הכנת הבית לקראת החורף מסתכמת עבור רבים מאיתנו בהצטיידות בתנור טוב שיחמם אותנו ביעילות ורצוי גם עם כמה שפחות בזבוז של אנרגיה. אולם בדרך לחיפוש אמצעי החימום המושלם והחסכוני ביותר אנו שוכחים כי האפקטיביות שלו תלויה לא מעט במידת האטימות והבידוד של הבית.
איטום נכון של הבית, בעיקר של החלונות והדלתות יכול לחסוך בכ-20% מההוצאות על חימום הבית ואם מוסיפים לזה גם איטום נכון של הגג אז החיסכון גדול עוד יותר.
הקץ לזיפות
כתמי רטיבות ועובש בתקרה, התנפחויות של הצבע ובמקרים חמורים יותר טפטוף של מים ישירות לתוך הבית הם הסממנים לאיטום לא תקין של גג הבית.
בשוק קיימים פתרונות שונים לתיקון הבעיה כשהמובילים מביניהם הם איטום באמצעות יריעות ביטונומיות או לחילופין זיפות של הגג.
בעשור האחרון חלה ירידה חדה בשימוש בזפת, ואנו פוגשים זאת בעיקר בערים הגדולות בבתים ישנים בהם קשה לייצב יריעות ביטומניות, ובמקרים בהם האוכלוסייה לא יכולה לממן איטום של גג של בית משותף. החסרונות הם ידועים- ריח רע, לכלוך ובנוסף השמש הקופחת בחודשי הקיץ לא מטיבה עמו כל כך ולכן צריך לחדש אותו לעתים יותר תכופות.
היתרונות של הזיפות הם בעיקר במחיר. איטום גג באמצעות שיטה זו יעלה בסביבות 20-25 ש"ח למטר מרובע.
נפלאות היריעות
איטום באמצעות יריעות ביטונומיות היא הדרך המקובלת והנפוצה ביותר בבנייה החדשה ואינה כרוכה בלכלוך מיותר ובריחות לא נעימים.
הביטומן (Bitumen) הוא חומר אורגני, עשיר פחמימנים כבדים, שמזכיר בצורתו ובמרקמו זפת וכמוהו גם מתרכך בחום ומתקשה בקור.
יתרונן העיקרי של היריעות הוא באורח החיים שלהם. שלמה כהן יועץ איטום מחברת "אף טיפה" טוען כי אורך החיים של היריעות ארוך באופן ממוצע והאחריות עליהן ניתנת לכ-10 שנים. בנוסף במידה והגג מתוחזק כראוי אין צורך בחידוש האיטום בכל שנה כמו בזפת.
מחירי היריעות משתנים בהתאם לאזורי הארץ אולם באופן ממוצע הם נעים בין 60 ל-80 ₪ למ"ר.
האופציה האחרונה היא איטום באמצעות חומרים אקריליים. שיטה זו מיועדת בעיקר לתחזוקה של גג קיים ולתיקון ליקויים בגג שעבר אטימה, אך זקוק לשיפוץ ותחזוק. עלות האיטום בשיטה זו נעה בין 40 ל-60 ₪ למ"ר.
כאמור, איטום נכון של הבית מונע כניסה של קור אל חלל הבית ומכאן מייעל את פעילות החימום וכשמדובר בחלונות ודלתות האיטום קריטי עוד יותר.
"איטום של חלונות ופתחים הוא למעשה תחזוקה ותיקון כשלים שבדרך כלל נוצרו בזמן הבנייה על ידי שימוש לא נכון בחומרים" מסביר שלמה כהן.
לאיטום החלונות נגד מים ישנם חומרים סיליקוניים רבים ומגוונים שחסרונם העיקרי הוא באורח החיים הקצר שלהם הנובע מחשיפתם הממושכת לשמש. החומרים היעילים יותר הם בעלי בסיס פוליאוריטני, שהוא עמיד יותר וגם מגיע בגוונים שונים.
בכל מה שקשור לאיטום נגד בריחת חום וחדירת קור ורוח, קיימים בשוק אטמים מגומי או מספוג אותם מדביקים בקלות בין החלון למשקוף או בין הדלת למשקוף.
טיפול מונע
מבנים רבים, בעיקר הישנים שביניהם, סובלים מבעיות של נזילות ורטיבות בחורף ולכן לפני תחילת הגשמים רצוי לבצע טיפול מונע.
חיים הרי, מנהל פורום האיטום של חברת ה.ה טכנולוגיות מנדב לכם מספר טיפים כיצד לעשות זאת:
מרזבים- לוודא שהם נקיים וללא סתימות ושזרימת המים בהם תקינה.
קולטים ודודי שמש- לבדוק את שלמות האיטום מסביבם.
חלונות- בדיקת חורי הניקוז במסילות החלונות ובדיקת תפקוד חורי הניקוז בהם על ידי שפיכה של מים. החלפת גומיות יבשות או קרועות במידת הצורך.
סדקים- לוודא שאין סדקים בקירות החיצוניים של הבית.