כולנו מכירים את התסריט הבא- נכנסים הביתה אחרי יום עבודה ארוך, לוחצים על המתג והבהוב חלוש מרצב עד שכבה לחלוטין. נותרתם באפילה. הנורות של פעם, כך מסתבר, כבר לא ממש הכרח ואפשר היום לנצל את הפיתוחים החדשים של נורות עמידות וחסכוניות.
המעטפה של חשבון החשמל לא חייבת לבשר רעות אם יודעים להאיר את הבית בצורה חכמה. איך מבחינים בין לד לניאון ומה היתרונות של כל אחד? האם גוף תאורה חסכוני יכול להיות גם מעוצב ומודרני? וכמה באמת חוסכות לנו תאורות מסוג זה? הנה ניסיון לערוך סדר בעולם המואר. לצורך הכתבה נעזרנו בחברת "
" שסייעו במתן מידע אודות סוגי התאורות השונים.
נורות ניאון:
נורות ניאון הינן נורות שפועלות בעזרת שחרור גז ניאון שמונע באמצעות תהליך חשמלי קצר. הגז, אחראי למעשה להפצת האור בגוף התאורה. יתרונותיה של הנורה באות לידי ביטוי בכך שאלו נורות אשר צורכות כמות נמוכה של חשמל, עמידות לאורך זמן ומפיצות אור חזק המתאים במיוחד לחללים גדולים ומרכזיים כמו המטבח, הסלון וכו´. כשחושבים על נורות הניאון ודאי מדמיינים אור קר ובוהק, אולם כיום ניתן למצוא מגוון סוגים של ניאונים, כולל כאלו המייצרים אור חמים ורך. יתרה מכך, כיום קיימות נורות בשם cfl אשר מעוצבות באופן קומפקטי וניתנות להברגה לכל בית מנורה, כך שניתן לשלבן בכל סוגי החדרים.
נורות לד:
אם בחנתם לאחרונה עיצובי פנים של בתים מודרניים, ודאי נתקלתם בתאורות לד המשולבות באופנים שונים בחללי הבית. נורות לד הן הדבר החם בעולם התאורה החסכונית בימים אלה.
מדובר בנורות בעלות צריכת חשמל הקטנה פי 10 מנורות הליבון המוכרות מהימים של פעם. כמו כן, תוחלת החיים שלהן הינה ארוכה במיוחד ועוצמתן רבה. גם בפיזור מספר גופי לד בחלל מסויים, עדיין תישמר צריכת חשמל נמוכה באופן יחסי לנורות אחרות בשוק.
גם המגוון של סוגי הגופים במקרה זה רחב ומפתיע- אחד החידושים בתחום הוא סרטי לדים. מדובר בסרטים גמישים המגיעים עם דבק דו צדדי במגוון צבעים וניתנים להדבקה כמעט בכל משטח. הסרטים יכולים להיות פתרון נהדר לצורך הארת משטחי עבודה, נישות, מדפים ועוד, מה גם שהם ניתנים לחיתוך פשוט על פי מידה.
עוד פתרון מקובל בתחום התאורה החסכונית לבית, הוא שילוב של גופי תאורה שקועים - פתרון זה נפוץ בחללים בהם רוצים לשמור על אסתטיקה מינימליסטית ונקייה בחללים מעוצבים, זאת תוך שמירה על עוצמת אור פונקציונלית ונוחה. נורות לד נוספות ניתן למצוא גם בדמות מנורות קיר של לד וגופי תאורה צמודים. לחדרים כמו חדר האמבטיה, תאורת לד היא מוצלחת במיוחד בשל כך שאינה מתחממת או מכילה גז, אלא עובדת על מתח נמוך, מה שמאפשר חיסכון, יעילות ובטיחות.
כידוע, מים וחשמל אינם שילוב מומלץ, ולשם כך קיימים היום בשוק גופי תאורה מוגני מים, אשר התאמתם לחלל הרחצה הוא מושלם. גם לאיזור החצר והכניסה לבית, נורות לד הן פתרון מצויין. ניתן לשלב גופים שקועים הנצמדים לרצפה, נורות לד לקירות וחומות הבית או דקר לגינה עצמה, אשר מוטמע באדמה.
תאורה סולארית:
תחום מעניין שהולך ומתפתח בשנים האחרונות הוא העיסוק בתאורה סולארית. מדובר בגופי תאורה אשר צורכים את האנרגיה שלהם מאור השמש ומאפשרים שימוש בתאורה ללא חיבור בחשמל. תאורה זו, מתאימה במיוחד לשטחים כמו גינות, כניסות לבתים, חניות ומרפסות- איזורי חוץ בהם מורכב יותר להתקין תשתית חשמלית.
במדינה מוצפת אור כשלנו, זהו יכול להיות פתרון ירוק במיוחד ואף חסכוני מאוד, שכן למעט עלות ההתקנה והגופים עצמם, אין צורך בעלויות נוספות. אחד מהפיתוחים המעניינים בתחום התאורה הסולארית הוא גוף תאורה עם חיישן תנועה, אשר בשעות הערב פועל באופן אוטומטי בכ-30% הארה, וכשמזהה תנועה נדלק לפרק זמן מוגבל בעוצמה מקסימלית. פעילות של גוף זה מופעלת למעשה על ידי סוללה הנטענת בעזרת פאנל סולארי במהלך היום ונפרקת בלילה.
דגשים נוספים שכדאי לשקול כשמחפשים לתכנן תאורה חסכונית לבית ולחסכון בצריכת החשמל קשורים למיקום הנורות ולחשיבה ארוכת טווח. כשניגשים למלאכה של תכנון תאורה או שדרוג התאורה, כדאי לחשוב היכן המיקום האופטימלי של גוף התאורה על מנת שהאור שיופץ ישרת את כל החלל בלי שיהיה צורך בפעולה של מספר נקודות תאורה. במידה ואתם מעוניינים דווקא באור מפוזר, אפשר לחשוב על מספר נקודות של גופי תאורה קטנים וחסכוניים אשר גם בפעולה מקבילה לא יצרכו אנרגיה רבה וישאירו את חשבון החשמל שלכם בטווח הרצוי.