נורית לשם: מינימליסטיות חמימה

סגנון התכנון של אדריכלית הפנים נורית לשם, משתקף גם במפגש האישי עמה - היא מינימליסטית וחמה, עניינית אך חייכנית, ובעיקר מדברת בגובה העיניים וחושפת אותנו בעדינות לעולמותיה הפנימיים

מאת שחר בן פורת | צילום נורית לשם, אורי סיון | כתבת וידאו לובה יעקובסון | תאריך 9.8.09

כרטיס ביקור

שם

נורית לשם

מצב משפחתי

נשואה פלוס שלושה ושני כלבים

מזל

טלה

ותק במקצוע

20 שנה

לימודים

בצלאל

סרט אהוב

סרטים דוקומנטריים, סרטי טבע

המוזיקה שנותנת השראה

מוזיקה קצבית, לטינית, ברזילאית, קובנית, שעושה לי מצב רוח מאוד טוב.

תחביבים נוספים

ציור ותכשיטנות

במידה והאדריכל לא עושה את פנים המבנה, טוב שיהיה אדריכל פנים כבר מהשלב הראשוני של ההתקשרות, מטבח בתכנון לשם, (צילום: נורית לשם)
במידה והאדריכל לא עושה את פנים המבנה, טוב שיהיה אדריכל פנים כבר מהשלב הראשוני של ההתקשרות, מטבח בתכנון לשם, (צילום: נורית לשם)


בשונה מקולגות רבות שלה, האדריכלית

נורית לשם

מתמחה באדריכלות פנים. "אדריכלות פנים זה לא רק ריהוט ואבזור בית, זו חשיבה מאוד כוללת של הפרויקט". תפקידו של אדריכל הפנים, מסבירה לשם, הוא לטפל בשטח האפור בתכנון המבנה שלעיתים איש לא חושב עליו. לדוגמא, מדרגות, חדר האמבטיה ותוכניות לתשתיות השונות. "יש גבול דק בין עבודתו של אדריכל המבנה לבין עבודתו של אדריכל הפנים וכל לקוח צריך לדעת למה לצפות מהאדריכל שהוא לוקח", היא מסבירה. "ישנם אדריכלים שנותנים את המבנה פלוס עיצוב הפנים, ויש כאלה שמביאים את הפרויקט ברמת החלל בלי כל הגימורים הפנימיים". "במידה והאדריכל לא עושה את פנים המבנה, טוב שיהיה אדריכל פנים כבר מהשלב הראשוני של ההתקשרות", אומרת לשם. "אז יש קורלציה בין הפנים לחוץ, התכנון יותר הרמוני ונכון ולא צריך לעשות שינויים בשלב יותר מאוחר. לפעמים יש דברים שאדריכל הפנים רואה יותר טוב ופותח לאדריכל המבנה את העיניים. אם זה טרם הבנייה אז אפשר לשנות, אחרי זה השינוי קשה יותר".

אני נותנת ביטוי לטעם האישי של הלקוח וזורמת איתו לכיוונים שהוא אוהב, חלל מגורים בתכנון לשם, (צילום: נורית לשם)
אני נותנת ביטוי לטעם האישי של הלקוח וזורמת איתו לכיוונים שהוא אוהב, חלל מגורים בתכנון לשם, (צילום: נורית לשם)

סגנון מינימליסטי חם

לשם, בוגרת תואר בעיצוב של בצלאל (BDS), הגיעה ללימודים לאחר שציירה כל חייה ואף למדה אומנות באוניברסיטה. "הצד המעשי היה חסר לי", היא מסבירה את הבחירה בכיוון. מאז סיום לימודיה היא עובדת כעצמאית ובשנתיים האחרונות יש לה משרד משל עצמה. היא מתמחה בבתים פרטיים לצד עיצוב מסחרי, הכולל משרדים, חללים ציבוריים, חנויות ועוד. "כדי לתת שירות טוב ללקוחות פרטיים אני לא יכולה להעמיס על המשרד הרבה פרויקטים, כי היחס הוא מאוד אישי ומאוד צמוד. הכל נעשה איתי, אני בפרונט. המשרד שלי קטן למרות שהוא נראה גדול. זה אני ועוד שני עובדים".

שואבת השראה מטבע, נוף, תערוכות וטיולים בחול, בריכה בחצר בית פרטי, (צילום: אורי סיון)
שואבת השראה מטבע, נוף, תערוכות וטיולים בחול, בריכה בחצר בית פרטי, (צילום: אורי סיון)
איך מתרחש תהליך העבודה מול הלקוח?

"ההתקשרות נעשית בתחילת הפרויקט. התוכנית מוגשת לאדריכל הפנים וביחד יוצרים את חלוקת החללים הפנימיים. הליווי מתחיל להיות אינטנסיבי אחרי גמר השלד. יש ליווי של גמר הבניין תוך הכנת מפרטים לנגרות, לברזל אם יש ולכל חומרי הגמר. הליווי יכול להיעשות עד בחירת הרהיטים ואבזור הבית במלואו. יש אנשים שרוצים שאלווה אותם עד בחירת הוילונות והכדים, מתוך רצון שתהיה מחשבה הרמונית בכל הבית".

יש סגנון שמאפיין אותך?

"כן, הסגנון הוא נקי מאוד אבל חם. מינימליסטי-חם, אם יש דבר כזה. אני נותנת ביטוי לטעם האישי של הלקוח וזורמת איתו לכיוונים שהוא אוהב. מה שקורה בדרך כלל הוא שבאים אנשים שראו את הקו שלי קודם ואז אין מאבקי כוחות. זה זורם מההתחלה בגלל שהם בחרו אותי".

אני אוהבת צבעים שיהיו רקע לרהיטים ניידים שמשקפים את הטעם של הלקוח, בסיס ספה בצבע ירוק דשא, (צילום: נורית לשם)
אני אוהבת צבעים שיהיו רקע לרהיטים ניידים שמשקפים את הטעם של הלקוח, בסיס ספה בצבע ירוק דשא, (צילום: נורית לשם)
יש לך קווים אדומים?

"אני חושבת שאני לא אעשה בית בסגנון שמנוגד לטעם האישי שלי. אני גם לא אהיה מספיק טובה בו. אני לא יכולה לעשות בית בסגנון לואי ה-16 או בסגנון אמריקאי קונסרבטיבי, כי אני לא מכירה ולא מחוברת. בסגנון מינימליסטי אני יכולה לעצב אבל אני תמיד בוחנת את הבתים או הדירות שאני מתכננת לפי הקריטריון, אם אני הייתי נהנית לגור בבית כזה. אם אני אומרת שכן אז אני הולכת בכיוון הזה. אני לא טיפוס מנוכר אלא יותר חברתי, אז גם הבית שאני עושה הוא עם אוירה ביתית, זורמת, כאשר ללקוחות יש את האינפוט שלהם בבית, את הטעם האישי".

מהיכן את שואבת השראה?

"מעבודות של אחרים, כמו כולם. טבע, נוף, תערוכות שאני רואה, טיולים בחו"ל. בעיקר מהלקוח, ממה שהוא אוהב ומהטעם שלו".

ספה בירוק דשא

גם לאדריכלית מנוסה עם סגנון מגובש כמו לשם יש לפעמים צורך לסטות מהבחירות הטבעיות שלה. הבקשה הבולטת ביותר שהיא זוכרת בהיבט זה, היא לקוחה שביקשה שבסיס הספה הבנויה יהיה בצבע ירוק דשא. "בהתחלה די התעלפתי מאופי הבקשה, אבל בסוף זה יצא מדהים. זה מאוד שונה ומאוד דומיננטי, ואני אוהבת צבעים שיהיו רקע לרהיטים ניידים שמשקפים את הטעם של הלקוח, שיכול גם להשתנות ברבות השנים. משהו בנוי זו אמירה להרבה שנים ואותי זה מפחיד לחשוב שנחיה עם משהו בצבע מאוד עז לנצח. אבל מכיוון שהלקוחה היא גרפיקאית ויש לה טעם מאוד טוב היא הובילה. ביחד החלטנו שזה יכול להיות יפה ואכן יצא מאוד מעניין".

השיחה עם לשם מזכירה מאוד את סגנון הבניה שלה – מינימליסטית וחמה. היא עניינית ולא מכבידה במילים, ועם זאת נעימה וחייכנית, מדברת בגובה העיניים ולא מתביישת בחשיפה אישית. כך למשל היא מתארת את הבנייה של הבית הפרטי שלה, השוכן בשכונה בתל-אביב. "קטסטרופה", היא מתארת את תהליך קבלת ההחלטות לגבי השיפוץ שלו. "הבית נבנה לפני 15 שנה וכל 5-7 שנים אנחנו עושים שיפוץ כדי להתאים את הבית לצרכים המשתנים של המשפחה. השיפוץ האחרון היה שיפוץ יותר מסיבי. זאת הייתה פשרה, במקום לעבור לבית אחר התאמנו את הבית לצרכינו ואנחנו מאוד אוהבים אותו.

"זה תהליך לא פשוט לתכנן לעצמך בית, כי הוא מהווה את כרטיס הביקור שלך, מה שאתה מתכנן זה מה שאתה גר בו, מה שאתה משדר. אתה גם מודע לביקורת העצמית שלך ובנוסף צריך להתאים את הבית למה שקיים בשוק ולשים את האצבע על הדבר האחד והיחיד. זה מאוד קשה. לכן נעזרתי בחברים טובים שהיו לצידי ואני חושבת שהצלחתי. זהו בית עם קוים נקיים, הזרימה בו נעימה, החללים נכונים לנו כמשפחה. הוא בית חם שמארח הרבה".

מציעה לאדריכלים הצעירים לראות הרבה, להשתתף בכמה שיותר סימפוזיונים סביב המקצוע, ולהעשיר את עצמם, מבט לחלל המגורים בביתה הפרטי של לשם בתא, (צילום: אורי סיון)
מציעה לאדריכלים הצעירים לראות הרבה, להשתתף בכמה שיותר סימפוזיונים סביב המקצוע, ולהעשיר את עצמם, מבט לחלל המגורים בביתה הפרטי של לשם בתא, (צילום: אורי סיון)
יש לך המלצה למעצבים צעירים בתחילת דרכם?

"לעשות התמחות מאוד טובה במשרד, לפחות שנתיים, ואז אם זה מתאים ללכת לשוק הפרטי. בדרך כלל סטודנטים שמסיימים את הלימודים, צריכים עוד זמן כדי לצבור ניסיון. אדריכלים לדוגמא מחוייבים לעשות התמחות, אבל אצל אדריכלי פנים אין חוק כזה. יש אנשים שמסיימים קורסים ואז ישר מתחילים במגזר הפרטי, למרות שהידע שלהם לא מספיק מבוסס. בנוסף אני מציעה לאדריכלים הצעירים, לראות הרבה, להשתתף בכמה שיותר סימפוזיונים סביב המקצוע, ולהעשיר את עצמם כמה שיותר במה שנעשה בעולם".

לראיונות נוספים עם מיטב האדריכלים בארץ - לחצו כאן

כיצד לבחור אדריכל? איזה נתונים עלי למסור כדי לקבל הצעת מחיר מקיפה והוגנת? מהו המידע הדרוש לפני התכנון? היכנסו ל

פורום אדריכלות

וקבלו מענה מקצועי לכל שאלותיכם.

חזור מעלה