השיבה לוינטאג´

חדוות איסוף המציאות וחידוש העתיקות, אינה עוד נחלתם של מתי מעט. ההתרפקות על העבר, הכמיהה לנוסטלגיה והעיצוב הפשוט לכאורה, שמשלב לא פעם קריצה הומוריסטית, הביאו עמם טרנד חדש שמטביע חותמו בכל פינה. הוינטאג´ חוזר ובגדול

מאת קרן בר | צילום בני אדם, עדי אדר, סטודיו טרמיקא | תאריך 01.09.08

החגים שבפתח מביאים עימם רצון לחדש ולשדרג את הבית. לעיתים, דווקא רהיט מוכר וישן שהחליף את עורו והתחדש לכבודנו, יעניק לחלל הבית מראה חמים ונוסטלגי.

בגלריית "וינטאג´" בשוק הפשפשים ביפו, ניתן למצוא רהיטים בעיקר משנות ה-50-70, שחודשו ורופדו בבדים עכשוויים, תוך שמירה על צבעיו המקוריים של הרהיט. בנוסף, מציגה הגלריה רהיטים שעדיין לא חודשו, שהלקוח יכול להיות שותף בשיפוצם - החל מבחירת בד הריפוד, דרך סוג המילוי ועד צבע העץ. תוך ימים ספורים יקבל הלקוח רהיט חדש וייחודי לפי טעמו האישי.

הרהיטים והעתיקות שנמכרים על ידי בעלי החנות, מגיעים ממקורות שונים: עיזבונות של דירות, חוץ לארץ ואפילו מאלטע זאכן, מה שמוכיח את נכונותה של האמרה "זבל של אחד, הוא האוצר של האחר".

כורסאות, תמונות וחפצי נוי בגלריית וינטאג
כורסאות, תמונות וחפצי נוי בגלריית וינטאג' (צילום: בני אדם)


הוכחה נוספת לכך היא החנות המיוחדת של היילי דה מרקס, "Renew", הממוקמת בלב משגב. היילי, שהגיעה מתחום עיצוב הקירות והצבע, הבחינה שלרבים מלקוחותיה יש ריהוט עץ כבד ומיושן, המשרה, לדבריה, תחושה של כבדות. היא החליטה לשמור על הערך הסנטימנטלי של הרהיטים, ובאותו זמן להעניק להם מראה חדש. בחנות שלה ניתן למצוא פריטים מחודשים ומקוריים, כמו ספסלים שעשויים מדלתות, או מראות העשויות מחלונות ישנים. "אנחנו זורקים כל כך בקלות," אומרת היילי, "ואילו בתהליך של תיקון וליטוש הרהיט, יחד עם צביעה בצבעים איכותיים, אפשר לייצר פריט בעל עמידות גבוהה מאד". ויש גם אג´נדה - היילי, שהתעסקה בעברה גם בעיצוב לפי עקרונות הפנג שואי, טוענת שחידוש הרהיט נותן לו אנרגיה, הצדקה ואהבה, והכי חשוב - ערך מוסף.

דלתות של שידה פשוטה מפורניר, מחודשת וצבועה לפי בחירת הלקוח, Renew (צילום: סטודיו טרמיקא)
דלתות של שידה פשוטה מפורניר, מחודשת וצבועה לפי בחירת הלקוח, Renew (צילום: סטודיו טרמיקא)

שוב הרטרו כאן!

אם חשקה נפשכם ברהיט רטרו אמיתי, אבל כזה שאין לאף אחד אחר, כדאי לכם לבקר ב"BACK YARD", חנות הוינטאג´ של צביה ואיריס בכפר ויתקין. לשתי החברות אהבה משותפת לריהוט אמריקאי מערב תיכוני, בסגנון "אמריקנה" או ה"פרימיטיב", המאפיין לרוב חוות ובתים אמריקאים "פשוטים" ועממיים.

בחנות יש רהיטים מסוף המאה ה-19 ועד שנות השישים, אותם הן מביאות מאוהיו, פנסילבניה ומישיגן, ממשווקים, אספנים ומכירות חיסול ביתיות. הריהוט מאופיין בעיצוב פונקציונאלי ובעמידות גבוהה ונרכש לרוב במצב טוב שלא דורש שיפוץ אינטנסיבי. הן מצידן משתדלות שלא לצבוע את הריהוט שלא צורך, מכיוון שהצבע הוא חלק מייחודו של הסגנון, ושוויו של רהיט בצבעיו המקוריים גדול משל רהיט צבוע.

אבל לא צריך לחפש רחוק. אתרי אינטרנט כמו "יד 2", מציעים למכירה פריטי יד שנייה, עתיקות ואספנות במחירים אטרקטיביים. כך, גם לאלה שאינם אוהבים להסתובב בשווקי העתיקות, יש הזדמנות למצוא מציאות אמיתיות בלחיצת כפתור, שספק אם ייתקלו בהן במקומות אחרים - בין אם מדובר ברהיטים קלאסיים, ביצירות אמנות, או בחפצים שימושיים כמו מכונות תפירה או כתיבה ישנות, שמכניסות קריצה מעניינת לסלון מודרני. שם המשחק הוא יצירתיות, והמטרה היא לשבור את הקווים החדגוניים והקרים של הבית בעזרת פריט שהוא ייחודי ונוסטלגי.

חפצי עתיקות ויד שנייה ניתן לרכוש גם באתרי האינטרנט, כדוגמת יד 2, (צילום: יחצ)
חפצי עתיקות ויד שנייה ניתן לרכוש גם באתרי האינטרנט, כדוגמת יד 2, (צילום: יחצ)

עשה זאת בעצמך

הנוסטלגיה היא אכן שיקול כשבוחרים בפריט וינטאג´, ומה טוב יותר מלחדש רהיט אישי משלנו?

גם לרהיטים האהובים שלנו יש מקום מיוחד בבית, וגם להם מגיע טאץ´ חדש בחגים. חידוש רהיט בעצמכם יכול להיעשות בטכניקות מגוונות ובעזרת כלים הנמצאים בכל בית.

"נירלט", למשל, מציעה צבעים שמתאימים לצביעה ישירה על עץ חשוף, צבוע, או על פורמייקה, כולם ללא ריחות לוואי ומתייבשים בקלות. על מנת ליצור מראה עתיק וישן לרהיט חסר אופי, אפשר להשתמש בטכניקת דיסטרסינג, בה מורחים שכבת שעווה עבה בין שתי שכבות צבע, וכשמקלפים את השעווה לאחר ייבוש הצבע, נוצר אפקט של שחיקה ויושן.

טכניקה נוספת היא שימוש בקרקל גלייז - חומר סמיך על בסיס מים, שמיושם בעזרת מברשת בין שתי שכבות של צבע סמיך. מהרגע שבו שכבת הצבע העליונה באה במגע עם שכבת הגלייז היבשה, היא מתפצלת ומגלה את שכבת הצבע התחתונה, וכך נוצרים סדקים מעניינים בצבע, המשווים לו מראה כפרי מיושן או עתיק ומהודר, תלוי בכמות הסדקים ושילוב הצבעים.

אם יש לכם עין אמנותית, תוכלו גם לצבוע את הרהיט בעזרת שבלונות או להדביק עלי זהב (גילדינג).

כשרוצים לחדש כדאי קודם כל לחשוב על הישן, ולו בגלל שדווקא בחגים הוא הופך לנכס אמיתי ומשדרג את הבית כמו שאף רהיט חדש ומודרני לא יוכל לעשות.

>>

כך תהפכו כורסא מרופטת או שידה בלויה לפריט עיצובי בסגנון עתיק
חזור מעלה