ד"ר יוסי קורי: עם הפנים קדימה

ד"ר יוסי קורי, אדריכל ומרצה בטכניון, לוקח אותנו לקפיצה קטנה לעתיד, באמצעות מבנים ומתקנים שונים שהוא מתכנן

מאת אפרת בראשי | אדריכל יוסי קורי | צילום האתר הרשמי | תאריך 15.7.08

הפרויקטים של קורי, בין אם מדובר במבנה, גינה "תלויה" או מודל אדריכלי, מאופיינים בשאיפה למציאת פתרונות לקשיים סביבתיים. יצירתו של קורי באה בעקבות מסע של מחקרים וכמיהה להתרחשות חדשה במרחב, אשר מעל הכל מתחשבת בצרכים חברתיים ובקיומנו על פני כדור הארץ בשנים הבאות.

קורי ייסד את סטודיו "גאוטקטורה", מונח המציין את המיזוג והאיזון שבין משאבי הקרקע והארכיטקטורה, שיקולים אקולוגים ויכולת כלכלית, יחד עם שיקולים פסיכולוגים של הפרט והחברה. העיסוק העיקרי בסטודיו נסוב סביב הנושא האקוטי: אדריכלות בת קיימא, תוך ניצול אנרגיית השמש, המשמשת כמקור ראשי ומהותי לבנייה ירוקה. שיטת העבודה בסטודיו מכונה על ידי קורי "קוד פתוח"; ברגע שעולה רעיון כלשהו, קורי רותם אחד מהקולגות מהדיסציפלינות השונות: אדריכלות נוף, פסיכולוגיה או אמנות, ועובד איתו על קונספט חדשני. רבות מעבודותיו המציגות שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, עכשווית ואקולוגית, זכו בפרסים בארץ ובעולם.

תחנת אוטובוס שקולטת אנרגיה סולארית(צילום: האתר הרשמי)
תחנת אוטובוס שקולטת אנרגיה סולארית(צילום: האתר הרשמי)


גינות תלויות

אחד התחומים אותו מפתח קורי הינו גינות תלויות; כלומר, תכנון גינה המשתלבת באופן אינטגרלי במבנה במקום הגג הקונוונציונלי, ומהווה מרכיב חשוב בארכיטקטורה האקולוגית. הגינות התלויות מספקות אנרגיה בעזרת תאים פוטוולטאים (תאי שמש, שקולטים את האנרגיה הסולארית), המרוכזים בראש המבנה, ובעלות השפעה גדולה בהפחתת עומס החום גם במבנה עליו הן ממוקמות וגם בעיר עצמה. הגינות התלויות שומרות על הגג לאורך זמן ומחקרים אף הוכיחו, כי לירק השפעה על עליית רמת הערנות והתפוקה היומית של בני האדם. מלבד זאת, הגינות התלויות מעניקות מראה דקורטיבי של תחושה המקרבת אותנו לטבע ומרככות את מראה הבטון המנוכר והאפור.

תכנון שזכה לציון לשבח בתחרות בינלאומית עבור גורד שחקים אקולוגי (צילום: האתר הרשמי)
תכנון שזכה לציון לשבח בתחרות בינלאומית עבור גורד שחקים אקולוגי (צילום: האתר הרשמי)

פניה של האדריכלות לאן?

העתיד הוא נושא נוסף שמעסיק מאוד את קורי בתחום התמחותו. מנקודת מוצא זו, הוא יוצר ומפתח פרוייקטים שעלולים להיראות כיום כמדע בדיוני, אך לדורות שאחרינו יראו טבעיים לחלוטין. מתקן "מי טל", הינו דוגמא לשיתוף פעולה שהתקיים בין קורי לאדריכל אייל מלכא. המתקן בנוי בצורת פירמידה הפוכה ובה קולטי מי טל מרחביים, הנותנים מענה למדינות בהן בצורת היא תופעה תמידית, או במקומות בהם יש זיהום של מים. המתקן משמש גם כאלמנט אדריכלי מצל, תחתיו ניתן לשבת. פרויקט זה זיכה את השניים במקום הראשון בתחרות בינלאומית - Drawing Water Challenge.

המוטו של קורי, אותו הוא מבקש להנחיל לאחרים, הינו לא לפחד, להעז ולהתנסות, מתוך חשיבות ומודעות סביבתית ועתידית. הוא סמוך ובטוח כי ההתנסות תיטיב הן עם העוסקים בתחום, והן עם הסביבה.

מבנה מגורים אקולוגי בחיפה(צילום: האתר הרשמי)
מבנה מגורים אקולוגי בחיפה(צילום: האתר הרשמי)

לראיונות נוספים עם מיטב האדריכלים בארץ - לחצו כאן

תכנון למלון אקולוגי (צילום: האתר הרשמי)
תכנון למלון אקולוגי (צילום: האתר הרשמי)

כיצד לבחור אדריכל? איזה נתונים עלי למסור כדי לקבל הצעת מחיר מקיפה והוגנת? מהו המידע הדרוש לפני התכנון? היכנסו ל

פורום אדריכלות

וקבלו מענה מקצועי לכל שאלותיכם.

חזור מעלה