כהמשך למגמה הגוברת של טיפוח הסביבה הירוקה וחזרה לשימוש בחומרים טבעיים, מושקים גם בעולם חומרי הניקוי מוצרים "ירוקים" ואקולוגיים. מוצרי הניקוי הירוקים מהווים אלטרנטיבה לחומרי הניקוי המוכרים לנו, המכילים דטרגנטים מזיקים: חומרים כימיים רעילים ומזהמים, בסיסיים וחומציים, ובהם מתכות פחמן, חמצן, חנקן ומימן.
לאחרונה, הושקה סדרת מוצרי הניקוי "ירוק" - המיוצרת מחומרים אורגניים מתוצרת כחול-לבן.
המוצרים עשויים מחומרים טבעיים, המגינים על הסביבה ומתפרקים באופן טבעי וחלקם אף מסווגים כאנטי בקטריאליים. סגולותיהם הנוספות: הם אינם רעילים, אינם דליקים, לא מותירים סימנים על פני העור והידיים ואינם מסוכנים למערכת הנשימה. הסדרה כוללת מוצר תרסיס רב תכליתי אקולוגי לניקוי כללי, המתאים לניקוי כלים, שיש ומשטחים, כיורים, כיריים וכן נוזל אקולוגי לשטיפת פירות וירקות.
חברת "אדמה" מציגה סדרת מוצרי ניקוי אקולוגיים תחת השם - "טיידי", הסדרה כוללת 12 מוצרים, ביניהם: נוזל כלים רב תכליתי, מסיר שומנים, נוזל ומרכך כביסה, נוזל רצפות, אבקה למדיח כלים, מנקה חלונות, מסיר אבנית ועוד. סדרת מוצרים זו מבוססת גם היא על בסיס צמחי, עם חומר פעיל שמתפרק אל הטבע בחזרה. הסדרה פותחה מחומרי גלם טבעיים שהינם ידידותיים לסביבה ומכילים רכיבים אורגניים (מן הצומח) בתוספת מלחים ומינראלים בלבד.
לא זאת בלבד שהחומרים הטבעיים מונעים פגיעה בסביבה, הם גם מיטיבים עם האדם. בניגוד לחומרי ניקוי רגילים, חומרים אלו אינם מזיקים ולכן מפחיתים אלרגיות, גירויים, סחרחורות וכאבי ראש. המחירים מעט יקרים יותר, אך לעיתים שמירה על בריאותכם כמו גם על בריאות הסביבה, משתלמת. מחירו של נוזל אקולוגי לשטיפת פירות וירקות של "ירוק" הוא 19.80 ₪ ואילו ב"טיידי" תוכלו למצוא נוזל כלים רב תכליתי תמורת 16.60 ₪, או מרכך כביסה תמורת 31.90 ₪ בלבד.
המוצרים הללו טרם חדרו לרשתות המזון הגדולות ולכן בינתיים תוכלו למצוא אותם בעיקר בבתי טבע ברחבי הארץ, ובמגוון חנויות במושבים ובקיבוצים.
טיפים לניקיון המטבח
מומלץ לרחוץ את המקרר, ארגז הלחם, מדפי הירקות ופח האשפה במים עם חומץ ומעט סודה לשתייה. הסודה מעלימה ריחות, והחומץ מנקה ומונע עובש.
סיר שנשרף במהלך טיגון מומלץ לנקות באמצעות חומץ בלוויית מעט מים. החומץ מפרק את השומן שנשרף והלכלוך יורד בקלות ללא צורך בשפשוף ממושך.
לכפות עץ יש נטייה לאגור בתוך הנקבוביות שלהן שאריות מזון, לכן מומלץ אחת לתקופה לרחוץ את כפות העץ היטב ולהניח אותן עמוק בתוך תמיסת מי סודה לשתייה למשך כשעתיים ויותר. הטבילה מנקה את הכפות ומרחיקה ריחות בלתי נעימים.
לפני תהליך הניקוי של הארונות והמגירות, מומלץ לשאוב בעזרת שואב אבק את האבק והפירורים.
מומלץ לנקות את ארונות המטבח החיצוניים במטלית לחה ספוגה במים בלבד, ולייבש באמצעות מטלית יבשה. בעבור פנים הארון עדיף להשתמש בחומרי ניקוי שאינם מכילים כימיקלים
יש להיזהר ולא לחשוף את פרזולי המטבח לחומרי ניקוי המכילים כימיקלים וחומצות.
כתמי שומן עקשניים מומלץ לנקות במים פושרים עם ספירט לבן.
את כל סוגי המשטחים דוגמת אבן, שיש וגרניט,
מומלץ לנקות בסמרטוט לח ולייבש במטלית יבשה.
כתמים עקשניים על פני משטחים או ארונות אין
לשפשף בבד מחוספס, דבר העלול לגרום לשריטות מיותרות.
משטחי שיש יש לייבש מיד לאחר הניקוי בכדי למנוע חדירת לחות.
במידה ומבצעים פעולת הדברה בארונות המטבח יש להשתמש בחומרי הדברה יבשים בלבד.
הטיפים באדיבות רינה אלקובי, מעצבת הבית של מטבחי "דקור" והשף גיא פרנקל, השף הראשי של רשת "דומו".