מעצב הכיכרות: הכירו את ראובן גפני

הוא גדל ועבד בקיבוץ מרבית חייו, אבל אז החליט לעשות תפנית וללמוד אמנות. מאז, מזה שלושים שנים, עובד ויוצר גפני בברזל, ברונזה וחימר. פסליו הסביבתיים המפורסמים מפארים ערים רבים ברחבי הארץ: מאנדרטות הנצחה ועד כיכרות מעוצבים. הנה מבט מקרוב

מירי גריי | צילום: יח"צ | תאריך: 15.6.2015|

מי שיביט בעשרות פריטי יצירתו הפורה של האמן

ראובן גפני

יתקשה להאמין שהוא התחיל את דרכו האומנותית רק בגיל ארבעים. גפני, פסל ואמן ברזל, בילה את מרבית שנות עבודתו בקיבוץ דברת, שם התנסה כבשגרה במגוון עבודות הקיבוץ. היה זה רק כשהתבגר, שהחליט להסב את מקצועו, ופנה ללימודי אומנות. כעת עומדים מאחוריו שלושים שנים של עשייה בתחום הברזל והברונזה. ומאז שהתחיל הוא לא עומד במקום. מלבד פיסול אומנותי, הוא עוסק בעיצובי קיר, יודאיקה, פסלי גן, אתרי הנצחה ועיצוב כיכרות.

איש ברזל וברונזה: ראובן גפני
איש ברזל וברונזה: ראובן גפני


על אף שעסק בעבר בפיסול בחימר, הברזל הוא החומר שקרוב יותר ללבו. לפני שהתגייס לצבא עבד גפני במסגריה בקיבוץ. כשהחל לעסוק באמנות שילב את הידע בברזל שרכש בעברו, ובהדרגה הפך החומר לדומיננטי ביצירה שלו.

פסל מתכת של גפני
פסל מתכת של גפני

השירות הצבאי בסיירת צנחנים מהווה עבור גפני תקופה מכוננת בחייו. כשהוא שואב מחוויותיו כחייל לוחם במלחמות ישראל יצר את התערוכה החשובה "החייל שלי", המורכבת משבעים פסלי חימר שמלווים את השיר "בן יפה נולד" מאת אהוד מנור, ומספרים את סיפור חווית הצבא והשכול. מבחינתו של גפני מדובר ב"סגירת חשבון" עם אותה התקופה. התערוכה הוצגה באתר ההנצחה בלטרון במעמד ראש הממשלה דאז יצחק רבין, ובגבעת התחמושת, ומאז במקומות שונים ברחבי הארץ.

חוויית הלחימה והשכול. מתוך קטלוג התערוכה החייל שלי
חוויית הלחימה והשכול. מתוך קטלוג התערוכה החייל שלי

גפני מחובר מאד לארץ, ומשתמש רבות ביצירתו במוטיבים ארץ-ישראליים. כשהחל לפסל בברזל יצר פסלים בתחום החקלאות כמו סוסים חורשים ואנשים בעבודתם בקציר בשדה. אחת מתערוכותיו הגדולות עוסקת בשנות החמישים. התערוכה, שמורכבת מיצירות ברזל, מספרת את סיפור טרום הקמת המדינה ומתארת את השנים הראשונות בארץ, שנים שבהן רבים חיו במעברות, בהם גפני בעצמו, בתנאי עוני ומחסור.

מוטיבים ארץ ישראליים: מתוך תערוכת שנות החמישים
מוטיבים ארץ ישראליים: מתוך תערוכת שנות החמישים

ההתרפקות הנוסטלגית על ארץ ישראל הישנה הובילה אותה לאחד מהעיסוקים הייחודים שלו - פיסול סביבתי ועיצוב כיכרות. אז הבין כי יוכל לחבר בין האומנות שלו לאהבת הארץ. כעת כבר מקשטים הפסלים שלו (מעולם המחול, בעלי חיים וספורט) כיכרות בארבעים ערים ברחבי הארץ כשהמפורסמות שבהן הן כיכר התזמורת וכיכר הפסנתר בקריית מוצקין, כיכר הרקפות בנס ציונה, כיכר הנגנים בנתניה, ופסל של כ-40 מטר בכניסה לפתח תקווה-אם המושבות.

השלט בכניסה לאם המושבות בפתח תקווה
השלט בכניסה לאם המושבות בפתח תקווה
כיכר הפסנתר בקריית מוצקין
כיכר הפסנתר בקריית מוצקין

בשנים האחרונות עובד גפני מול אדריכלים ולקוחות פרטיים בעיצוב קירות. בין השאר כניסות ללוביים של בתי מלון ופסלים על קירות של בניינים ציבוריים. לאחרונה התבקש לעצב מדליה לבניין של יזם ברחוב דיזנגוף בתל-אביב. הוא הציע לאותו יזם, איש עסקים בהוויתו, לעצב מדליה בצורת אגורה מפעם, וכיום מתנוסס שם המטבע עם שמו של היזם ברקע. גפני מודה שהרעיונות שלו תמיד מתקשרים איכשהו לארץ ישראל. "כל האומנות שלי היא מההיסטוריה שלי", הוא אומר.

כיכר האירוסים בנתניה
כיכר האירוסים בנתניה
חזור מעלה