שיפוץ הבית הוא משימה כלל לא פשוטה, הכרוכה בהוצאה כספית לא קטנה וב"כאב ראש" גדול. בכדי לעבור את השיפוץ בשלום, ובעיקר על מנת למנוע טעויות העלולות לגרום לבזבוז מיותר של כסף וזמן, חשוב להיעזר באנשי מקצוע מורשים, אמינים ומיומנים.
לאחר שהחלטתם על התקציב העומד לרשותכם ובחרתם בעלי מקצוע, אם זה אדריכל, קבלן, או גם וגם- הדבר הראשון שצריך לעשות הוא, ללא עוררין, חתימה על חוזה עבודה. איך עושים זאת ומה כדאי לדעת לפני שאתם חותמים, לפניכם הטיפים שיתנו לכם קצת תשובות והרבה נחת:
חוזה עם אדריכל
כימיה למתחיליםבראש ובראשונה- תבדקו לפני תחילת העבודה את הכימיה עם האדריכל. תפגשו ודברו איתו, או איתה, גם על נושאים שלא קשורים ישירות לעבודה ולשיפוץ, על מנת להבין מי הבן אדם שעומד מולכם.
השוואת שכרחשוב לערוך השוואת מחירים לפני בחירת האדריכל (כמובן שההמלצה חלה גם על בחירת קבלן ובעל מקצוע), כי אם אדריכל מבקש מחיר שנמוך משמעותית מאחרים, ייתכן שכדאי להתרחק ממנו ולא לקחת סיכונים. ככל שהאדריכל הוא בעל משרד גדול יותר ובעל מוניטין, כך שכר הטרחה שלו יהיה גבוה יותר, אך לפחות תוכלו לישון בשקט.
המלצות לפני חתימותבפגישה עם המתכנן (ועם כל איש מקצוע) כדאי לבקש ממנו רשימת ממליצים, ולא להסס לפנות אליהם. תבקשו לבדוק לפחות 5 ממליצים שונים, ואל תסתפקו ב- 2 ממליצים שהעביר לכם איש המקצוע, כי מתוכם יכול להיות שאחד מהם הוא גיסו והשני- אח שלו.
חשוב מאוד לברר את תנאי התשלום.
יש להבין מה נכלל בהתקשרות ביניכם; האם אתם מוגבלים במספר הפגישות, האם ההתקשרות כוללת סיוע בבחירת חומרי גלם, מה היקף הפיקוח בשטח ועוד.
רצוי לחתום עם המתכנן על חוזה התקשרות, אשר יגדיר את כל הנושאים הללו וכן את נושא השכר וזמן העבודה, כפי שסוכם בשיחות ביניכם.
פתחי מילוט בחוזהחלקו את החוזה לכמה שלבים ותדאגו שיש לכם לפחות 3 נקודות זמן עם פתחי מילוט מהחוזה. זה נכון, אגב, גם לגבי האדריכל.
הדמיה אדריכליתבחוזה עם האדריכל שלכם, ציינו שאתם מעוניינים לראות הדמיה של הבית, כולל את עיצוב הפנים (אם האדריכל אחראי לכך)- כך יתאפשר לכם להתרשם מהמבנה המתוכנן ותקבלו המחשה ליתרונות ולחסרונות של התכנון.
ביטוח סיכונים מקצועייםחשוב שתוודאו שלאדריכל שבחרתם יש ביטוח סיכונים מקצועיים. הרבה אנשים לא מודעים לכך, אבל האדריכל עלול לבצע טעויות שאחר כך יעלו לכם ביוקר ויגרמו נזק רב. אם תבדקו את זה מראש, תוכלו לחסוך אחר כך הרבה כאבי ראש מיותרים.
חוזה עם קבלן
קבלן רשוםקודם כל- ודאו שהקבלן שלכם הוא קבלן רשום על פי חוק. במרכז הבנייה הישראלי עובדים עם קבלנים מורשים ושם יוכלו להעביר אליכם רשימה של קבלנים מומלצים.
בדיקות לפני חתימותיש לבדוק שהקבלן בעל ביטוח צד ג´ וביטוח מעבידים. אל תסתפקו רק בהתחייבות בעל פה, אל תתביישו לבקש לראות את תצלום הפוליסה ולבדוק את תוקפה, ואפילו צלמו לכם העתק ממנה שיישאר אצלכם.
אם הקבלן מעסיק עובדים זרים, חשוב לוודא כי הם בעלי רישיונות עבודה.
כאשר מדובר בקבלן ראשי, חשוב לוודא כי לקבלן יש קשר עם בעלי מקצוע אחרים.
כדאי לוודא כי הקבלן הראשי אינו עובד על כמה פרויקטים במקביל, אלא על שיפוץ ביתכם בלבד.
חוזה התקשרותבכל עבודת שיפוץ, בכל סדר גודל, יש לחתום עם הקבלן על
, שיכלול את עיקרי העבודה, לוח הזמנים והתמורה. חוזה התקשרות זה הוא למעשה חוזה אחריות של הקבלן לעבודות השיפוץ. אם החלטתם להעסיק כמה קבלנים באופן עצמאי (ולא להעסיק קבלן ראשי שיעסיק קבלני משנה), יש לחתום על חוזה התקשרות עם כל אחד מהם.
יומן עבודהרצוי להכין יומן עבודה מסודר עם תאריכי התקדמות העבודה, נתונים אודות בעלי המקצוע ורכישות החומרים השונות. חשוב לשמור יומן זה עד לתום תקופת האחריות.
הריסה ופינויבשיפוץ שכולל פעולות הריסה ופינוי (כמעט כל שיפוץ שהוא יותר מצביעת קירות, התקנת תאורה או אביזרים אלו ואחרים) יש לקבוע מראש מי אחראי לכל פעולה. לרוב, הקבלן שמבצע את רוב העבודה (קבלן שלד, קבלן גבס, קבלן אינסטלציה) הוא שיבצע אותן. יש להתייעץ עם המתכנן מהו תהליך הפירוק והפינוי של האלמנטים הישנים בדירה ולכלול אותם בחוזה עם קבלן השיפוצים.
בין 14:00 ל-16:00מכיוון שהשיפוץ מלווה ברעש שיכול להטריד את הסביבה, מומלץ להגדיר מראש בחוזה עם הקבלן את זמני העבודה האפשריים, וכן לבקש מהשכנים להיאזר בסבלנות במהלך ימי השיפוץ.
איסוף פסולתיש לכלול בחוזה סעיף שבו ייאמר שעל הקבלן להזמין מיכל איסוף פסולת בינוי. לידיעתכם, פסולת בנייה הינה עילה לקנס כבד מהרשות וכן מקור זיהום סביבתי.
הסכם עם בעלי מקצוע
הצעת מחיר מפורטתהצעת המחיר מאפשרת ללקוח להתרשם מרמת הרצינות של בעל המקצוע; הצעת מחיר הכתובה ברישול וללא ירידה לפרטים מעידה על חוסר רצינות ומקצועיות.
מה בחוזה?חשוב להחתים את כל בעלי המקצוע איתם אתם עובדים על הסכם עבודה מסודר שמגדיר זמן התחלה, זמן סיום ותמחור לכל בלת"מ שקורה במהלך העבודה - זאת כדי למנוע ויכוחים מיותרים בעתיד.
פירוט החומריםבכל הצעת מחיר שאתם מקבלים בקשו מבעל המקצוע לתת לכם פירוט מלא של החומרים בהם הוא עתיד להשתמש. בזמני משבר יש נטייה לעבוד עם חומרים זולים ללא תו-תקן, וזאת תמורת שליש מהעלות עבור חומרים מקבילים נושאי תו-תקן. לכן, אל תחשבו פעמיים ובקשו לראות היכן מופיעה החותמת של מכון התקנים עבור כל חומר.
השורה התחתונהכאשר אתם נכנסים לשלב השיפוץ ומחפשים
, מתעורר רצון עז לחסוך כסף, מה שגורם להרבה אנשים להימנע מלקחת "מנהל פרויקט" ולעשות בעצמם את הריצות בין אנשי המקצוע השונים. שיטה זו אפשרית, אך בשורה התחתונה- גורמת אך ורק כאב לב וכאב ב"כיס", כי בסופו של דבר, רק בזבזתם יותר זמן, וכולנו יודעים שזמן זה כסף. לכן, קחו אדריכל, מעצב פנים או מעצב רהיטים, הוא כבר יידע לקשר אתכם לאנשי המקצוע המהימנים ביותר וינהל בשבילכם את השיפוץ בצורה הטובה ביותר.