בחירת סוג הבלוק למעטפת הבית
אחת ההחלטות המרכזיות והמשמעותיות ביותר בבניית בית הינה בדבר מעטפת הבית. בחירת סוג הבלוק היא אחת הבחירות היחידות שתלווה אתכם ואת משפחתכם שנים רבות שכן מעטפת הבית אינה ניתנת לשינוי והחלפה מרגע סיום הבניה.
בבואכם לבחור בלוק כדאי לשים לב לקריטריונים הבאים:
- כושר בידוד תרמי
בתקופת החורף והקיץ אנו משקיעים אנרגיה רבה במיזוג על מנת להביא את פנים הבית למצב של נוחות, לנוחות זו אנו קוראים נוחות תרמית. הרגשת הנוחות תורמת להעלאת יכולת התפקוד, גופנית ורוחנית ומשפרת את תנאי המנוחה והשינה. בנוסף, בית מבודד כראוי חוסך אלפי שקלים בשנה על הוצאות חימום ומיזוג אוויר.
מה הופך את הבית למבודד תרמית?
- בידוד בקירות
- בידוד הפתחים והחלונות.
- בידוד בתקרות, גג שטוח, גג רעפים.
- תכנון יעיל תוך ניצול כיווני רוחות, בריזה, שמש וכדומה.
ודאו שהיצרן עומד בתקן 1045 חלק 1 לבידוד תרמי של מבני מגורים. תקן זה נועד להבטיח נוחות תרמית וחיסכון באנרגיה וכן צמצום סכנת העיבוי (הגורם לפטריות ועובש). התקן מחלק את הארץ לארבעה אזורים (דרישות התקן מחמירות מאזור א' לאזור ד') –
א. מישור החוף
ב. השפלה/ הנגב הצפוני
ג. ההר
ד.בקעת הירדן הערבה
ישנן מספר אפשרויות מומלצות ליצירת בית מבודד תרמית:
1. בניית שלד הבית מבלוקי איטונג בעובי 22 ס"מ עם חגורות מבטון מזוין וטיח בעובי של כ- 2 ס"מ מכל צד. שיטה זו מתאימה מבחינה תרמית לרוב אזורי הארץ. יש להוסיף כיסוי לגשרי הקור, בידוד (קל קר אדקס).
2. ניתן לבצע טיח תרמי חיצוני בעובי 3-5 ס"מ על כל משטח חוץ הבית.
3. ניתן לשפר הבידוד על ידי טיפול בקיר החוץ הפנימי, על ידי תוספת חומר בידוד וכמובן, כיסוי גבס.
- רמת קרינה
מעטים יודעים כי חומרי בניה פולטים שני סוגים של קרינה רדיואקטיבית (מייננת) אשר סכנותיהם הבריאותיות הוכחו מעל לכל ספק. מאחר שהשפעתה המזיקה של הקרינה היא השפעה מצטברת, חשוב מאוד לבחור בחומרי בניין הפולטים כמות מועטה ביותר של קרינה. חומרי הבניין המרכיבים את קירות ביתכם חייבים לעמוד בתקן הישראלי 5098, הקובע את התכולה המקסימאלית המותרת של קרינה רדיואקטיבית במוצרי בניה. עם זאת, גם בין הבלוקים העומדים בתקן ניתן למצוא הבדלים משמעותיים בכמות הקרינה בשל השוני במרכיבים (למשל אגרגטים וולקניים הפולטים קרינה ונמצאים בבלוקי הפומיס).
לא פעם, בעבודתי בשטח, אני נתקל בתופעה של התנגדות קבלני השלד לבניה בבלוק איכותי יותר, הכולל כיסוי לגשרי קור (על ידי תוספת קל קר אדקס לכיסוי גשרי קור). כל זאת בא מתוך אינטרס אישי זה או אחר של הקבלן. אל תניחו לקבלן השלד להכתיב את סוג הבלוק הנדרש לקירות החוץ ואת צורת הבניה, הנחיית הבונה הפרטי צריכה להיות ברורה ולבוא לידי ביטוי גם בתוכנית המתכננים (אדריכל, מהנדס).
המאמר באדיבות דוד ויניק, פיקוח בניה, מרצה במכללת בילדינג.