תערוכת התאורה Euroluce מתקיימת אחת לשנתיים במסגרת שבוע העיצוב במילאנו, במקביל לתערוכת הריהוט היוקרתית Salone del Mobile, נחשבת כמדד עולמי לטכנולוגיות מתקדמות ולתרבות העיצוב ומהווה גשר חשוב בין תחום התאורה לתעשיית הרהיטים, שכן היא מציגה תפיסה חדשה לגמרי באשר לדרכים שבהן תאורה יכולה לשפר משמעותית את המראה של המרחב כולו.
תערוכת Euroluce שהתקיימה השנה בחודש אפריל, היא תערוכת הענק הגדולה ביותר עבור יצרני תאורה, מעצבים, אדריכלים, סוחרים ומוכרים המבקשים ליצור איזון הרמוני בין הערכים החשובים ביותר של מוצרי התאורה - פונקציונליות וחוויה. זו בדיוק הסיבה שבגללה Euroluce היא חממה חשובה הן כהשראה והן כמקור אמין ביותר להבנת המגמות בתחום התאורה.
הבשורה המרכזית: השמיים הם הגבול
השנה הביאה איתה התערוכה משב רוח מרענן הן מבחינת החידושים העיצוביים, והן מבחינת החידושים הטכנולוגים ופתרונות התאורה החדשים לבתים, משרדים, שטחי חוץ, פרויקטים מסחריים ואדריכליים.
גם השנה הציגו מאוד חברות תאורה מגוון רחב של מוצרי תאורה לרבות נברשות, תאורת תקרה, תאורת קיר, מנורות רצפה, מנורות שולחן, תאורה מוסתרת, תאורת פרופילים, תאורה דקורטיבית, תאורת חוץ ועוד. כשהדגש העיקרי היה על פתרונות תאורה אינטליגנטיים וידידותיים לסביבה שמשלבים מערכות חדשניות, מקורות אור שונים, טכנולוגיות מתקדמות ושימוש בחומרים מתכלים או ממוחזרים.
חושבים על הסביבה
לדברי ג´וש האוזר, סמנכ"ל השיווק של מותג התאורה ´טכנולייט´: "מעבר לעובדה שהתערוכה היא מעבדה אמיתית של חדשנות טכנולוגית, אי אפשר היה להתעלם מהמודעות הבינלאומית ההולכת וגדלה לחשיבות האקולוגית ולשמירה על איכות הסביבה".
לדבריו, הפן האקולוגי בא לידי ביטוי בתערוכה במגוון רחב של פתרונות תאורה ששמו דגש על יעילות אנרגית, קיימות והפחתת עלויות. "רבים מהמציגים הציגו תאורה אקולוגית בת קיימא, באמצעות שימוש בטכנולוגיות חסכוניות באנרגיה כמו טכנולוגיית ה-LED וטכנולוגיית OLED האחרונה, שימוש בחומרים ממוחזרים או בעלי השפעה שלילית נמוכה על איכות הסביבה ובשילוב הדור האחרון של מערכות תאורה חכמה".
תאורה פסיכולוגית
מגמה נוספת (ומפתיעה מאוד) שבלטה במיוחד בתערוכה השנה קשורה דווקא למודעות הגדלה בכל הקשור להשפעה הפסיכולוגית והבריאותית שיש לתאורה על בני האדם (HCL). "קיימים לא מעט מחקרים שמנתחים את ההשפעה של האור על הרגשות, הבריאות, המוטיבציה והרווחה הכללית ויצרני התאורה לא מתעלמים מכך", מסביר האוזר.
לדבריו, בחזית התערוכה ניתן היה למצוא לא מעט טכנולוגיות תאורה יעילות מבחינה ביולוגית, לרבות שימוש באור מלאכותי טיפולי שמסייע לאיזון הדרישות הגופניות והנפשיות של האדם באמצעות שלושה גורמים: הצבע והטמפרטורה של האור, עוצמת האור והכיוון של קרני האור.
עיצוב מינימליסטי
כמו תמיד, גם השנה הושם דגש רב על הפן העיצובי, האסתטי והדקורטיבי של גופי התאורה. "מבחינה עיצובית ניתן לראות כי יש התחזקות של מגמת המינימליזם, אך עם טוויס דקורטיבי מעניין", אומר האוזר.
המגמה ההרמונית הזו באה לידי ביטוי באיזון בין הצורות הפשוטות והצבעים הרכים של גופי התאורה, עם אלמנטים דקורטיביים בולטים, שימוש בחומרים טבעיים ומראה תעשייתי כמעט גולמי. "גופי התאורה שמשלבים בין גולמיות לעידון, כדוגמת גופי תאורה מנחושת, הפכו לפופולאריים מאוד בשנים האחרונות והמגמה הזו תלך ותתחזק", אומר האוזר.
לסיכום,
שבוע העיצוב במילאנו הביא לא מעט חידושים טכנולוגיים ועיצוביים בתחום התאורה, אך אין ספק כי הדגש היה דווקא "על מה שמעבר" אקולוגיה, חיסכון והשפעה פסיכולוגית. העתיד צפוי להיות מעניין...