המרפסת שתופסת

תוספת מרפסת לדירות בבית מגורים משותף, לא רק משדרגת את חזית הבניין, אלא גם משביחה את ערך הנכס. איך עושים זאת במינימום עלויות ותוך שמירה על איכות החיים

מאת קרן בר | צילום יח"צ | תאריך 23.6.09

אם אתם חושבים לשפץ את חזית הבניין שבו אתם גרים, או להגדיל את שטח הדירה שלכם, עומדת בפניכם שאלת ההשקעה מול הרווח הצפוי. בימים שבהם שוק הנדל"ן אינו יציב, המטרה היא להשיג תוצאה מירבית בזמן קצר, להעלות את ערך הנכס, ולעשות זאת במינימום השקעה ופגיעה באיכות החיים.

דיירי הבית ברחוב הנביאים 2 ברמת השרון עמדו בפני אותה שאלה, כאשר עמדו לשפץ את חזית הבניין המשותף בו הם גרים. ב-2007 הם פנו לחברה הקבלנית "הושיאר" במטרה לפתוח בתהליך השיפוץ והבניה, אך במהלך הוצאת האישורים התבשרו כי בקרוב תאושר תקנה, אשר תאפשר להם לעשות שינוי משמעותי ומשתלם הרבה יותר.

בניין ברחוב הנביאים ברמת השרון לפני השדרוג והוספת המרפסת, (צילום: יחצ)
בניין ברחוב הנביאים ברמת השרון לפני השדרוג והוספת המרפסת, (צילום: יחצ)


במאי 2008 אישר משרד הפנים את התקנה החדשה, אשר לפיה ניתן לשוב לבנות ולתכנן מרפסות חופפות, כלומר – מרפסת מעל מרפסת, בניגוד למרפסות ה"מדלגות", או ה"קופצות", שנבנו מאז 1990, עת אושרה התקנה הקודמת. מטרתן של התקנות הקיימות, הייתה למנוע סגירת המרפסות באופן לא חוקי, ובמקרה של מרפסות שנבנו זו מעל זו, חושבה המרפסת כשטח מקורה. תקנה זו אילצה אדריכלים לתכנן בניינים עם מרפסות שאין ביניהן חפיפה, ולכן היו קטנות יותר וחייבו את בעלי הדירות למצוא פתרונות אחרים לקירוי והצללה, כגון פרגולה או סוכך.

התקנה החדשה אפשרה לא רק לתכנן בניינים חדשים בעלי מרפסות חופפות בשטח של 12-14 מ"ר, אלא גם להוסיף מרפסות לבניינים קיימים, בהתאם לאחוזי הבנייה של הבניין. דיירי הבניין פנו למנכ"ל החברה, אבי הושיאר, ובתמיכת עיריית רמת השרון והאגודה לתרבות הדיור הצליחו להניע את הפרויקט תוך שלושה חודשים, ולהפוך לבניין הראשון שמשופץ בהתאם לתקנות החדשות.

בזמן העבודה לא נפגעה איכות החיים של הדיירים, כיוון שהשיפוץ נעשה על פיגומים חיצוניים ומתבצע בשעות הבוקר עד אחר הצהריים, הושיאר, (צילום: יחצ)
בזמן העבודה לא נפגעה איכות החיים של הדיירים, כיוון שהשיפוץ נעשה על פיגומים חיצוניים ומתבצע בשעות הבוקר עד אחר הצהריים, הושיאר, (צילום: יחצ)

משביחים את הנכס

היתרון הגדול במרפסות החופפות הוא, כאמור, גודלן, שיכול להגיע עד ל-14 מ"ר. בנוסף, בניית המרפסות זו מעל זו יוצרת הן קירוי ושומרת על פרטיות הדיירים, בניגוד למרפסות המדורגות, בהן יכול דייר לצפות לתוך מרפסות בקומות הנמוכות יותר. לדברי הושיאר, העלות מול התועלת בשיפוץ כזה היא אפסית. "במקרה של הנביאים, בנינו מרפסות ששטחן 11 מ"ר, והעלות, לא כולל אגרות, היתה כ-40 אלף ₪ לדירה. בנוסף גם בוצע שיפוץ חיצוני שעלה כ-20 אלף ₪ נוספים, כך שבעלות של כ-15 אלף דולר לדירה, הדיירים קיבלו גם בניין משופץ ומחודש במראה חדש וגם תוספת לדירה של מרפסת שמש".

מלבד השיפור באיכות החיים, ערך הנכס אף הוא עולה בהתאם. למשל, דירות זהות שנמכרו בראשל"צ הוצאו למכירה, על פי הושיאר, בהפרש של כ-150 אלף ₪, כיוון שאחת מהן כללה גם מרפסת שמש. ההשקעה הכספית כדאית גם מול רכישת דירה חדשה בבניין חדש.

הבניין ברחוב הנביאים לאחר השיפוץ והוספת המרפסת, (צילום: יחצ)
הבניין ברחוב הנביאים לאחר השיפוץ והוספת המרפסת, (צילום: יחצ)

"החיים עברו למרפסת"

העבודה בנביאים ארכה כתשעה חודשים, כולל הפסקה של חודשיים בשיפוצים כולל הפסקה של חודשיים שנבעה מאילוצים אובייקטיביים, והיא מסתיימת בימים אלה, כיוון שעבודות הבניה והשיפוץ התבצעו על פיגומים חיצוניים. בזמן העבודה לא נפגעה איכות החיים של הדיירים, כיוון שהשיפוץ נעשה על פיגומים חיצוניים ומתבצע בשעות הבוקר עד אחר הצהריים. דיאנה לדר, דיירת בבניין וחברה בועד הבית, אומרת כי הקושי היחיד היה בזמן הפריצה מן הדירה אל המרפסת, תהליך שארך יומיים בלבד. לדבריה, הדיירים שבדירתם כבר הסתיים השיפוץ, מרוצים מאוד מהתוצאות. "אצלי בבית החיים עברו למרפסת", מספרת לדר. "אנחנו חיים במדינה חמה, ואם אין לנו בית עם גינה, אז לפחות שתהיה מרפסת. המאמץ של הועד בהשגת האישורים של כל הדיירים וגביית הכסף השתלם, זה פשוט היה שווה".

היתרון הגדול במרפסות החופפות הוא, כאמור, גודלן, שיכול להגיע עד ל-14 מר,  (צילום: יחצ)
היתרון הגדול במרפסות החופפות הוא, כאמור, גודלן, שיכול להגיע עד ל-14 מר, (צילום: יחצ)

"הושיאר" היו הראשונים לשפץ בניין קיים על פי התקנות החדשות. אבי, מנכ"ל החברה, שנמצא בתחום שנים רבות, מסביר כי הנחישות והרצון להגיע למטרה אפשרו לפרויקט לצאת לדרך במהירות, ותמיכתם של הגורמים הבכירים בעירייה ובמשרד הפנים סייעה מאוד. "אם הבכירים יתנו יד בערים אחרות, הם יתרמו לקידום העניין", אומר הושיאר. "כשיש אמביציה להתחדשות עירונית, ערך הדירות ואיכות החיים עולה, ואפשר להקים תשתיות חדשות ומבנים חדשים לשביעות הרצון של כולם".

חזור מעלה