בחודש דצמבר הקרוב יגיע לישראל האדריכל הבינלאומי והמכובד
ריקרדו בופיל, או בשמו המלא ריקרדו בופיל-לוי. בופיל, הנחשב לאחד מאדריכלי המפתח החשובים בזרם הפוסט מודרניסטי, יהיה אורח הכבוד של ועידת העסקים של מרכז הבניה הישראלי, שתיערך בין התאריכים 2-4.12 במלון מרידיאן בים המלח.
אמנות פורצת דרך
בופיל נולד בספרד ולמד עיצוב וארכיטקטורה בז´נבה. בשנת 1960 ייסד קבוצה בשם "סדנת הארכיטקטים" אשר בה היו חברים מלבד אדריכלים, גם מהנדסים, פילוסופים, מתמטיקאים וסוציולוגים.
מטרת הקבוצה היתה ליצור תכנים רב תחומיים ופורצי גבולות בעולם הארכיטקטורה והעיצוב. הרוח החיה והגורו של הקבוצה היה כמובן בופיל עצמו, שאומנותו נחשבה באותן שנים לרדיקלית ופורצת דרך.
במרוצת השנים קבוצתו של בופיל היתה חתומה על פרויקטים רבים של תכנון ערים, מגורים ופנאי. וכערך מוסף, גם על תכנון מרכיבים משלימים כגון עיצוב פנים, פיסול ורהיטים. הצלחתם היתה מסחררת, ועד מהרה נפתחו משרדים של הקבוצה מחוץ לברצלונה במקומות מרכזיים בעולם כניו יורק ופריז.
מסביב לעולם
בופיל וקבוצתו אחראים לתכנון של מרכזים עירוניים של כמה מהחשובות בערי העולם: בורדו, מדריד, רומא, פראג, וורשה, לוקסמבורג, בוסטון, בייג´ינג´ וקזבלנקה, ונדמה כי אינה קיימת עיר בינלאומית נחשבת שלא זכתה למגע ידו.
את תשומת הלב הציבורית הראשונה קיבל בופיל בשנת 1960, כאשר החל לעצב מונומנטים ייחודיים בבירת קטלוניה-ברצלונה. בשנת 1970יזם את הפרויקט הצרפתי ´Villes Nouvelles´ שליד פריז.
פרויקט זה שינה את פני אדריכלות המגורים בצרפת, ולאחריו קמו שורה של פרויקטים המבוססים על עקרון תיכנוני דומה בברצלונה, שטוקהולם, האג וערים נוספות ברחבי העולם.
הפרויקט הפך את בופיל מעוד אדריכל מקומי, לאדריכל בסדר גודל עולמי, ולאדריכל הראשון אשר שינה את פני הארכיטקטורה בצרפת מאז ימי הרנסנס.
קבוצתו של בופיל עיצבה בין היתר גם מבני תרבות נחשבים ברחבי העולם: את ה"ארסנל מיוזיק סנטר" במטס צרפת, "התיאטרון הלאומי של קטלוניה", בית הספר למוסיקה "שפרד" ביוסטון ומבנים נוספים.
בופיל עצמו, זכה במהלך הקריירה הענפה שלו לקבל פרסים ותארים מכובדים: חבר של כבוד באיגוד הארכיטקטים האמריקאי, פרס איגוד מעצבי הפנים האמריקאי, דר´ של כבוד אוניברסיטת מטס צרפת, ופרסים רבים אחרים.
הקשר הישראלי
כמובן שאי אפשר להתעלם מהקשר לפרובינציה הקטנה שלנו. הקשר של ריקרדו בופיל למדינת ישראל מתחיל כאמור בשורשיו היהודים, וממשיך בניסיון של תרומה למאמץ השלום הלאומי, כאשר בשנת 1991 הציג במסגרת פרויקט מיוחד את חזונו הארכיטקטוני לירושלים העתידית.
על פי חזונו, בשטח ההפקר לשעבר סמוך לשער שכם, תוקם כיכר בצורת משולש שווה שוקיים שתקרא ככר אברהם. "חלל זה מוקדש לשלום, מקום מפגש בין שלוש הדתות המונותיאיסטיות" אמר בזמנו בראיון נדיר.
המסגד הגדול בעולם
מלבד ארכיטקטורה ושינוי פני העולם, ידו של בופיל נגעה בפרויקטים הומאניטאריים נוספים. השאיפה לשלום, שיתוף ואחווה הביאה אותו עד עיראק, כאשר בשנת 1982 הוזמן על ידי סדאם חוסיין להשתתף בתחרות בינלאומית לארכיטקטים מכל רחבי העולם, שנושאה היה בניית המסגד הלאומי הגדול ביותר בעולם. בופיל שנענה בחיוב לקריאתו של חוסיין, זכה בתחרות, אך המבנה מעולם לא הושלם.
בשנת 1976 ייסד בופיל ארגון זכויות אדם בקובה, המשתף פעולה באופן שוטף עם ארגון זכויות האדם אמנסטי וארגונים נוספים בעלי אותה מטרה מקודשת. אגב, בופיל עצמו בילה 14 שנים מחייו בקובה כאסיר פוליטי ובשנת 1988 גורש למיאמי.
אות מפעל חיים
שדה התעופה הבינלאומי של ברצלונה, פרי תכנונו של בופיל ב-1991, הורחב השנה באופן משמעותי באמצעות תכנון קומפלקס עתידני מרהיב, כמתבקש משדה תעופה חשוב כל כך במאה ה-21.
בשנה האחרונה הושלם פרויקט יוקרתי נוסף של האדריכל: "the vine hotel" במרכז מדיירה בפורטוגל. מלון בוטיק מעוצב ברמת 5 כוכבים, העומד בשורה הראשונה עם מלונות היוקרה ברחבי העולם.
בתחילת חודש דצמבר יבקר בופיל בארץ במסגרת ועידת העסקים של עולם הנדל"ן וירצה בפני האדריכלים והמעצבים שינכחו באירוע, במסגרתו גם יזכה באות מפעל חיים מטעם "מרכז הבניה הישראלי".