אחת הקונבנציות של האדריכלות בארץ היא, שלא משנה איך נראית חזית הבית כשזה מגיע לגג, ברור שנבחר בגג שטוח. גגות רעפים, על פי התפיסה הרווחת באזורינו, שייכים לארצות מושלגות כמו שווייץ או צרפת, שם השלג מכסה את הגגות. אך מספיק לבחון את הכפרים היפים ביוון, ה"פואבלו- אספניול" בספרד או בארצות ים-תיכוניות אחרות, בשביל לראות כיצד מקומות חמים נהנים מהיופי והייחודיות של גגות רעפים, ממש כמו ארצות קרות.
יופי עמיד
על פי מרקו לוי מחברת "חסין אש", המתמחה בייצור רעפי חרס, ישנם כמה יתרונות בולטים לגגות הרעפים על פני גגות הבטון הסטנדרטיים שכולנו מכירים. "קודם כל היופי שלהם", מציין מרקו, "כשמטיילים ברחבי אירופה מבחינים שהיא מוצפת בגגות רעפי חרס, בבתים שקיימים מאות שנים". עמידותו של החימר ידועה, במיוחד לאור ממצאים השורדים מאות ואלפי שנים מתרבויות עתיקות.
כסף, כסף, כסף
מעבר לאסתטיקה, יש לרעפים גם יתרון כלכלי גדול, שמתחיל עוד מתכנון הבית ונמשך לאורך שנים; "בגלל העובי והמורכבות של גג הבטון, הוא מכביד על הבית, ולכן מצריך בנייה ביסודות כבדים יותר", מסביר מרקו, "המשמעות היא עלות גבוהה של חומרים, זמן עבודה נוסף של פועלים והוצאה כספית גדולה יותר. בנוסף, התחזוקה של גג רעפים היא אפסית. בגגות שטוחים נדרשת תחזוקה שוטפת של סיוד וזיפות כל כמה שנים".
גגות שטוחים, גם אלה הזוכים לתחזוקה קפדנית, סובלים במהלך הזמן ממראה עייף שנגרם לרוב מגשמים ושמש. התוצאה היא סדקים נימיים, המכערים את הבניין במקרה הטוב ופוגעים בבידוד ובאטימותו של הגג במקרה הרע.
בבתים משותפים, התחזוקה השוטפת של הגג היא בסיס נוסף לחילוקי דעות בין שכנים בבניין. כשבוחרים בגג רעפים, אין ספק שמדובר בכאב ראש אחד פחות.
גג אדום, עולם ירוק
מלבד היותו חומר קל ועמיד יחסית לבטון, רעף החימר גם מבודד מטבעו חום וקור. תכונה זו אינה רק מהווה שיקול כלכלי נוסף, אלא גם שיקול סביבתי הבידוד הטבעי של הרעפים חוסך אנרגיה. לדברי לוי, ייצורם של רעפי החרס הוא נאיבי, טבעי וללא תופעות לוואי של ייצור כימיקלי. "המוצר בכללותו הוא למעשה אדמה, והוא נשאר אדמה", אומר מרקו.
רובנו מכירים את רעפי החרס האדומים הסטנדרטיים, אך מסתבר שניתן לייצר רעפים בכל צבע כמעט, כולל בגוונים בהירים, שמחזירים את האור ומבודדים את הבית מהחום באקלים הישראלי. כך, למשל, נעשה בקיבוץ אילות שבנגב אזור חם ויבש, ולכן בתי הקיבוץ זכו לגגות רעפים לבנים, שגם משתלבים היטב בסביבה.
לא רק באילות נהנים מגגות רעפים דקורטיביים. בכפר סבא, למשל, נחקק חוק עזר עירוני, לפיו בתים חדשים ייבנו עם גגות רעפים בלבד. "כשאתה מסתובב בשכונות של רעפים אתה מרגיש את איכות החיים, אנשים מרגישים טוב יותר", מסביר מרקו, "בלי קילופים בצבע, בלי הלכלוך שנדבק לגגות הבטון. ישנם בתים חדשים עם גגות שטוחים ההופכים תוך כמה שנים ל"סלאמס", זה לא אסתטי".
אוויר חם, החוצה
אפקט נוסף שמייצרים הרעפים הוא יניקת אוויר חם דרך רעפי אוורור ושאיבתו החוצה, המאפשר שמירה על טמפרטורה נעימה בתוך הבית.
כאשר מוסיפים קומה לבית קיים, שווה לשקול את גג הרעפים כאופציה. החלל שנוצר מתחת לרעפים יכול לשמש כחדר נוסף סטודיו, חדר שינה או כל העולה על רוחכם. "אנשים יוצרים חללי גג מיוחדים, עם חלונות מעוצבים, חדרים אינטימיים ורומנטיים", מציין מרקו, "זה נותן לבית ערך מוסף".
מניפת רעפים
ההבדלים בין סוגי הרעפים הם אסתטיים בעיקר, אבל יכולים לשוות לבית מראה שונה לגמרי. מרקו מציין כי קיימים שני סוגי רעפים: הרעפים השטוחים, שמקורם במרסיי שבצרפת ומשום כך מכונים "מרסייזים", ומולם הרעפים המעוגלים והגליים, שמקורם בפורטוגל ואלה קרויים "פורטוגזיים". בתוך שתי הקטגוריות הללו קיימים דגמים רבים של רעפים, מהם תוכלו לבחור. רעפי הצד משלימים את התמונה אלו רעפים שנותנים גימור של 45 מעלות לגג ועוטפים אותו מכל כיוון.
אדום, כאמור, הוא בחירה טבעית לצבע הרעפים, אבל ממש לא הכרחית. ב"חסין אש" למשל, נותנים ללקוח לבחור מתוך מניפת צבעי "טמבור", המכילה 65 אלף גוונים שונים. לאחר שריפת החימר, הרעפים עוברים חימום והתזה של צבע, המתקבע ונשאר עמיד לאורך שנים רבות. אפשר ללכת על ירוק, כחול, לבן וכל צבע שיתאים לעיצוב של ביתכם. "הצבעים השונים נותנים תחושה כיפית", מרקו ממליץ, "ברגע שניתן להגיע לשלמות בגג, זה הדבר הכי יפה שיש".