חדשנות בעולם התאורה

שילובי חומרים וטכנולוגיות, משחקי גדלים ושימוש במקור האור כחלק מהעיצוב - כל החידושים בתחום התאורה לשנת 2017.

כתבה: יערית טרבלסי בשיתוף עם "לוצ´ה תאורה - LUCE LIGHTING"

תערוכת העיצוב האחרונה במילאנו הוכיחה שוב כי בכל הנוגע לתחום התאורה, אין גבול למה שניתן לעצב. "מאז שנכנסו הלדים לחיינו - אין גבולות ואין סוף למשחקי העיצוב השונים, הגדלים, הפרופורציות והחומרים, שהופכים את התאורה לאלמנט עיצוב מרכזי בחלל ולא רק לפריט פרקטי ונסתר", אומר אייל לוין, המנכ"ל והבעלים של ´לוצ´ה תאורה´ (LUCE LIGHTING).

עץ, נחושת וזכוכית

אם בעבר גופי התאורה היו עשויים בעיקר מזכוכית, הרי שהיום יצרני התאורה הגדולים והמוכרים בעולם, כבר משתמשים בחומרים חדשים כגון קרבון ומשלבים חומרים שונים כמו נחושת ופליז, שלא ניתן היה לשלב בעבר.

לדברי אייל לוין: "ניתן לראות בבירור כי המגמה בתחום גופי התאורה היום, היא שימוש בחומרים כמו קרבון, סיבי פחם, עץ ונחושת - מה שלא היה מקובל בעבר ומתאפשר היום בעיקר בזכות טכנולוגיית הלדים שמפיקה אור חזק, חוסכת באנרגיה ומפתחת פחות חום מאשר נורת הליבון."

השימוש בחומרים השונים בא לידי ביטוי הן בעיצובים שונים של גופי תאורה והן בהתפתחות של העיצובים השונים מחומרים שכבר היו בשימוש, כגון זכוכית, לכיוונים אמורפיים יותר וסטנדרטיים פחות, כמו צורות אובאליות או כדוריות.

ניתן למצוא גופי תאורה המשלבים זכוכית ומתכת, עץ ונחושת, זכוכית ועץ וכו´
ניתן למצוא גופי תאורה המשלבים זכוכית ומתכת, עץ ונחושת, זכוכית ועץ וכו´


"השינוי הגדול ביותר השנה הוא דווקא בשילוב חומרים מנוגדים כביכול, באותו גוף תאורה", אומר לוין. "כך למשל ניתן למצוא גופי תאורה המשלבים זכוכית ומתכת, עץ ונחושת, זכוכית ועץ וכו´. השילובים השונים מעניקים ייחודיות לגוף התאורה ולכן הם פופולאריים כל כך. דוגמא לכך ניתן לראות בגוף התאורה PEGGY של חברת Vistosi, שעוצב ע"י Hangar Design Group, ששילב זכוכית ומתכת וזכה לתגובות נלהבות."

הגודל לא קובע

לא רק בתחום החומרים חל שינוי, אלא גם במגוון הגדלים ובפרופורציות של גופי התאורה ביחס לחלל וביחס למקור האור. "תפוקת האור (הלומן) של הלדים, גבוהה בהרבה מנורת הליבון ועולה על 120-130 לומן לוואט", מסביר לוין. "התפוקה הגבוהה מאפשרת להשתמש במקור אור קטן גם לצורך השגת תאורה חזקה ובעקבות כך, גם לשחק עם העיצובים השונים ועם הפרופורציות של המסגרת אל מול מקור האור".

ואכן, בין העיצובים הבולטים השנה ניתן למצוא גופי תאורה עם חישוקים גדולים במיוחד, המגיעים גם עד לקוטר של 1.60 מטר, עם מקור אור מינימליסטי בגודל 3X3 ס"מ, לצד שימוש בגופי תאורה קטנים מאוד וכמעט בלתי נראים.

עצב זאת בעצמך

"אחד החידושים הבולטים בתחום הוא האפשרות לבנות ולהרכיב גוף תאורה גדול ממקבץ של גופי תאורה קטנים יותר", אומר לוין. "כך למשל הציגה חברת "MASIERO" את השנדליר המודרני שלה, שעוצב ע"י MARC SADLER המורכב למעשה ממקבץ של אלמנטים שונים שאותם יכול כל אחד לבחור ולהרכיב כראות עיניו".

שנדליר מודרני המורכב ממקבץ אלמנטים
שנדליר מודרני המורכב ממקבץ אלמנטים

מסתירים ומגלים את מקור האור

מגמת המינימאליזם ממשיכה גם השנה ומגיעה גם לתחום התאורה. בין החידושים ניתן למצוא מגוון רחב של גופי תאורה שבהם מקור האור נסתר ואינו בולט לעין, כך שלמסתכל מהצד לא תמיד ברור מהיכן הוא מגיע.

כך למשל גוף התאורה "U LIGHT" של המותג AXO המעוצב כחישוק החלול במרכזו. מקור האור ממוקם בצד ואינו נראה לעין, אך הוא מאיר משטח זכוכית ובכך נוצר מראה של חישוק חלול המעניק אור רב.

גוף התאורה U LIGHT של המותג AXO מעוצב כחישוק החלול במרכזו
גוף התאורה U LIGHT של המותג AXO מעוצב כחישוק החלול במרכזו

"בניגוד מוחלט לגופי התאורה שבהם מוסתר מקור האור, אחת המגמות הבולטות היא דווקא שימוש במקור האור כחלק אינטגראלי מגוף התאורה", אומר לוין. "כך למשל הגדילה לעשות חברת Vistosi כשעיצבה גופי תאורה ייחודיים, המשתמשים במקור האור כחלק מהעיצוב ובמקום להסתיר אותו - מבליטים אותו במכוון ובדרך אלגנטית".

מקור האור כחלק מהעיצוב ובמקום להסתיר אותו - מבליטים אותו
מקור האור כחלק מהעיצוב ובמקום להסתיר אותו - מבליטים אותו

טכנולוגיות בילט אין

הטכנולוגיה המתקדמת, הסמארטפונים ומגמת הבית החכם לא דילגו על תחום התאורה.

"שילוב של פלאג USB להטענה של הטלפון כבר אינו דבר חדש, אך השנה ניתן לראות טכנולוגיות נוספות המשתלבות בגופי התאורה", אומר לוין. "כך למשל גופי תאורה בעלי מערכות שליטה ב-RDB והחידוש הגדול ביותר הוא גוף תאורה המשלב רמקול בדומה לזה שהציגה חברת Masiero".

החידוש הגדול ביותר הוא גוף תאורה המשלב רמקול
החידוש הגדול ביותר הוא גוף תאורה המשלב רמקול

קיבלתם השראה? לקטלוג המלא של לוצ´ה תאורה לחצו כאן

חזור מעלה