בישראל האינטנסיבית, התובענית ובעיקר החמה, חדר הרחצה מהווה עבור מרביתנו חדרי טהרה בו מטעינים מצברים בתחילת של יום ונרגעים בסופו. בלא מעט מהבתים בארץ שדרוגו תופס חלק משמעותי מעוגת תקציב השיפוץ או הבניה וניכרת השקעה בתכנון ובחומרים המיושמים בו-חיפויים וריצופים, ברזים, גופי התאורה, פרטי הנגרות וכמובן גם האקססוריז.
מעצבת הבית של חברת חלמיש, שרון ארמר, מספרת כי "רבים מגיעים עם בקשה מוגדרת ליצור חדרי רחצה מתוכננים שנתפרים על פי צרכיהם המדויקים של בני הבית ועונים על צרכיהם הפונקציונליים, הארגונומיים והעיצוביים. אנחנו רואים יותר ויותר בעלי דירות או בתים שמקצים חלק לא מבוטל מהמטראז´ לטובת חדר רחצה מרווח ומאוורר עד כדי כך שבמקרים מסוימים הם אפילו מוכנים להקריב לשם כך חדר".
תכנון הפונקציות השונות בחדר הרחצה הוא נגזרת של מבנה החלל הנתון, אבל במרבית המקרים ההעדפה הברורה היא להשתמש בסכמה אולטימטיבית המקבילה לתכנון חדרי הרחצה במלונות הבוטיק ולא בכדי. לדברי מעצבת הפנים הדס רוט, מבעלות המשרד ´הלל אדריכלות ועיצוב פנים´ מסבירה "כי בכדי ליצור תחושה של חדר רחצה מרווח ומפנק, מומלץ לתכנן אותו כך ששני הקירות הארוכים ביותר מוקצים למקלחון ומולו ארון הכיור; כך נקבל תחושה של חלל גדול ובמקביל נוכל לשלב מקלחון זוגי מפנק הכולל שני ראשי דוש, וספסל ישיבה, שמולו ארון רחב ופונקציונלי המשמש גם לאחסון".
רבים מאלה המבקשים להפוך את חדר רחצה למפנק ומרשים במיוחד, בוחרים להשתמש באריחים וחיפויים במידות שנחשבו עד לא מזמן ללא רגולריות וביכולתם ליצור אשליה של חלל גדול מכפי שהוא באמת כמו גם יוקרתי. גודל האריחים מאפשר מראה נקי והפוגות שחוצצות בין האריחים כמעט ואינן מורגשות בשל "אנחנו פוגשים משפצים ובונים רבים שבוחרים להשתמש באריחי ענק מגרניט פורצלן במידות של 3.00/1.00´", מספרת ארמר. "בזכות טכנולוגיות מתקדמות הם מגיעים בעוביים דקים במיוחד שמקלים על ההתקנה ובמבחר עצום של דוגמאות וגימורים. ניתן למצוא כיום אריחים המדמים חומרים טבעיים כנו עץ, בטון, שיש ועוד. ועדיין, כשמדובר במידות כאלה חשוב לתת את הדעת על אופן שינועם והכנסתם הביתה בכלל ולחדר הרחצה בפרט".
המגמה האקלקטית שהולכת וצוברת תאוצה מביאה רבים להשתמש באריחים מודפסים ותלת מימדים שמוסיפים עושר ויזואלי ועניין. "אריחים כאלה מומלץ להתקין על רצפת החדר ולא על הקירות על מנת לשמור על מראה מרווח ואוורירי", מדגישה ארמר. "לצידם ניתן לראות כיום שימוש גם באריחי בטון ואריחי קרמיקה מפירוק".
בחדרי הרחצה ממליצה מעצבת הפנים שלומית זלדמן להשתמש בסקלת צבעים מונוכרומטית על טהרת גווני הלבן, שחור והטאופ (מעין חום אפרפר), בכדי לשמר את המראה הרגוע והנינוח וליצור המשכיות בין משטח הכיור, אגנית המקלחון וחיפוי הקיר. לדבריה, "למרות העובדה שהצבע השחור נחשב ככזה שמקטין את החלל, שילובו בחדר הרחצה מייצר עוגן עיצובי שמסיט את תשומת הלב מגודל החלל לעיצובו הייחודי. כתמי צבע מומלץ להוסיף על ידי שילוב אקססוריז כגון מגבות וכיוב´, כך גם כשהאופנה מתחלפת או נמאס, ניתן להחליפם בקלות".
כשמדובר בכלים סניטרים, המגמה הרווחת כיום היא לשלב כיורים שקועים ואלמנטים עם מינימום קימורים ותנועתיות, על מנת לשדר ניקיון ויוקרה. לדברי ארמר, "ההתייחסות בחלל היא פחות לאביזר ויותר ליצירת מכלול והרציונל הוא להפוך את האביזרים כאלמנטים הנטמעים בהרמוניה לצד האלמנטים השונים".
ארמר מוסיפה כי, "בעיצוב הברזים מודגשת הנראות התעשייתית. רואים יותר ויותר ברזים עשויים צינורות ברזל ופליז לצד כאלה המציעים טכנולוגיות מתקדמות וצבעוניות וגימורים שהופכים את הברזים לנקודת הדגש אלגנטית". לדבריה, "מערכות ברזים הנובעות מהקיר עצמו ולא מהמשטח חוזרות לקדמת הבמה ויתרונן הגדול טמון בכך הוא שהמשטח נשאר נקי, אינו תופס אבנית וכיוב´.
אמבטיה מפנקת או מקלחון? זו השאלה שמשפצים ובונים רבים שואלים את עצמם בשלבי התכנון הראשוניים. "כמובן שמעל לכל זה תלוי בגודל החלל הנתון ובאופיים של בעלי הבית", מספרת רוט. "אורח החיים האינטנסיבי והאקלים הישראלי, גורם למרביתנו להתקלח ולא להתאמבט אבל לפחות כמה פעמים בשנה כולנו מחפשים את הפינוק הזה כך שלא הייתי מבטלת את התקנת האמבטיה על הסף. אמבטיה רלוונטית במיוחד בשני מקרים: בבתים עם ילדים ובתים שרוצים לשדר עושר ויוקרה. לצד האמבטיות הקבועות מככבות אמבטיות FREE STANDING עשויות ממגוון חומרים, מודרניים ועתיקים כמו נחושת, זהב, דמוי חלודה, המקנים לחדר הרטוב מראה אפנתי עם ניחוח עתיק. גם רגלי האמבטיה מקבלות התייחסות וגם הן מגיעות בגימורים שונים, וברוב המקרים הן גונבות את ההצגה.
ארונות האמבטיה ושטחי האחסון בחדרי הרחצה יקרים היום מפז, במיוחד בדירות. מוצרי הקוסמטיקה, האיפור והפרפומריה רבים היום יותר מאי פעם ונדרש תכנון מושכל של אלה על פי הצרכים והציוד הנתון. לדברי ארמר, "הצרכן הישראלי שואף לשלמות ושם דגש על שילוב בין מראה הרהיט, ארגונומיה וטכנולוגיה. השימוש בטכנולוגיות ייצור מתקדמות ובחומרים האיכותיים ביותר שיש, מאפשרת ליצרנים ליצור ארונות אמבט מוכנים או בהזמנה אישית על פי ספציפיקציה של הצרכים. בולט כיום השימוש בקורות עץ האלון הטבעי בחללים במראה כפרי כשעליהם מציבים אקססוריז מודרניים, יכול להפוך ללא מאמץ לאקלקטי ועשיר.
תאורה
לדברי רוט, כאמור, במרבית הבתים חדר הרחצה הוא כבר לא חדר קטן כך שלפיזור התאורה והארת הפונקציות השונות יש חשיבות יתרה. מעל לכל חשוב לבחור בתאורה פונקציונאלית בעלת אטימות מפני לחות ומים. רצוי להשתמש בגופי תאורה שקועים בחדר אמבטיה ומומלץ שגופי התאורה יהיו בעלי זכוכית חלבית כך יוצרים פיזור של אור אחיד ולא אלומות ממוקדות.
רוט מדגישה כי, "בתאורה בחדר רחצה מומלץ להשתמש בגופי תאורה שקועי גבס מעל המראה והכיור, כך מקבלים תאורה ישירה על אותם אזורים . במידה וחדר הרחצה הוא בעל ממדים גדולים יש אפשרות להיעזר בגוף תאורה מרכזי אשר מפיץ תאורה כללית בחלל. זה יכול להיות גוף תאורה צמוד תקרה או גוף תאורה תלוי ומרשים. ניתן לתלות מנורת שנדליר מיוחדת שתיתן תחושה של ספא יוקרתי.
זאת ועוד, ארמר מציינת כי, "ניתן לשים בתוך המקלחון או האמבטיה גופי תאורה שקועים על בסיס לד, אשר יוצרים אוירה נעימה ותורמים לדקורטיביות של החלל. כמו כן ניתן להשתמש במראות אשר התאורה מובנת כבר בתוכן כך ניתן להימנע מלראות את גופי התאורה אך בכל זאת לקבל אפקט אור שמתאים לשימוש במראה".
לדבריה, "עוד דרך לקשט את החלל של האמבטיה היא להשתמש במנורות קיר מעוצבות מצידי המראה כך מקבלים גם אפקט של אור וגם מכניסים פן עיצובי. כדי ליצור תאורת התמצאות מומלץ להשתמש בשקועים מבוססי לד בתקרה או לצד האסלה. תאורה זו ניתן להשאיר דלוקה כל הלילה. היום קיימות אפשריות דקורטיביות נוספות מבחינת התאורה למשל להבליט את המראה עצמה על ידי תאורה נסתרת שעוטפת את המראה ומבליטה אותה. כך אנחנו מקבלים עוד דרך מקורית לעיצוב בחלל האמבטיה.