כהורים, אנו כמהים להסב לילדינו ילדות מאושרת ורווית נחת. ההנחה שסביבת המגורים של הילד, שבראשה חדר הילדים, משפיעה על התפתחותו, מביאה אותנו לעטוף אותו בנוף עצובי נעים ורך. אך עיצוב החלל משפיע לא רק על התחושה הכללית של הילד, אלא גם על בריאותו, מצבו החברתי, הערכתו העצמית ואף על הצלחתו בלימודים.
גליה לביא, יועצת מומחית בתחום ה"פנג שואי", מאמינה שהתורה הסינית טומנת בחובה את הסודות לתכנון אידיאלי של חלל המגורים כולו, ושל הילד בפרט.
בבסיסה של התורה העתיקה, עומדים שני רעיונות מרכזיים: הראשון והמוכר יותר, מתייחס למיקום הרהיטים בחדר, כך שתתאפשר זרימת אנרגיה (צ´י) חיובית. חלקה השני של התורה, עוסק באנרגיות הקבועות בחללי הבית השונים, שאינן ניתנות לשינוי, אלא לפני בחירת המגרש, בניית הבית והגדרת החללים.
החדר האינטימי שלי
אמנה בריק אהרוני, פסיכותרפיסטית ביצירה והבעה המתמחה במתבגרים, מסבירה ש"חשוב מאד שלילד יהיה בבית חלל משל עצמו שנתון להחלטותיו, במידת האפשר". עם זאת, היא מדגישה שיש לשמור על גבולות ברורים: "כיום, אנחנו רואים בתים רבים שהפכו לחדר ילדים אחד גדול והילדים חשים שהבית כולו הוא מגרש המשחקים הפרטי שלהם. סביבת המגורים צריכה לאפשר מקום גם לילדים וגם למשפחה הבוגרת, ויש לוודא שיש איזון. אם הבית מאפשר זאת, ניתן להקצות חללים נפרדים לילדים ולמבוגרים, אם זה בלתי אפשרי, יש לעשות את החלוקה באמצעות זמנים מוגדרים לשימוש בחלל, שיוקצו לכל אחד מהצדדים".
האם גודל החדר משפיע על ההערכה העצמית?
אמנה טוענת כי "גודל החלל לא יקבע את ההערכה העצמית של הילד, אלא הכבוד שהוא מקבל. ילד שקיבל חלל קטן, אבל מכבדים את הפינה שלו ומלמדים אותו לכבד פינות של אחרים, ילמד לפתח הערכה עצמית כראוי". הפסיכולוגית ד"ר נעמי גור, ראש התוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי ב"מכללה לישראל", מוסיפה כי "הורים מתאמצים פעמים רבות שלכל אחד מילדי הבית יהיה חדר משלו, אך כל עוד הילדים קטנים, אין כל רע בכך ששני ילדים יחלקו חדר יחדיו וילמדו לחיות בשיתוף ולהתחשב זה בזה".
ריהוט החדר לפי הפנג שואי
לכל אחד מחללי הבית, יש מטרה ברורה שלשמה הוא מיועד. לביא מבהירה ש"חדר ילדים הוא בן כלאיים המשמש גם כחדר שינה למנוחה ורגיעה, וגם לפעילות ומשחק של הילד. לכן, יש ליצור איזון נכון, כך שהחדר יוכל לענות על שתי מטרותיו. לצורך כך, מומלץ למקם בצידו האחד של החדר את השולחן ופינת המשחקים ואילו בצידו השני את המיטה". תורת הפנג שואי ממליצה למקם את השולחן כך שהילד ישב עם גבו אל הקיר. במידה והדבר בלתי אפשרי, יש להצמיד את השולחן לקיר, כאשר הפנים או צידי הגוף לכיוון הדלת.
מבחינת המיטה, לביא ממליצה למקמה בפינה הרחוקה והאלכסונית מהדלת, כאשר ראש המיטה פונה לדלת ומאפשר לראות את הנכנסים דרכה. "הצבה שכזו מאפשרת תחושת שליטה בעת השינה ומונעת מעבר מאחורי ראשו, שעשוי להפחידו. אם משלבים מראות בחדר, חשוב שהמיטה לא תשתקף במראה, כיוון שההשתקפות בזמן השינה, היא גירוי מיותר המונע מהגוף להגיע לרגיעה ולחוסר המודעות הנדרשים לקראת השינה".
גיבורי על, צעצועים ושאר הגירויים
חדר הילדים צריך להוות מקום מבטחים, לשדר בטחון והגנה ולהציף בפני הילד גירויים שתורמים להתפתחותו. עומס צעצועים וחפצים, כפי שמסבירה ד"ר גור, יוצר עודף גירויים בחדר. "עומס הגירויים עלול להפריע לשקט הנפשי ולריכוז של הילד. בנוסף, ילדים אוהבים להיקשר לחפץ מסוים והעומס מפריע ומבלבל אותם". כמו כן, כדאי שהגירויים בחדר ישרתו את המאווים של הילד "אם הילד רוצה להצטיין בכדורסל, כדאי לתלות תמונות שמשדרות הצלחה בכדורסל. חשוב שהתמונות ידברו אל הילד ולא אל ההורה ולכן מומלץ להתייעץ איתו", מסבירה לביא. בהקשר לגיבורי העל בחדרי ילדים, טוענת אמנה כי "מבחינת ילדים גיבורי המדיה הם החברים הקרובים ביותר. ילד שאוהב את סופרמן ומתאפשר לו לישון איתו בחדר, זוכה לתחושת הגנה. עם זאת, לעיתים הדמות המוכרת לילד עלולה להפחיד אותו בגודל טבעי ולכן צריך לאפשר לו לבחור ולא לבחור עבורו".
איך מסתגלים לחדר חדש?
במעבר לדירה חדשה הורים רבים בוחרים להשליך את הריהוט הישן. אמנה ממליצה לשלב בחדר החדש, גם אלמנטים שהילד אהב בחדר הישן, כדי שיראה פריטים מוכרים ויחוש שייך יותר. ד"ר גור מוסיפה ש"אם הילד יחוש שותף למעבר, זה יקל עליו. לכן, חשוב לספר לו, לקחת אותו לראות את המקום החדש ולשתף אותו בקניית הדברים".
חדר הילדים הוא לא רק מקבץ של רהיטים וצעצועים אינספור. החדר הוא מקום אינטימי בו הילד מתפתח ונחשף לגילויים חדשים. חשוב להיות קשובים לצרכיו ולזכור שהחדר צריך להעניק בראש ובראשונה, הרגשה טובה ונעימה לילד המתגורר בו.
יש לך שאלה בנושא פנג שואי? שאל את המומחים שלנו