אנו מבלים חלק ניכר מהזמן שלנו בבית במטבח - מבשלים, אוכלים, מארחים, משוחחים. מעבר לדרישות העיצוביות, תכנון נכון ונוח של המטבח והתאמה לצרכים עשויה להקל על ההתנהלות היומיומית, ולחסוך אי שביעות רצון עתידית.
לפני שלוקחים בחשבון את עקרונות שיטת ה"דינמיק ספייס" חשוב לאפיין את אופי המשתמשים במטבח. כולנו שונים אחד מהשני, ולכל אחד הרגלים ואורח חיים שונה. כדאי לבדוק תחילה פרמטרים כמו: מספר האנשים שמשתמשים במטבח, מה הם הרגלי הקניות שלהם, מה הם הרגלי הבישול והאפיה, ומה הם הרגלי הכשרות. לאחר שהבנו מי האנשים המשתמשים במטבח נוכל לאפיין את חלל המטבח עצמו ואיך הוא יראה, ולארגן אותו לפי שלושת עקרונות השיטה - שטף עבודה נוח, תנועה איכותית ומרחב אופטימלי.
שטף עבודה נוח: תכנון מטבח לפי אזורים
בכל מטבח ישנם חמישה אזורים עיקריים: אזור אחסון המזון, אזור אחסון הכלים, אזור הניקיון, אזור ההכנה ואזור הבישול והאפייה. זה אולי נראה לכם מובן מאליו, אך ישנה חשיבות גדולה למיקום האזורים במטבח. תכנון המטבח בהתאם לחמשת האזורים הללו יסייע לעבודה יעילה וממוקדת יותר, ללא התרוצצויות מיותרות. שטף עבודה נוח ומהיר מקל על הפעילות היומיומית, חוסך זמן יקר ומעייף פחות.
מה נאחסן ונמקם בכל איזור?איזור אחסון המזון- מקרר והמקפיא, קפה ותה, אורז ופסטה, קטניות, לחם ובקבוקי שתיה, שימורים וצנצנות, אריזות פתוחות, אוכל לתינוקות, חטיפים.
איזור אחסון הכלים- כוסות שתיה, סכו"ם, מפיות נייר, צלחות, מצנם, טוסטר, קומקום, כלי הגשה, סרוויסים, שונות, מיכלי אחסון מפלסטיק.
איזור הניקיון- כיור, מדיח כלים, פחי אשפה, חומרי ניקוי, מגבות, שואב אבק ויעה, מזון לבעלי חיים, מסנן לטיהור מים, טוחן אשפה.
איזור ההכנה- כלי המטבח המקצועיים, סכיני מטבח, פותחן, מיקסר ובלנדר, ניילון נצמד, נייר סופר, מעבד מזון, משקל, תבלינים, שמנים ורטבים, שקיות אוכל, מצרכים בשימוש שאריזתם פתוחה, וקרש חיתוך.
איזור הבישול והאפייה- תנור, כיריים, קולט אדים, מיקרוגל, ספרי בישול, כלי בישול, סירים ומחבתות, מוצרי אפיה, כפפות, נייר כסף.
תנועה איכותית: מטבח שישרת אתכם ולא להפך
לכרוע, לטפס, לקפוץ - זה לא תיאור של שיעור אירובי. זהו תיאור של שימוש במטבח המתוכנן בצורה לא נכונה. על מנת להימנע ממטבח כזה, העדיפו מגירות על פני מדפים בארונות התחתונים ורכזו את הכלים שבהם אתם משתמשים באופן שוטף באזור הנגיש ביותר- מתחת לשיש.
כדאי גם לסדר את המטבח לפי תכיפות השימוש - סדרו את הפריטים הנמצאים בשימוש בתכיפות גבוהה במגירות הנגישות ביותר מתחת למשטח העבודה (שיש). את הפריטים הנמצאים בתכיפות בינונית אחריהם, ואת הפריטים שמשתמשים בהם הכי פחות כדאי למקם בחלק העליון ביותר והתחתון ביותר של המטבח.
מרחב אופטימלי: תכנון מטבח לניצול יעיל של החלל
אם אתם חושבים שרק במטבחים גדולים יש מקום, אתם טועים. ניצול אופטימלי של מקום האחסון יאפשר לנו לקבל יותר מ100% תוספת במקום האחסון מבלי להגדיל את השטח הקיים. כן, גם במטבחים קטנים. כדי לעשות זאת מומלץ להשתמש במערכת מחיצות לחלוקה פנימית של המגירות, המאפשרת לעצב ולתכנן את שטחי האחסון בתוך המגירות לניצול וארגון אופטימלי.
כדי למקסם את יכולת העבודה, רצוי לפנות את משטחי העבודה מחפצים מיותרים ובמקביל לנסות לנצל בצורה מקסימלית את מקומות האחסון במגירות ובארונות.
הנה כמה רעיונות לניצול מרבי של שטחי האחסון ושימוש חכם במטבח:1. מסביב לכיור - באמצעות מגירת-כיור ניתן לנצל את החללים מסביב לכיור ולהרוויח שטח נוסף לאחסון מטליות, מברשות, חומרי ניקוי ועוד (למגירות מרוחב 90 ס"מ ומעלה).
2. בתוך המגירות - ניתן להגדיל את כמות המגירות במטבח מבלי להשפיע על העיצוב החיצוני. הוסיפו מגירות פנימיות ותרוויחו עוד מקומת אחסון.
3. מעל המגירות - הקפידו לדרוש מגירות עם דפנות הגבהה בתוספת חלוקות פנים, ותרוויחו תוספת אחסון של 55% בכל מגירה.
4. בין המגירות - נצלו את השטח המבוזבז על דופן הארון ודפנות המגירות. העדיפו מגירה אחת רחבה על פני שתי מגירות צרות ותרוויחו תוספת של 18% לשטח המגירה.
5. מאחורי המגירות - כדאי לדרוש מגירות שמנצלות את כל עומק הארון: כל 5 ס"מ המתווספים לעומק המגירה נותנים תוספת של 10% לשטח האחסון.
באמצעות שלושת העקרונות של הדינמיק-ספייס, זמן העבודה במטבח יתקצר, העבודה עצמה תהפוך ליעילה ומאורגנת יותר והשהות במטבח תהיה נוחה ונעימה.
בכתבה זו נגענו בקצרה בשיטת הדינמיק ספייס, אך ישנם גורמים רבים נוספים שכדאי לקחת בחשבון בתהליך תכנון המטבח החדש.
לקבלת פרטים נוספים, והרשמה להדרכות ללא תשלום בהנחיית מומחה מטעם Blum, הקליקו כאן.