אחת ההתפתחויות הגדולות בתכנון הבית חלו בשנים האחרונות בתחום החלונות. מחלונות בלגיים מברזל ועד שילוב מעניין של עץ ואלומיניום, הבחירה בחלונות הנכונים כבר אינה טריוויאלית. מלבד תפקידם בהשלמת הקונספט העיצובי, לחלונות תפקיד חשוב בבידוד תרמי ואקוסטי של הבית, ושמירה עליו מפני פגעי מזג האוויר. כחלק ממודעות סביבתית הולכת וגדלה, בחירת החלונות גם מסייעת בחיסכון בחשמל ואנרגיה. ברור שמהבחינה הזו ישנה חשיבות מרובה לרכישה של חלונות תוצרת הארץ, שמיוצרים תוך התאמה מירבית לתנאי האקלים, והבנה מהותית של צרכיו של הצרכן הישראלי.
לדברי אלירן אלגוב, מנהל קשרי אדריכלים בחברת קליל, שמעצבת, מייצרת ומשווקת חלונות ודלתות אלומיניום, חשוב שמערכות החלונות המותקנות בבית יותאמו לדרישות האדריכלות של הבניין ולאקלים המקומי. התאמה נכונה של חלון צריכה להתחשב בגורמים כמו מיקום גיאוגרפי כללי בארץ, גובה מפני הקרקע (גורם שמשפיע על לחצי הרוח) והסביבה המיקרו-אקלימית (קרבה לים, למדבר, בפנים העיר או בפרברים).
בנוסף, כדאי לקחת בחשבון בבחירה גורמים כמו קרבה לרעש, כיווני אור טבעי ורמות הקרינה. "כל אלו נלקחים בחשבון כדי לקבוע את המוצר המיטבי", מסביר אלגוב. "במקרה של התאמות של מערכות מיובאות מחו"ל יש צורך בפשרות רבות". אלגוב מוסיף כי מרבית המערכות המיובאות מתאימות יותר לאקלים אירופאי, שם הפרשי הטמפרטורות גבוהים במיוחד, ונדרש סוג של בידוד שונה מאשר בארץ.
מעבר להתאמה למזג האוויר ולמיקום הגיאוגרפי, ישנה גם חשיבות בגמישות מקסימלית בתהליך בחירת החלון, ואפשרות להתאמה אישית ללקוח. לדברי אליק אביר, מנכ"ל חברת אלומתריס, שמתמחה בענף האלומיניום ומספקת פתרונות למבנים מורכבים, פתחים מיוחדים וקירוים יצירתיים, מפעלי החברה הנמצאים בקרבת מקום מאפשרים ללקוח לבצע התאמות בחלון ושינויים כיד הדמיון. "ניתן לספק ללקוח את החלונות תוך פרק זמן קצר ואף תוך 45 יום מלקיחת המידות לביצוע", הוא מוסיף. "זהו זמן שהוא קצר משמעותית מכל הזמנה של מוצר מחו"ל". כמובן שאם ישנם תיקונים או תקלות במוצר, היתרון ברור.
אלומתריס גם מפעילה מחלקת מחקר ופיתוח לייצור מוצרים ופתרונות ייחודיים המותאמים לבנייה ולאקלים הישראלי. לטענתו של אביר, בשנים האחרונות חלה עלייה ברמת המודעות של גורמים מקצועיים ואדריכלים, קבלנים, מפקחים ובעלי בתים בכל הקשור לשמירה על איכות הסביבה וחיסכון באנרגיה. כך גם מתחילים להבין את המשמעות של בחירה של זכוכית נכונה המתאימה לאקלים הישראלי, שיכולה גם לספק בידוד תרמי ואקוסטי לבית.
החברה אף פיתחה לאחרונה פרופיל שתוכנן ליצירת בידוד תרמי ואקוסטי ומונע עיבוי (קונדנסציה) בפרופילים. הפרופיל התרמי תוכנן כך שיתאים במיוחד לאיזורים בעלי מזג אוויר קיצוני ישראלי כמו ירושלים, צפת ואילת. "עד השנים האחרונות לקוחות לא התעניינו בזכוכית והשקיעו כספים באמצעים למיזוג החדרים", אומר אביר. "כיום מתחילים להבין שכדאי להשקיע בבחירה נכונה של חלונות כדי לחסוך בעלויות ולתרום לשמירה על איכות הסביבה".
לעץ יצא שם רע למדי בכל הנוגע ליחסי הגומלין שלו עם מזג האוויר הים תיכוני, אבל מי שמעוניין לשלב בביתו חלונות מעץ יוכל למצוא גם אותם בקרב יצרנים ישראלים. חברת עץ ירוק, לדוגמה, מייצרת דלתות, חלונות, תריסים ומוצרים אחרים מעץ איכותי. לדברי זאב כץ, מנהל המכירות של החברה, העץ משתלב נפלא עם חומרי חיפוי שונים כמו אבן, ברזל ובטון ומשרה תחושה של רכות ונינוחות. בשילוב עם חומרים אחרים הוא יוצר טקסטורה וקצב ייחודיים למבנה. היתרון בבחירה בתוצרת הארץ הוא בעבודה הצמודה עם היצרן. "הייצור בחברה הוא פרטני", מוסיף כץ", ומאפשר ללקוח לעצב יחד עם החברה את דגם התריס או החלון על פי הצורך והפרט האדריכלי".
חברת עץ ירוק גם פיתחה פרופיל מיוחד שמשמש אלטרנטיבה איכותית לחלונות תוצרת חוץ. "הפרופיל העשוי מעץ הוא עדין יותר למראה ובו זמנית גם חזק בהרבה", מסביר כץ. "המבנה של הפרופיל בתוספת גומיות אטימה ייחודיות ומנגון סגירה היקפי מאפשרים ליצור כנפיים בעלות רמת איטום מירבית, כך שהתחזוקה של הדלתות והחלונות לארוך שנים היא מזערית".
בשל האקלים והמיקום הגיאוגרפי, מוצרי הצללה ותריסים נמצאים בשימוש נרחב בבתים בארץ. לטענתו של כץ, תריסי עץ הם פיתרון פרקטי טוב לצורך הצללה ביום ומיסוך בלילה. "האקלים בישראל דווקא אינו מתנגש עם העץ כחומר גלם", הוא מסביר. "בתהליך ייצור התריסים העץ עובר תהליכים שונים. בין השאר הוא עובר טיפול נגד מזיקים, ייבוש שעוזר לשמור עליו מפני עיוותים ולפני צביעתו בגוון הנדרש, הוא נצבע בשכבות של פריימר להגנה מקרני ה-UV". חברת קליל פיתחה גם היא תריס גלילה מיוחד בשם "קליל אור קל", שמאפשר מעבר אור ואוויר מירביים וגם משמש כמבודד תרמי מצוין.