שיפור איכות השינה באמצעות תאורה

איך משפיע האור על השינה? ואיך ניתן לשפר את איכות השינה בפשטות ובזול?

כתבה: יערית טרבלסי בשיתוף עם "טכנולייט"

לתאורה הביתית יש השפעה רבה על האווירה והאנרגיה בחלל, אבל לא רק... בעשור האחרון פורסמו מחקרים רבים שמצאו קשר בין איכות השינה לבין סוג האור ועוצמתו, במיוחד בשעות שלפני השינה, והוכיחו שכדי לישון טוב לא מספיק לכבות את האור, אלא יש צורך לעמעם את התאורה כדי להכין את הגוף ואת המוח בהדרגה למצב השינה.


השפעת התאורה הביתית על השינה

ידעתם שלאונרדו דה וינצ´י נהג לישון 20 דקות בכל ארבע שעות? והוא ככל הנראה ידע למה...

לשינה טובה יש השפעה רבה על יכולות התפקוד הקוגניטיביות, רמת הריכוז והבריאות הכללית, בעוד שינה לא מספקת או לא איכותית עלולה להשפיע לרעה על התפקוד ומצב הרוח ובכך אף להגדיל את הסיכון ליתר לחץ דם ולסוכרת.

אולם, בעשורים האחרונים, עם התפתחות הטכנולוגיה וריבוי המכשירים החשמליים שפולטים אור כחול (כגון טלפונים ניידים, טלוויזיות ומחשבים), חלה עלייה במספר האנשים שסובלים מהפרעות שינה.

אחת הסיבות העיקריות לכך, כפי שעולה ממחקרים רבים המתחקים אחר הגורמים הסביבתיים השונים שמשפיעים על איכות השינה, היא השיבוש שחל במנגנון השינה הביולוגי כתוצאה מחשיפה "לא טבעית" לאור: שהייה במשרדים ובבתים בשעות היום (עם עוצמת אור נמוכה משמעותית מעוצמת אור השמש) מחד, וחשיפה לעוצמת אור גבוהה ולאור כחול בשעות שלפני השינה מאידך - תנאים שונים מהתנאים האבולוציוניים של האדם הקדמון שחי בחוץ ונחשף לעוצמת אור גבוהה במהלך היום ולעוצמת אור נמוכה מאוד בלילה.

תוצאות המחקר המקיף ביותר בנושא (שפורסם בשנת 2015 בספרייה הלאומית לרפואה של ארה"ב) מצאו כי עוצמת האור וסוג האור משפיעים על שחרור הסרטונין במוח (ההורמון שאחראי על מנגנון הערות והשינה) ובכך משבשים את מערכת השינה הביולוגית הטבעית. התוצאות הוכיחו בצורה ברורה, כי גברים ונשים שנחשפו במהלך שעות היום לאור לבן או כחול בעוצמה גבוהה ובשעות אחה"צ לאור צהוב (אור חם) בעוצמה נמוכה, ישנו מספר רב יותר של שעות ואיכות השינה שלהם (ע"פ מדד PSQI) היתה טובה יותר.

איך לשפר את איכות השינה באמצעות תאורה ביתית?

רוב הבתים בישראל נבנים עם תאורה מרכזית שאותה ניתן לכבות ולהדליק, מה שלא מאפשר יצירת אווירה שונה ונעימה יותר כהכנה לשינה. בחלק מהבתים ניתן אמנם להחליף את מתג התאורה הסטנדרטי בדימר (מערכת עמעום), אך מדובר לרוב בשינוי יקר ומורכב שנוטה להתקלקל במהירות ולא תמיד עונה על הצורך הנדרש.

אז מה עושים?

"כדי לייצר אווירה רגועה ולהכין את הגוף לשינה, לא חייבים להשקיע סכומי עתק או להיכנס לשיפוץ מסיבי", אומר יונתן האוזר, סמנכ"ל המכירות של חברת

´טכנולייט´

. "הדרך הפשוטה והזולה ביותר היא באמצעות שימוש בגופי תאורה משניים כמו מנורות שולחן, מנורות קיר, מנורות עמידה וכדומה, שעוצמת האור שלהם חמה ורגועה יותר".

התאמת תאורה משנית לחללי הבית השונים

שוק התאורה המשנית מתפתח מאוד ונכון להיום קיים מגוון עצום של גופי תאורה שונים, שמחירם זול ושהתקנתם פשוטה ואינה מצריכה חשמלאי. לדברי האוזר לגופי התאורה המשניים יש יתרון כפול: "הם גם מאפשרים ליצור אווירה רגועה בחלל וגם יוצרים מראה ייחודי, משפחתי ומושקע".

תאורה משנית למטבח

- המטבח הוא אחד מהחללים המרכזיים ביותר בבית, בעיקר בשעת ארוחת הערב. "כדי להימנע משימוש באור המרכזי והחזק בשעות שלפני השינה, ניתן למשל להתקין או להדביק מתחת לקלאפות מנורות קטנות בעלות מתג, שמתחברות לשקע של המטבח", אומר האוזר.

תאורה משנית לסלון

- בסלון מומלץ להשתמש במנורות עמידה או במנורת שולחן, שמייצרים אווירה אינטימית, רגועה וחמה בשעות הערב.

תאורה משנית למסדרון ו/או לחדר השירותים

- כדי להימנע משימוש באור העליון שבמסדרון, שמאיר גם את החדרים הסמוכים אליו, מומלץ להתקין גוף תאורה שקוע קרוב לרצפה, שיאיר את המסדרון ויעניק אור נעים.

תאורה משנית לחדר האמבטיה

- ברוב חדרי האמבטיה הסטנדרטיים יש שתי נקודות אור: על התקרה ומעל הכיור/ המראה. לדברי האוזר: "מומלץ להשתמש באור שעל התקרה כתאורה חזקה ובאור שמעל הכיור כתאורה נעימה יותר, כל מה שנדרש זו בחירה נכונה של נורה או גוף תאורה מתאים".

תאורה משנית לחדרי השינה

- תוספת של מנורת קריאה או מנורת לילה, תאפשר להימנע משימוש בתאורה החזקה בשעות הערב ותיצור אווירה רגועה יותר.

לסיכום,
שימוש בתאורה משנית בחללי הבית השונים יכולה לשפר משמעותית את איכות השינה ובכך גם את איכות החיים, מבלי שיהיה צורך להשקיע סכומי כסף גדולים או לבצע שיפוצים כלשהם בחלל.

לקטלוג המלא של טכנולייט >>

חזור מעלה