כגון הומוס וקומפוסט בקרקעות, יגרמו, מעבר לתוספת המינרלים, לשיפור אחזקת המים בקרקעות ובכך יתרמו לחסכון בכמות המים בה נשתמש להשקיה.

תגובות לכתבה

חזור מעלה