ליאונרדו דה-וינצ´י הקפיד לקחת תנומה של 15 דקות בכל ארבע שעות, מריה קארי מקפידה לישון 15 שעות לפני כל הופעה וחלק מהמומחים טוענים שאחת הסיבות למותו המוקדם של מייקל ג´קסון היתה העובדה שהוא לא ישן שינה עמוקה במשך 60 יום!
מחקרים רבים מצביעים על כך שלחוסר בשינה איכותית (עמוקה) יש השפעה ישירה על היכולות התפקודיות, כושר הריכוז, מצב הרוח ואף על המצב הבריאותי והנפשי שלנו, ואין עוררין על כך שבעידן המודרני אנשים מקדישים את מלוא מרצם בעבודה קשה, אך אינם מקפידים על מנוחה איכותית שתספק לגופם את "הדלק" הדרוש כדי לתפקד כהלכה.
השפעת המזרן על איכות השינה
המזרן משפיע במידה הרבה ביותר על איכות השינה, ולכן יש חשיבות רבה לבחירת מזרן מתאים ואיכותי.
קיים כיום מגוון רחב מאוד של מזרנים מסוגים שונים (קפיצים, ויסקו, לטקס, ספוג). לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות ומזרן שמתאים לאחד, לא בהכרח יתאים לאחר.
שינה על מזרן שאינו מתאים למבנה הגוף, לצרכים ולהעדפות עלול לגרום עם הזמן לבעיות שונות ולהחריף בעיות קיימות כגון כאבי גב וצוואר. לכן בעת רכישת מזרן מומלץ מאוד להיוועץ עם מומחים בתחום המיטות והמזרנים, שמכירים את סוגי המזרנים השונים וידעו להתאים לכם את המזרן הנכון ביותר עבורכם.
מהו מזרן איכותי?
ברכישת מזרן, ישנם מספר קריטריונים עיקריים המעידים על איכות המזרן וחשוב לקחת בחשבון:
מידת התמיכה- מזרנים איכותיים הם מזרנים בעלי מבנה ארגונומי שמתאים את עצמו לתנוחת השינה ומפזר את משקל הגוף באופן שווה בין הראש, הכתפיים, הגב התחתון, האגן והרגליים.
מידת האוורור- מזרנים איכותיים מרופדים בבדים המאפשרים אוורור תמידי ומונעים הזעה. מזרנים שעשויים מבדים שאינם "מאווררים" יגרמו להזעה מרובה במהלך הלילה ויפגעו באיכות השינה לאורך זמן, גם באסתטיות של המזרן (שיספוג את הלחות והזיעה).
סוג הקפיצים- מזרני קפיצים נחלקים למזרני קפיצים משולבים (שבהם הקפיצים מחוברים זה לזה ומהווים יחידה אחת) ולמזרני קפיצים מבודדים (שבהם כל קפיץ ארוז במעין שרוול נפרד).
המזרנים בעלי הקפיצים המשולבים מתאימים יותר לבתים שבהם יש ילדים שמאוד אוהבים לקפוץ על המיטות ויש כאלה שמרגישים שהם מספקים תמיכה טובה יותר לכל חלקי גופם. עם זאת, אחת הבעיות הנפוצות במזרנים זוגיים טמונה בעובדה שקפיצי המזרן אינם מבודדים וכל תזוזה בחלקו האחד של המזרן מורגשת במזרן כולו.
בכל מקרה חשוב לדעת כי מזרני קפיצים משולבים מאבדים מגמישותם ומומלץ להחליפם אחת ל-8-7 שנים, ומזרני קפיצים מבודדים מומלץ להחליף אחת ל-6-5 שנים.
דרגת הקושי- על פי המיתוס, ככל שהמזרן קשה יותר, כך הוא בריא יותר ומספק תמיכה טובה יותר לגוף בכלל ולגב בפרט. אולם כאמור, זהו רק מיתוס ולפי האורתופדים המומחים מזרן טוב הוא כל מזרן שנוח לאדם לשכב עליו ובתנאי שמדובר באדם בריא.
האם יש חשיבות לבסיס המיטה?
רבים משקיעים ברכישת מזרן יקר ואיכותי, אך שוגים במחשבה כי יוכלו להניח אותו על גבי כל בסיס, זול ופשוט ככל שיהיה. לבסיס המיטה יש תפקיד חשוב הן בהשפעה על איכות השינה והן בשמירה על המזרן, שכן הוא זה הנושא את מלוא כובד המזרן והשוכבים עליו לאורך זמן. לכן, על מנת שאיכות השינה תהיה מיטבית ועל מנת לשמור על המזרן ולהאריך את חייו, חשוב להקפיד גם על בחירה של בסיס מיטה איכותי.
איך בוחרים בסיס מיטה איכותי?
כדי לבחור בסיס מיטה טוב שגם ישרת את הצרכים שלכם, כדאי להתייחס לדברים הבאים:
גובה- חשוב לוודא שגובה בסיס המיטה מתאים לגובה הישנים בו.
כדי לוודא שהגובה מתאים יש להוסיף לגובה הבסיס גם את גובה המזרן (כ-20 30 ס"מ).
בידוד- אחד התפקידים החשובים ביותר של בסיס המיטה הוא לבודד את המזרן מפני לחות ולאפשר אוורור מתמיד של גוף המזרן, כדי להגן על האסתטיקה שלו לאורך זמן.
תמיכה- התמיכה המסופקת על ידי בסיסי המיטה מונעת מהמזרן לשקוע ולהתעוות, ומאפשרת שינה "ללא מהמורות" ופיזור אחיד של משקל הגוף.
מקום אחסון- שקלו האם נחוץ לכם בסיס מיטה שמשמש גם כמקום אחסון. במידה וכן העדיפו בבסיס מיטה שכולל גם מקומות אחסון והקפידו לוודא כי המנגנון שבאמצעותו הוא נפתח (פתיחה קדמית, צידית או עליונה), מותאם לחלל.
מידות וצבעים- לאחר שהגדרתם את הצרכים שלכם, בחרו את המידות הרצויות ואת הצבעים המועדפים, בהתאם לגודל המזרן ולסגנון העיצוב של חדר השינה.
טיפים לשיפור איכות השינה
לאחר שרכשתם מזרן איכותי ובסיס מיטה שמתאים לצרכים שלכם, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לישון טוב יותר:
כבו אורות כחולים- לפני השינה כבו את כל המכשירים האלקטרוניים שמפיצים אור כחול וכסו את אלה שלא ניתן לכבות.
הימנעו מנמנום - תנומות קצרות מקשות על ההירדמות. אם אתם עייפים וחייבים לנמנם במהלך היום, הקפידו לא לישון מעל 20 דקות.
השתמשו בכריות- כדי למנוע כאבי גב קלים, שאמנם לא יעירו אתכם, אבל הם בהחלט עלולים להפריע לשלבי השינה העמוקה, הכניסו כרית בין הרגליים כאשר אתם שוכבים על הצד, או כרית מתחת לברכיים אם אתם ישנים על הגב.
הפחיתו קפה- מומלץ להימנע משתיית קפה ומשקאות שמכילים קפאין כבר משעות הצהריים. שימו לב שגם תרופות לשיכוך כאבים מכילות לעיתים קפאין.
הימנעו מארוחות גדולות בשעות הערב- ארוחות גדולות עלולות להעיק על מערכת העיכול ולהקשות על שינה איכותית. רצוי לסיים כל ארוחה לפחות כשעה לפני השינה.
עמעמו אורות- כשעתיים לפני השינה עמעמו את האור ברחבי הבית. הפחתת עוצמת האור מסמנת למוח להתחיל להפריש מלטונין, שהוא ההורמון שמשרה שינה.
הימנעו מעישון- הניקוטין הוא חומר ממריץ כמו קפאין, ולכן העישון עלול להקשות על ההירדמות ולהחמיר
את קשיי השינה.
שחררו את המחשבות- כשעה לפני השינה קראו משהו מרגיע, הקשיבו למוזיקה, עשו מדיטציה או כל דבר רגוע אחר. עשר דקות וכבר תרגישו את ההבדל.
ליל מנוחה!