הגינה נכנסת הביתה

חולמים על גינה פרטית, אבל אין לכם את המרחב הדרוש ? קבלו כמה טיפים לגידול גינה בין כותלי הבית

מאת רחלי גפן | צילום יח"צ | תאריך 4.3.09

גם לאלו מאיתנו שלא מתחזקים גינה פרטית, יש הרבה דרכים להוסיף ירוק לבית. ובימינו, אין צבע עדכני יותר מירוק של טבע.

הבוסנאי הוא צמח תפעולי שמהווה תחביב כל דבר, (צילום: יחצ)
הבוסנאי הוא צמח תפעולי שמהווה תחביב כל דבר, (צילום: יחצ)


איפה מתחילים?

מורן גבעון

, מתכננת גנים ונוף, ממליצה להתחיל בקטן. "אין טעם להגיע למשתלה ולחזור עם עציצים שלא מתאימים לבית שלכם או אחד לשני, וכנראה ינבלו תוך חודש". לכן, את חדוות הגינון היא מציעה לגלות דווקא בדרך הישנה והטובה: בטטה או אבוקדו עם שני קיסמים, בתוך כוס מים. אם יש לכם ילדים, תגלו שצפייה והשתתפות בתהליך הצמיחה היא חוויה מאירת עיניים עבורם. ילדים ירוקים במיוחד יוכלו אף למצוא ב - Toys r us ערכות גינון ביתיות ופשוטות, במחירים שנעים בין 20 ל – 60 שקלים.

השלב הבא הוא צמחי בית, שלא זקוקים לשמש, רק למים ולאור, ולכן אפשר להשתמש בהם כדי להוסיף ירוק היכן שרוצים. מורן מציעה, למשל, להניח אותם על מדף גבוה ולתת להם לזלוג לרצפה, או להכניס אותם לחדר האמבטיה.

למתקדמים, שרוצים באמת להשקיע, מורן מציעה כמה סוגי צמחים שכדאי לגדל בבית: צמחים ליופי כמו גרניום, צמחים תפעוליים שמהווים תחביב לכל דבר, כגון בונזאי או סחלבים, צמחי תה וצמחי תבלין ומרפא.

צמחי התבלין והמרפא גם שימושיים וגם ניתנים לגידול בבית, משתלות וונדי מציגות את החלוט, (צילום: יחצ)
צמחי התבלין והמרפא גם שימושיים וגם ניתנים לגידול בבית, משתלות וונדי מציגות את החלוט, (צילום: יחצ)

גידול צמחי תבלין

ברוח המשבר הכלכלי, חישוב פשוט של השקעה מול תשואה מגלה שצמחי התה, התבלין והמרפא הם הכי משתלמים: שימושיים, מריחים טוב, נראים טוב ומוסיפים ארומה של מגניבות לבית.

מני שדמי, מנהל השיווק של תאגיד משתלות חישתיל, מספר: "צמחי התבלין מכילים ויטמינים ומינרלים המחזקים את המערכת החיסונית. העלים של צמחי התבלין עשירים בחומרים נוגדי חמצון, המסייעים להתמודד עם פגיעה בתאי הגוף, הזדקנות מהירה של העור, ומניעת התפתחותן של מחלות שונות". בנוסף, הם מוסיפים לבית ריח וצבע: "מלבד ריח העלווה והפריחה ישנם הרבה זני תבלין שבמופעם מהווים מוקד מעניין לכשעצמו, בגלל צבעי העלווה ומופעי פריחה מרהיבים בעונות השונות".

אגרטלים מעוצבים ניתן למצוא בחנויות כמו IDdesign, (צילום: יחצ)
אגרטלים מעוצבים ניתן למצוא בחנויות כמו IDdesign, (צילום: יחצ)

כך תעשה לך עציץ

אם הזכרנו את הנושא הכלכלי, חשוב לציין שאין צורך למשכן את הבית כדי להוסיף לו גינה, ואת המיכלים לגידול הצמחים אפשר למצוא בכל מקום. מעבר למבצע איסוף ממשפחה וחברים (אין בית בלי עציצים ריקים), אפשר להשתמש בכל כלי. מורן גבעון מציעה להשתמש בקופסאות שימורים (הברזל שמחליד הופך לעציץ מסוגנן), בסירים או בפחי החמוצים הגדולים מהשוק. בכל מקרה, אי אפשר לשתול כלום לפני שקודחים חור בתחתית הכלי, לניקוז המים.

עציץ מואר, קמחי תאורה, (צילום: יחצ)
עציץ מואר, קמחי תאורה, (צילום: יחצ)

מי שרוצה להשקיע כסף, יכול למצוא באיקאה עציצים צבעוניים וזולים, או אפילו סלסילות קש. אם תרצו להשקיע יותר – תמצאו אגרטלים מעוצבים בחנויות כמו IDdesign, בהשקעה של 100 – 200 ₪ לאגרטל. ב"קמחי תאורה" בבני ברק הגדילו לעשות, והוציאו סדרת עציצים מוארים, שהופכים את העציץ לפריט עיצובי וזוהר. עציצים אלה, תוצרת Slide האיטלקית, מגיעים בגדלים שונים (עד לגובה שני מטרים) ובמבחר צבעים, ומחירם נע בין 700 ל – 3,900 ₪.

בסופו של דבר – זה תלוי בכם. אין גבול לסגנונות, גם בבחירת הצמחים וגם בבחירת העיצוב, הכי חשוב זה להחליט על לוק כללי, ז´אנר, משהו משותף לעציצים שלכם, שיהפוך אותם לאלמנט עיצובי בבית, לגינה באמת.

חזור מעלה