בכל עסקת נדל"ן ישנם שני צדדים אשר לכל אחד מהם האינטרסים שלו. חוזה הוגן הוא כזה אשר מתייחס לאותם האינטרסים ופועל כדי להגן עליהם. לכן כדי לוודא שגם החוזה עליו אתם חותמים אכן מייצג את הזכויות שלכם בעת מכירת או רכישת בית פרטי, עליכם להיות מודעים לעיקרי הדברים ולעשות שיעורי בית רגע לפני שאתם חותמים.
האינטרסים של המוכרהסכם מכירת בית פרטי צריך להגן על האינטרסים של המוכר מחד ועל האינטרסים של הקונה מאידך. בכל הנוגע למוכר, על החוזה לספק ארגז כלים משפטיים שיאפשר לו לאכוף את מימוש ההסכם על הקונה ולגרום לו לשלם את התמורה בזמן ובהתאם למה שסוכם. כדי שזה יקרה למוכר עומדות זכויות משפטיות כמו למשל הזכות לדרוש פיצויים בסך של 10% מהתמורה במקרה והקונה החליט לחזור בו מהעסקה. את הפיצויים ניתן לתבוע במידה ועומדים כל התנאים הנדרשים. כמו כן החוזה מתייחס לכל אותם מצבי ביניים כמו למשל איחורים במועדי התשלום או הפרת חוזה על ידי הגדרת סכום פיצוי מוסכם מראש או תשלומי ריבית. במקרים מסוימים המוכר יוכל לבטל את ההסכם ולדרוש תשלום פיצויים.
האינטרסים של הקונהגם אם אתם נמצאים בצד של הקונה עומדות לכם זכויות אותן יש לממש בעת ניסוח החוזה. מטרתו של החוזה היא לספק לקונה כלים משפטיים שיאפשרו לו לאכוף על המוכר את מימוש ההסכם והעברת הבעלות על הבית על שמו. לזכותו של הקונה עומדים מנגנונים רבים אותם יכול לממש כמו למשל ייפוי כוח אשר מאפשר לבצע העברת בעלות על הדירה גם ללא חתימה של המוכר במידה והוא הפר את ההסכם וחזר בו, הפחתת מיסים ותשלומים אותם המוכר לא שילם מכספי התמורה ועוד. כמו כן על הקונה לוודא כי הפרטים של בעלי הבית מתאימים לפרטים המופיעים בטאבו ובמידה ולא, יש לעמוד על הטעות ולהבין את המקור לקיומה.
תיאור מפורט של הנכסכאשר מדובר בבית פרטי יש לוודא כי מוסיפים לחוזה תיאור מדויק של הממכר לרבות כתובת, קומה, חלקה, תת חלקה, הצמדות, שטח הבית וכן את השימוש בנכס. הצהרתו של המוכר לגבי השימוש המותר בנכס הנה בעלת חשיבות שכן תגן על הקונה במידה והשימוש המותר שונה ממה שהמוכר הצהיר. מלבד תיאור הנכס יש גם לציין בחוזה כל תכולה שהמוכר השאיר. חשוב לדעת כי על פי הכלל כל מה שמחובר לבית באופן קבוע שייך לו כמו למשל מזגנים, ארונות מטבח, ארונות אמבטיה, תאורה ועוד. לכן רגע לפני החתימה יש לברר מה התכולה שנשארת מאחור על מנת להימנע מאי הבנות בעתיד.
סעיף הצהרות הצדדיםמדובר באחד הסעיפים החשובים ביותר עליהם יש לתת את הדעת בעת מכירת בית פרטי. סעיף זה נועד כדי למנוע הפתעות מיותרות קל וחומר, למנוע את קיומן של אי התאמות או פגמים שלא דווחו על ידי המוכרים. כמובן שבסעיף זה לרוב המוכרים רוצים להמעיט במילים בעוד שהקונים בדיוק להיפך. כדי שהתהליך יהיה הוגן מומלץ כי הקונים יבצעו בדק בית, יבחנו את מצבו של הנכס מבחינה משפטית, תכנונית ופיזית ובמידה וישנם ליקויים או אי התאמות אלו יצוינו ועל המוכר יהיה להתייחס אליהם. במסגרת הצהרות המוכר יש לכלול סוגיות כגון: רישום הזכויות, העדר חובות, העדר עיקולים, העדר תביעות, היתרי בניה, שימושים מותרים, מצבה הפיזי של הדירה ועוד.
שימוש בהסכם למכירת בית פרטי הנו באחריותם הבלעדית של הצדדים לחוזה. מובהר כי לאתר הדירה אין כל אחריות באשר לחוזה המצורף וכי החוזה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.