ככה זה שיש שניים

מעבר לדירה משותפת של בני זוג, מציב בפניהם גם אתגר עצובי. כיצד מעצבים טריטוריה זוגית ומשלבים בה את אהבותיהם האישיות של כל אחד מבני הזוג? מדריך לעיצוב זוגי

מאת שירה דרורי | צילום יח"צ | תאריך 4.3.09

המעבר למגורים משותפים מציב בפני זוגות אתגרים רבים, ביניהם גם אתגר עיצובי – יצירת מרחב זוגי ששני בני הזוג יאהבו ויוכלו לבטא בו, כל אחד מהם בדרך משלו, את האני האינדיבידואלי ומצד שני, יצליחו גם לתת מקום וביטוי לתחושת השיתוף והביחד.

כיצד מעצבים טריטוריה זוגית הרמונית מבלי לפלוש לטריטוריה האישית של כל אחד מבני הזוג? המדריך הבא יעזור לכם במשימת גיבוש החזון הויזואלי והעיצוב, הזוגי בעת המעבר למגורים משותפים.

כדאי לקבל מראש החלטות לגבי החפצים שנכנסים לדירה המשותפת, רנבי, (צילום: יחצ)
כדאי לקבל מראש החלטות לגבי החפצים שנכנסים לדירה המשותפת, רנבי, (צילום: יחצ)


כל אחד והמטען שלו

אדריכלית הפנים

גליה שטרנברג

ממליצה לקבל מראש החלטות לגבי חפצים שנכנסים לבית המשותף, הן בקנייה של חדשים והן בשמירה על הרהיטים הקיימים שכל אחד מבני הזוג מביא עמו. "בקניות משותפות חשוב להחליט האם ניתנת יד חופשית לכל אחד, או שכל ההחלטות יתקבלו כזוג. כאשר מחליטים על כך מראש, זה מונע מריבות לאורך הדרך. לגבי חפצים מהבית, מומלץ לתכנן מה עובר ומה לא עובר לדירה החדשה, וכן על מה מהפרטים אפשר לוותר, כי אין צורך להעביר את כל הרהיטים לדירה אחת".

אם יש זוגות שאוהבים לשבת ביחד במטבח או בפינת האוכל - כדאי שישימו מלכתחילה דגש על עיצוב חללים אלו, דקור, (צילום: יחצ)
אם יש זוגות שאוהבים לשבת ביחד במטבח או בפינת האוכל - כדאי שישימו מלכתחילה דגש על עיצוב חללים אלו, דקור, (צילום: יחצ)

האדריכל ישי נגר, סטודיו 21, לא ממליץ לרוץ ולפצוח במסע קניות משולח רסן. "כדאי לקפוץ לשוק הפשפשים ביחד ולחפש פרטי ריהוט חסרים. במידה ומצאתם ספה או כורסאות מתאימות בשוק, מומלץ לקפוץ לפלורנטין לפני הקניה עם תמונות של הפריטים ולחפש רפד אשר יעריך את כמות העבודה ומחירה, ולא לשכוח כמובן לשאול גם על סוג הבד ומחירו למטר".

תיאום ציפיות הוא חלק בלתי נפרד ממעבר למגורים משותפים. לדברי עדי סדן פדות, בעלת סטודיו CANOPY לעיצוב פנים ולעיצוב אירועים, "כשמגבשים קונספט זוגי לקן האוהבים חשוב לבדוק מהו המכנה המשותף של שני בני הזוג, כדי להעניק לו ביטוי מתאים בחלל. כמו למשל, אם ישנו גוון האהוב על שניהם, או אם שני בני הזוג אוהבים לצפות טלוויזיה, כדאי לשקול הקצאת חדר או פינת טלוויזיה מושקעת. לחילופין, אם יש זוגות שאוהבים לשבת ביחד במטבח או בפינת האוכל - כדאי שישימו מלכתחילה דגש על עיצוב חללים אלו.

אזורים אלה יהיו אזורים משותפים לשני בני הזוג ואותם הם יוכלו לעצב ביחד למען שהות ובילוי יחדיו, בהם אפשר ליצור חיבור אקלקטי בין החפצים והרהיטים שנרכשו על ידי שניהם, או יובאו מסביבות מגורים קודמות.

כל אחד מבני הזוג זקוק למרחב האינטימי הפרטי שלו ולכן כדאי לבחון איך יוצרים הפרדה ומעניקים לכל אחד פינה משלו, תומר מאיירס, (צילום: יחצ)
כל אחד מבני הזוג זקוק למרחב האינטימי הפרטי שלו ולכן כדאי לבחון איך יוצרים הפרדה ומעניקים לכל אחד פינה משלו, תומר מאיירס, (צילום: יחצ)

כדי ליצור אחידות, ניתן לשדרג חפצים ישנים שהתגלגלו לדירה הנוכחית ולהעניק להם מראה משופצר ומרענן המקובל ואהוד על שני בני הזוג. רצוי לבקר מראש בדירה ולתכנן מתוך מלאי הריהוט והעיצוב מה להכניס והיכן בדיוק למקם, ולאתר את הקו הסגנוני המשותף כדי ששני בני הזוג ירגישו בבית.

הצבע מגדיר את החלל ומעניק חום, נירלט, (צילום: יחצ)
הצבע מגדיר את החלל ומעניק חום, נירלט, (צילום: יחצ)

החדר האינטימי שלי

כל אחד מבני הזוג זקוק לספייס ולמרחב האינטימי הפרטי שלו ולכן, כדאי עם כניסה לדירה משותפת לבחון מי רוצה איזו פינה, או כיצד יוצרים הפרדה ומעניקים לכל אחד טריטוריה משלו.

במקרים אלה, מציעה סדן פדות לחשוב על פתרונות חציצה קלים לביצוע ופרקטיים, כגון מחיצה ניידת, או תליית וילון בין האזורים האישיים. ניתן ליצור פינות עבודה שונות במרחבים שונים, או לחלק את החדר או פינת העבודה המשותפת על ידי שני שולחנות שונים. כמו כן, ניתן להפריד אזורים אלו אפילו באמצעות שוני בעיצוב או בגווני קיר שמשתנים מאזור לאזור, ולהיעזר בכל סממן שמשדר חיץ, או מעניק את הפרטיות המבוקשת במרחב הזוגי.

ישי נגר, אומר ש"במידה ויש לכם חלל גדול, או אתם גרים בלופט, שטיח יכול לעזור בהגדרת החלל הרצוי. ישנם מחירים שווי ערך וזולים, כמו כן בחנויות השטיחים השונות תמיד מוצעים מבצעים. מבחינת הקירות רצוי לצבוע קיר אחד לפחות בגוון שונה מצבע הבית. הצבע מגדיר את החלל ומעניק חום. לקירות שאינם חלקים ממומלץ להשתמש בגוון צבע על בסיס מים - "משי" או מט משי", כיוון שגוון מבריק אינו מחמיא לקיר בעל בליטות.

מלבד צבעים ישנה תמיד האפשרות של הטפטים. כיום הטפטים עמידים יותר וניתן לנקות את רובם במים או חומרי ניקוי שונים. אפשר להדביק אותם ביחד כחלק מהשותפות, אבל תמיד בעל מקצוע רצוי יותר. אורכו של גליל טפט הוא 50 ס"מ על 5 מטר אורך, אשר בדר"כ מספיק בעבור קיר אחד ממוצע".

ניתן להגדיר את החלל גם באמצעות טפטים שכיום הם עמידים וניתנים לניקוי, אורגד, (צילום: יחצ)
ניתן להגדיר את החלל גם באמצעות טפטים שכיום הם עמידים וניתנים לניקוי, אורגד, (צילום: יחצ)

אם בחרתם ליצור מחיצת גבס למשל, ניתן ליצור אשנב הצצה וכך לייצר תקשורת בין שני בני הזוג, בעת הצורך.

סדן פדות אומרת שכבר בשלב העיצוב יש לקחת בחשבון דברים שעלולים להפריע בהמשך, כמו למשל בן זוג שעובד או לומד עד מאוחר ומשתמש במקלדת, או פרטנר שנוהג לדבר בטלפון עד שעה מאוחרת, בעת שהחצי השני שלו כבר פנה לישון. ניתן לפתור את הנושא מבחינה עיצובית ופונקציונאלית למשל, ליצור מחיצת גבס, או למקם את הנישה של מי שער עד מאוחר או נוטה לארח כשהשני לומד, רחוק ככל האפשר מחדר השינה או מחדר העבודה.

כיורים זוגיים באמבטיה, חזי בנק, (צילום: יחצ)
כיורים זוגיים באמבטיה, חזי בנק, (צילום: יחצ)

מקלחת לשניים

במהלך המגורים המשותפים בני זוג לומדים אחד על השנייה דברים רבים, ביניהם גם על ההרגלים זה של זו, כך שבמהלך המגורים המשותפים ניתן לשנות או לשפץ בהתאם. לדברי סדן פדות, יש דברים כמו למשל, העדפה לקור או רגישות לקור, שניתן לפתור מראש על ידי מיקום נכון של הרהיטים. למשל, אם לבחורה יותר קר, אז הצד שלה במיטה יהיה קרוב יותר לרדיאטור או למקור החימום. סדן פדות מספרת שבאחד הבתים שעיצבה עבור בני זוג, היא יצרה אינטרפוצים במקלחת שאפשרו לכל אחד מבני הזוג לכוון את המים לטמפרטורה אחרת, וכך בעצם ליהנות ממקלחת זוגית ללא וויתור על דרגת החום המועדפת על כל אחד מבני הזוג.

ניתן להצטייד ברהיטים המעניקים תחושה זוגית, כורסא רומנטית לשניים, עץ המשאלות, (צילום: יחצ)
ניתן להצטייד ברהיטים המעניקים תחושה זוגית, כורסא רומנטית לשניים, עץ המשאלות, (צילום: יחצ)

גם מבחינת תכולת הארון, למשל, כדאי לבדוק מראש וליצור הפרדה כדי להעניק לכל אחד את המרחב הייעודי לו לפי הצורך. אפשר לחלק שווה בשווה, או להעניק מקום לפרטנר שלו יותר בגדים בארון המשותף או לחילופין, להצטייד בפתרונות אחסון נפרדים כדי לא ליצור מצב שבו הבלאגן של האחד פולש למתחם של השני וכדומה.

אגב בלאגן, שטרנברג אומרת שעיצוב הבית הוא הבסיס לאווירה של הבית, אך לפעמים מבלי שאנו שמים לב הסדר והניקיון בבית משפיעים עלינו. "יש את אלו שכאשר הבית לא מאורגן ונקי הם מרגישים חוסר שקט פנימי, על מנת להימנע ממצבים כאלו יש לקבוע "חוקי בית" ואזורים שתמיד יהיו מסודרים ונקיים, מומלץ להכריז על "אזור בלגן" בו ניתן יהיה אפשרי להניח מסמכים, פריטים קטנים ולהתפנות לסדר אותם יותר מאוחר במהלך השבוע".

מקלחון זוגי, מודי, (צילום: יחצ)
מקלחון זוגי, מודי, (צילום: יחצ)

תשאירו מקום לרומנטיקה

במגורים משותפים זוגיים, בשונה ממגורים של שותפים אפלטוניים, חשוב להעניק ביטוי לפן הרומנטי של הקשר. ליליאנה מור, מנכ"ל הדיזיין סנטר, ממליצה לזוגות שרק עברו לגור יחד ליצור פינות רומנטיות ורכות שבהן יוכלו לנוח ולהתפנק.

"פינה כזו המנותקת מכל, אינה חייבת להיות חלק מחדר השינה, והיא מבדלת את פעילויות בני הזוג מטרדות היום יום ומשאר פעולות הבית. ראשית, על הזוג לבחור לעצמו איזור שיהיה מיועד מראש לפינה זו ולעטר אותו בצבעים האהובים עליהם, שיבדלו את הפינה משאר חלקי הבית וממש יכריזו על "פינת אהבה מיוחדת". פינה שכזו כדאי לאבזר בבדים נעימים ורכים, במגוון כריות מפנקות, באגרטלים, פרחים ופסלים מיוחדים".

לחיזוק הקשר הזוגי באמצעות המחשה ויזואלית, ניתן להצטייד ברהיטים המעניקים תחושה זוגית, כמו למשל,

ספה דו מושבית

המיועדת לישיבה זוגית או לסט של שני כסאות תואמים או משלימים, כשלכל אחד יש את הכסא המועדף עליו.

ניתן לחזק קירבה על ידי הצטיידות בפוף או מרבץ, שיוצרים בעת הישיבה קירבה פיזית אינטימית ככל האפשר. בנוסף, אפשר כמובן גם לעצב יחד שלט כניסה לדלת עם השמות של שני בני הזוג ולקשט את הבית בתמונות משותפות.

קשטו את הבית בתמונות משותפות וצרו אווירה רומנטית, ENTER, (צילום: יחצ)
קשטו את הבית בתמונות משותפות וצרו אווירה רומנטית, ENTER, (צילום: יחצ)

המעבר הזוגי לדירה מצריך מאמץ וטומן בחובו לא מעט קשיים, אך עם זאת חשוב מאוד לעצב ביחד את הבית ולהעניק לו טאץ´ זוגי שינעים את השהייה וייצור אווירה נינוחה לשני בני הזוג.

חזור מעלה