מגורים בדירות קטנות הם חלק הכרחי בחייהם של ישראלים רבים. באופן טבעי, מדובר בעיקר בצעירים, שעזבו באחרונה את בית ההורים ומשתכרים מעט יחסית, או לחילופין סטודנטים שלימודיהם אינם מאפשרים עבודה מרובה והכנסתם החודשית בהתאם.
בשנים האחרונות, עם עליית שכר הדירה בישראל בכלל ובתל-אביב בפרט, נאלצים גם זוגות צעירים להצטמצם בשטח המחייה ולהתגורר בדירה קטנה בת חדר אחד. תנאי המגורים בדירות הללו, שעשויות לנוע בין 30 מ"ר ל-60 מ"ר, דורשים תכנון מחושב ומדויק. האדריכלית יעל אלגום, מציינת כי החשוב מכל בתכנון ועיצוב דירות קטנות, הוא יצירת תחושת מרחב. באופן מפתיע, דווקא בדירות קטנות היא בוחרת ליצור הפרדה לשני חללים. היא מבהירה כי "בדירה של 32 מ"ר למשל, אין תחושת פרטיות. לכן, אני משתדלת לאפשר הפרדה, אפילו עם דלת, על מנת שלא להשאיר את החלל פתוח לגמרי. כך, אם מגיעים אורחים, יש פרטיות לחדר השינה והמעבר לחלל הנוסף מספק תחושת אינטימיות".
בהתאם לקהל היעד של הדירות הקטנות, היא תעצב את החלל מבפנים; אם באמצעות שילוב דלפק עם כסאות בסגנון צעיר, או
צבעוניים ושיקיים. למתגוררים בדירות אלו, החושקים בעיצוב אופטימאלי של החלל, היא ממליצה ראשית להפחית בריהוט - "להשאיר רק את מה שצריך, למשל, שלא יהיה סלון פינתי עם כורסאות, אלא ספה אחת בלבד. בנוסף, חשוב שהרהיט יהיה פונקציונאלי ובעל קיבולת. לדוגמא, שהשולחן יכיל חפצים בחלקו התחתון".
כיצד יוצרים תחושת מרחב?
"כדאי להקפיד על
נמוכים יחסית ולוותר על כסאות עם גב גבוה או מיטה גבוהה. כמו כן, תמונה גדולה על הקיר, טפט, או קיר אחד צבעוני, יקנו תחושת מרחב. בנוסף, מומלץ שהתאורה תהא היקפית, בפינות ולא במרכז".
על מנת להקל על החיים במרחב קטן, מציע אבי בר ששת, מנהל מגוון איקאה ישראל, רעיונות פרקטיים נוספים שיוכלו לשמש אתכם בעת עיצוב דירות קטנות: "רצוי להיעזר בפריטים רב שימושיים הממלאים מספר פונקציות, על מנת לחסוך במקום. למשל, שימוש במדפים תלויים בין שני ארונות, היוצרים שטח אחסון נוסף. כמו כן, שימוש במוצר שניתן לנייד אותו בקלות חוסך מקום וכמובן עלות של רכישת מוצר נוסף. יתרה מזאת, מומלץ למקם את החפצים השימושיים יותר בהישג יד ואת השימושיים פחות מרוחקים מעט".
קומפקטי ומעוצב
עליית המודעות לעיצוב הבית לא פוסחת על צעירים, אך מטבע הדברים, יכולתם הכלכלית מוגבלת, כמו גם גודל הדירות בהן הם לעיתים נאלצים לחיות. על מנת להעניק מענה לצורך זה, השיקה באחרונה רשת IDdesign את My Home Page חנות מקוונת המציעה ריהוט לבית במחירים נמוכים. "הבחירה באינטרנט נועדה להוזיל את העלויות", מספרת לי אפיק, סמנכ"ל השיווק והסחר ברשת, "בעיקר בשל הקושי למצוא בעולם ריהוט איכותי וזול".
לפי אילו פרמטרים בחרתם את המוצרים?
"הראשון הוא הסגנון והעיצוב. הקו המוביל הוא קו צפון אירופאי מינימליסטי, המאפיין את הרשת. שמנו גם דגש בנושא המחיר, על מנת להתאים לקהל היעד. כמו כן, הקפדנו על בחירת מוצרים קטנים יחסית. לדוגמא, הקהל של IDdesign קונה פינות אוכל ענקיות, ואילו צעירים צריכים לכל היותר, שולחן לארבעה אנשים. בנוסף, התמקדנו בריהוט המתאים לצרכי הקהל; חבר´ה צעירים קונים המון רהיטי אחסון, כמו שידות וארוניות וכן ריהוט משרד ביתי, הרלוונטי לסטודנטים".
הפתרון שמציע האתר "עודפים סנטר" מבית ראלקו מוצרי צריכה, הוא אידיאלי לקהל זה. אלמוג אדומסקי, מנכ"ל האתר, מסביר כי מדובר באתר אינטרנט המוכר עודפי מוצרי חשמל של כל המותגים. כך, בנוסף למחירים הזולים, ניתן למצוא באתר גם מוצרים קטנים כגון מקרר או כיריים, המותאמים בגודלם למגוון דירות קטנות.
פתרון נוסף למוצרי חשמל לדירות קטנות, אפשר למצוא בקולקציה הקומפקטית של חברת רוזייר. מדובר בליין של מכשירי חשמל - מיקרוגל, תנור ומכונת קפה, שגודלם קטן באופן משמעותי ממוצרים רגילים. לדוגמא, גובה המיקרו מגיע ל-45 ס"מ, וגובה התנור ל-46 ס"מ בלבד.
חברת "קוויזין ארט" מציעה גם היא פתרונות לחללים קטנים. הבולט שבהם, הוא לא פחות מאשר כיריים ותנור המשולבים עם מדיח כלים. מחירי המוצרים, בכל אופן, אינם זולים ובוודאי שלא יתאימו לתפרנות המאפיינת רבים מדיירי הדירות הקטנות. כך למשל עולה התנור 17,000 ₪, המיקרו 880 ₪ והתנור המשולש 13,300 ש"ח.
נראה כי עליית המחירים בשוק הדירות ושטח המחייה המצטמצם בהתאם, גרמו לתנודות ויצירת פתרונות חדשים בתחום הריהוט. חשוב לזכור אם כך, שגם משטח מחייה מוגבל ניתן להפיק תועלת מקסימאלית, על ידי ארגון נכון ותכנון יעיל של החלל.
למידע, טיפים ורעיונות נוספים בנושא עיצוב דירות קטנות היכנסו לפורום עיצוב פנים וקבלו עיצות ממומחים בתחום