ממש כשם שאנחנו זקוקים לסביבת עבודה שתאפשר לנו לחשוב בשקט, כך גם הילדים ששלל השיעורים שהמורה נתנה לא ממש מטרידים אותם כשהם נוחתים בבית מבית הספר. בשביל לאפשר להם מקום שבו יוכלו להתרכז במשוואה עם נעלם אחד, כדאי לעצב מבעוד מועד פינה נעימה ומסודרת בחדר. נעזרנו במעצב הרב תחומי
, שהעניק לנו מהידע המקצועי שלו בתחום.
מעשה בשולחן וכסא
שולחן כתיבה וכסא תומך הם צמד הרהיטים המשמעותיים ביותר ללמידה איכותית. "מידותיו של השולחן צריכות להתאים למשתמש הן מבחינת גובהו והן ביחס לסוג הפעילות אותו רוצה לבצע" כך מדגיש הורוביץ. כך למשל, אם מדובר בילד אשר מרבה להיעזר גם במחשב וגם במחברת, כדאי שמידותיו של השולחן יאפשרו לו מספיק מרחב לעבודה מקבילה.
עוד מדגיש הורוביץ כי יש לוודא שמשטחו העליון של השולחן יהיה עמיד בפני נזקים. כסא הלימודים הוא רהיט משמעותי מאין כמוהו. טרם בחירת הכסא חשוב לבדוק את נוחיותו ומידותיו על ידי התנסות בחללי תצוגה. "נוחות הישיבה היא משמעותית ותשפיע על הילד במשך הישיבה והלמידה" מספר הורוביץ.
ישנם בשוק אינסוף אפשרויות של כסאות לימודים מכסאות פשוטים ועד לכסאות מתכווננים עם מנגנונים מתוחכמים במיוחד שמאפשרים התאמה אישית. גם כאן, חשוב לשים לב לתכונות השונות של הכסא האם הכסא אורתופדי, מה גובהו, האם ישנן ידיות וכו´. טווח המחירים הרחב והמבצעים השונים יכולים לסייע בבחירת כסא מתאים ואיכותי ללא פשרות.
לשפוך אור על התאורה
גורם נוסף שרצוי לקחת בחשבון בעיצוב פינת עבודה לילדים הוא נושא התאורה. במידה ואתם בשלבי תכנון של החדר, כדאי למקם את הפינה בהתאמה לשעות הפעילות של הילד ולשימושים השונים שלו בה. "את האיזור הפעיל ביותר במהלך היום כדאי למקם סמוך לחלון" ממליץ הורוביץ ומוסיף כי עדיף שגוף התאורה המרכזי יספק תאורה עקיפה כך שרוב האור יעבור דרך התקרה או הקירות. על ידי כך תיווצר בחלל תאורה אחידה שאינה פוגעת ישירות בפונקציות השונות.
במידה ומדובר בחדר עם נתוני אור קיימים, ניתן לתמוך ולחזק את האור בחדר על ידי הוספת גופי תאורה. הורוביץ מציע להוסיף לתאורה הכללית של החדר גם תאורה ישירה מעל השולחן כך שלא יווצר צל על השולחן בעוד שהילד יושב עם גבו לגוף התאורה מרכזי .
לכל קלסר יש את הפינה שלו
נדמה כי בכל שנה ושנה מתערמים יותר ויותר ספרים וציוד לצרכי הלמידה של הילדים. בתכנון פינת עבודה אופטימלית כדאי להתחשב גם בחלל אחסון אשר בו ישכון הציוד באופן מסודר ונגיש עבור הילדים. יחד עם זאת, הרבה פעמים פינת הלימודים היא בתוך חדר השינה וחשוב לדאוג לעיצוב בהתאם. ישנם בשוק מבחר של אפשרויות אחסון פתוחות וסגורות, אשר רבות מהן מגיעות גם באופן מודולרי שיכול לגדול עם הילד.
"מומלץ לשלב בין תאים פתוחים שהנגישות אליהם נוחה יותר וכמובן מאפשרים תצוגה שניתן להתגאות בה , לבין תאים סגורים עם דלתות כדי לשמר את האסתטיות והניקיון של חלל החדר." אומר הורוביץ. על מנת לחסוך מקום בחדר, ניתן להשתמש במגוון פתרונות תלויים כגון כוורות תלייה ומידוף המותאם בגובהו לנוחיות הילד. כמו כן, אפשר גם לשלב מגירות על גלגלים הנכנסות בשעת הצורך מתחת לשולחן, לניצול נכון של שטחו.
לימודים מעוצבים
לצד הנוחיות כדאי לשים דגש גם על הפן העיצובי של פינת הלימודים ולסייע בהפרדה בינה לבין שאר החלל. במרבית חדרי הילדים כיום פינת הלימודים הינה חלק מחלל חדר השינה ולכן רצוי לייצר הפרדה ולו מלאכותית כך שאיזור הלימודים יקבל תיחום משל עצמו. אחת האפשרויות המעניינות שמעלה הורוביץ הינה יצירת הפרדה באמצעות יחידות מידוף דו צדדיות אשר חוסכות מקום ומעניקות את ההבדלה הרצויה. בנוסף, ניתן למקם פרגוד או קיר נייד בחדר או לערוך את סידורו כך שיספק חלוקה נאותה של החלל לאיזור השינה ואיזור הלמידה.
טובים השניים מן האחד
"במידה ומדובר בשני ילדים אשר חולקים את אותה פינת עבודה, כדאי לספק לכל ילד את האזור הפרטי שלו ,הן בזמן הלמידה וכן בשימוש ביחידות האחסון." מציין הורוביץ. חשוב שהשולחן יהיה מספיק גדול על מנת להתאים לעבודה מקבילה של שני הילדים, בין אם המשטח הוא ישר או פינתי. את איזורי המידוף ממליץ הורביץ להפריד כך שלכל אחד מהילדים יהיה מידוף עצמאי, אך בו בעת לשמור עליהם קרובים על מנת לא ליצור תחושת בלגן בחדד. ניתן לרכוש יחידות אחסון זהות לשני הילדים אשר יעניקו מראה הרמוני שיאפשר למידה איכותית באווירה נעימה ותומכת.