כיום, כאשר מתכננים בית פרטי, קיימת מגמה לשנות את ´´חדר השינה´´ המסורתי ולהפכו לחלל גדול יותר, המכונה ´´יחידת הורים´´. בשנים האחרונות התפיסה לגבי האזור הזה בבית השתנתה, כמו גם התפיסה לגבי השימושים שלו.
בעבר, החדר שימש את ההורים בעיקר לצרכי שינה, אך תהליכים חברתיים שנתנו לגיטימציה לתרבות הפנאי ולפינוקים שונים, הרחיבו את הפעילויות והעזרים הנדרשים ביחידת ההורים, כמו גם ההבנה שיחידת ההורים יכולה להיות אגף נפרד ואוטונומי בבית.
בדרך כלל ביחידת ההורים מדובר על ארבעה ´´אזורי מחיה´´ שונים:
שקט, ישנים!
באזור השינה ממוקמת המיטה ולרוב גם שתי שידות לצידה. סוג, גודל ומיקום המיטה הינם הנושאים המהותיים אשר יקבעו את מידת הנוחות שלכם בחדר בזמן שכיבה.
סוג המיטה וגודלה: קיימות מיטות מסוגים רבים ובגדלים שונים, לכן עליכם להתאים את סוג המיטה להעדפותיכם האישיות ולתקציב הנתון. בנוסף, לשים לב גם לגודל החדר בכלל ועל גודל (ובעיקר רוחב) החלל בו מתוכננת לעמוד המיטה. מיטה רחבה אשר ממוקמת באזור בעל מותניים צרות ייצור תחושת אי נוחות ואפילו מחנק.
מיקום המיטה: ההעמדה האופטימאלית למיטת ההורים, היא כשהחלק בו מניחים את הראש, צמוד לקיר ונמצא במרכז החלל (כלומר במרחק שווה משני הקירות המאונכים לו). מומלץ לא להציב את המיטה בהמשך לדלת הכניסה, כלומר בצמוד לקיר הניצב לדלת, ולא להצמיד את אחד הצדדים שלה לקיר כלשהו.
שימו לב שאם בחרתם להשעין את המיטה על קיר חיצוני של הבית, ייתכן והוא מושפע מרעש, קור או חום. כמו-כן, כדאי לדעת שמיקום חלון פתיחה מעל לראש המיטה, עלול להיות בעייתי ביותר ובעל נגישות מוגבלת.
כיווני שכיבה: ישנן דעות ואמונות שונות בקבלה היהודית ובתורת הפנג שואי, בנוגע לכיווני שכיבה. באם נושאים אלו "מדברים אליכם", כדאי לבדוק זאת לפני תכנון הפונקציות הנוספות בחדר, על מנת לא להגיע למצבים בהם העמדת המיטה נקבעת באילוץ שאינו מתאים לתנאי החדר.
שידות שירות לצידי המיטה: מקובל ביותר להניח בצידי המיטה שידות המשמשות לאחסון, או להנחת ספר ומנורת קריאה. ריהוט זה מספק הזדמנות נהדרת לשילוב בין הקו העיצובי האהוב עליכם ומילוי פונקציונאלי של צרכיכם.
פונקציות אופציונליות נוספות לאזור השינה: ניתן לשלב רהיטים אשר מהווים עזרים נוספים כגון: ספסל מיוחד המוצמד לרגלי המיטה לצורך הנחת בגדים, או לצורך ישיבה בעת נעילת נעליים, מקום אחסון לספרים או עיתונים, רהיט עבור טלויזיה או פלזמה ואביזריה מול המיטה.
נכנסים לארון
יחידת ההורים כוללת פעמים רבות גם חדר או אזור המיועד לאחסון בגדים ונעליים. ישנן שתי גישות עיקריות בהתייחסות לאזור זה:
- חדר תחום (עם דלת כניסה או בלעדיה), או ארונות קיר- סוללת ארונות בתוך החדר כחלק אינטגראלי ממנו.
חדר ארונות: המצדדים בפתרון זה רואים בו אזור סגור ותחום שמאפשר להחביא את ה"בלאגן" ולבודד אותו, ולאפשר פרטיות בעת שמתלבשים. החדר ממקסם את תכונותיו רק אם הוא גדול ומרווח מספיק. חדר ארונות קטן ודחוס עלול להפוך עם הזמן למטרד, ובסופו של דבר ישמש כמעין מחסן. אם בחרתם באפשרות זו, עליכם לקבל החלטה האם הארונות יהיו סגורים (נקי יותר, לא אוגר אבק, מסתיר את הבלאגן) או מדפים פתוחים (נגיש וזמין יותר).
תנו את הדעת גם לכמות ומיקום גופי התאורה בחדר, וזכרו המטרה היא להתלבש בחדר המכיל ארונות, ולא בתוך הארון. בנוסף, מומלץ לצייד את החדר במראה גדולה המאפשרת לראות את כל הגוף ולאפשר חלוקה ברורה לאזור ´´שלו´´ ואזור ´´שלה´´ .
ארונות קיר: המצדדים בפתרון זה טוענים לנגישות גבוהה יותר וניצול מקסימאלי של המקום. חשוב לציין כי למרות שהמחשבה הראשונה היא להעמיד את הארונות בצמוד לקירות המקיפים את החדר, אין זו האפשרות היחידה. ניתן ליצור בעזרת קירות גבס שאינם מגיעים עד התקרה אלא נמוכים יותר, הזדמנויות מעניינות נוספות למיקום שטחי האחסון. כמו-כן לחובבי הקו הנקי, ניתן לעצב ארונות קיר שחזותם החיצונית זהה למראה קירות החדר, כך שייראו כקיר ולא כארון ויישמרו על המראה העיצובי הנקי של החדר.
פינוקים שזורמים איתם
אם בעבר מקלחון ושירותים צמודים לחדר ההורים נחשבו למותרות וסמל סטטוס, הרי שכיום הם מהווים את הרף התחתון, וקשה לדמיין דירת קבלן המכבדת את עצמה, שאינה מכילה אותם כמובן מאליו. מגוון הפינוקים האפשריים באזור זה מצריך לתת את הדעת על כמה נקודות חשובות:
אמבטיה: שימו לב לגודלה (ביחס לחדר וביחס לצרכיכם), האם אתם מעדיפים
צמודת קיר או כזו העומדת באופן עצמאי בחלל? האם תעדיפו אמבט בצבע הלבן הסטנדרטי, או שמא אמבט ככתם צבע בחדר?
טוש: האם תעדיפו טוש כפינה נפרדת או מעל האמבטיה? האם הטוש הוא יחיד או זוגי? מה צורתו, עוצמתו וסגנונו העיצובי?
ג´קוזי: האם אתם אוהבים ג´קוזי? האם אתם מעדיפים אותו כחלק מהאמבטיה או כאביזר נפרד? האם מיועד לשימוש יחיד או זוגי?
כיור: האם תרצו כיור כחלק מהמשטח, או כאביזר עצמאי? האם הוא צמוד לארון אחסון או שטח אחסון פתוח (מדפים)? מהו מספר הכיורים שאתם מעוניינים בו? האם לכל כיור משטח עבודה (שיש) ושטחי אחסנה נפרדים?
בידה: האם אתם רוצים בידה בחדר?
כדי להפיק הנאה מירבית, חשוב מאד לתת את הדעת על מספר נקודות נוספות: האם המיקום של "האזור הרטוב" מאפשר את האינטימיות הנדרשת לכל אחד מהאזורים, או פוגע בה? דמיינו מצב בו אחד מבני הזוג מעוניין לישון והשני לשהות ב"אזור הרטוב´´. האם הם מפריעים זה לזה? בנוסף, חשבו האם אתם מעוניינים בהפרדה בין חדרי השירותים ושאר הפונקציות? האם אתם מעוניינים באסלה אחת או שתיים (לו ולה)? מה האינטראקציה בין אזור זה לאזור האחסון?
מפעילים את החושים
באזור הפנאי ביחידת ההורים, נערכות פעילויות כגון קריאה, שמיעת מוסיקה, צפייה בטלוויזיה, איפור ועוד. עליכם להחליט האם אתם מעוניינים בפינת ישיבה/הסבה נפרדת? בפינת קריאה, או פינת האזנה למוסיקה? אם יש לכם צורך בפינת איפור או קריאה, הקפידו על כמות וסוג התאורה, נוחות הישיבה ולכמות שטחי האחסון.
צפייה בטלוויזיה: אם בחרתם לשלב טלוויזיה בחדר, חשבו מראש האם אתם מעדיפים לצפות בשכיבה במיטה, או לאפשר צפייה גם בישיבה. בנוסף, שימו לב להעמדת הציוד, למיקום הכבלים והחוטים ולכמות שקעי החשמל הנדרשת.
על מנת להתאים את יחידת ההורים באופן מקסימאלי לצרכיכם ולהעדפותיכם העיצוביות, עליכם להשקיע לא מעט מחשבה ולענות על הרבה מאד שאלות. אל תקצרו תהליכים ואל תוותרו לעצמכם - אזור זה בבית משקף בצורה המלאה ביותר את מי שאתם ואת מה שאתם רוצים לעשות בזמנכם הפנוי. השקיעו מחשבה על מנת להפיק ממנו את מירב התועלת.