לא תמיד קל להמחיש לאנשים את התועלת בדבר חדש שהם טרם התנסו בו. עדיין זכורים מאמציהן של חברות הסלולר, לדוגמה, לתאר את יתרונות הטלפון הנייד, וכן של יצרניות מקלטי הטלוויזיה לשכנע את לקוחותיהן ששלט רחוק הוא באמת נחוץ, ועוד דוגמאות רבות. נראה כי כעת, הגיע גם תורן של מערכות "הבית החכם" וספקיהן להדגיש את התועלות בפני הלקוחות הפוטנציאליים, ולהפוך בכך את השימוש "בבית חכם" לנפוץ הרבה יותר.
במהלך השנים, הופכות מערכות החשמל בבית למורכבות יותר ונוספים לבית עוד מוצרי חשמל. הצורך והאופן שבו מושגת שליטה עליהם מתפתחים בהתאם. ניתן כיום לדמות את כלל מערכות החשמל בבית לאוסף כלי נגינה. על מנת שאלו ינגנו, בהרמוניה, את "מוזיקת הבית" נדרש שרביט מנצחים בדמותה של מערכת "הבית החכם".
תפישת ניהול החשמל של המערכות השונות מציעה בד"כ, בין השאר, שחרור מהתלות במפסקים שנמצאים על הקיר. לפי תפישה זו, אנחנו לא חייבים לדעת על איזה מעגל תאורה או תריס שולט כל מפסק. ניתן לנהל את החשמל בבית באמצעות לחצנים, בהתאם למצבים ידועים מראש (תרחישים).
כשממהרים בבוקר לצאת מהבית, לדוגמא, אפשר להתמיד בפעולות קבועות, כמו לוודא שלא נשאר שום מזגן, תנור או גוף תאורה דולק בבית, להגיף את התריסים ולדרוך את מערכת האזעקה, אך ניתן, לעומת זאת, לחסוך זמן יקר ודאגות מיותרות בעזרת לחיצה על לחצן יחיד ביציאה מהבית, שבאמצעותו מגיעות הפקודות הרלוונטיות לכל מרכיבי מערכות החשמל הנ"ל.
הדבר דומה למתרחש במכונית כיום; במכוניות רבות לחצן הנעילה שבשלט שולח אות שתפקידו לגרום לכך שהחלונות ייסגרו, הדלתות יינעלו, התאורה בתוך הרכב תכבה ומערכת האזעקה תידרך..."
מי שחושב ירוק ומעוניין לשלוט היטב בצריכת האנרגיה, ימצא לכך תמיכה במערכות הבית החכם.
כך למשל - בשעות אחר הצהריים הבית אמור להתחמם מקרני השמש החודרות מבעד לחלון. לעיתים די בפתרון אוטומטי כמו הגפת התריסים באזור הפונה אל השמש על-פי תזמון קבוע, כדי לחסוך במשאבי הקירור.
מערכות רבות יכולות להציג בכל רגע נתון את רמת האנרגיה הנצרכת ולכבות באופן אוטומטי מערכות חשמל שלא נעשה בהן שימוש. ניתן להניח, שלכל אחד מצרכני החשמל בבית יכולה להיות רמה שונה של עירנות ומודעות, אך בבתים בהם מותקנת מערכת בית חכם אין לכך משמעות רבה. מעבר לשמירה על איכות הסביבה, מובן שאת היתרונות הללו נוכל לתרגם גם לשורה התחתונה בחשבון של חברת החשמל...
רבים טוענים שבעיניהם הבית חכם, הוא לא יותר מפינוק.
זה נכון שלא תיפול שערה מראשינו אם ניאלץ מדי פעם לקום מהמיטה כדי לוודא שהמזגן בסלון כבוי, אך מצד שני כשיש אפשרות לנהל את החשמל בבית מהמיטה, אז למה לא? הבית החכם, כפי שמוצג כאן, הוא הרבה מעבר לסתם פינוק, למרות שיש לו הרבה מה להציע גם בתחום הזה.
טענה נוספת אפשר לשמוע בעיקר מאנשים המגדירים את עצמם כ"אנשים פשוטים", שלא רוצים להתעסק יותר מדי עם טכנולוגיה ודברים מתוחכמים. טענה זו נתמכת לעתים בשמועות על כאלה שהתקינו בביתם מערכת בית חכם והסתבכו אפילו בכל פעם שביקשו להדליק מנורה בודדת....
חשוב לציין שהטכנולוגיה לא נועדה לסרבל או לסבך את הפעלות החשמל בבית. אחת הסיבות הבולטות להתקנת מערכות השליטה היא ההפעלה היעילה והפשוטה שהן מציעות. כמו רוב מכשירי החשמל בבית, מערכת השליטה נועדה בראש ובראשונה להקל על המשתמשים בה בהתנהלות היומיומית. בין המערכות השונות הקיימות בשוק, ניתן למצוא גם כאלה שמועדפות על ידי חובבי טכנולוגיה המכילות סוגים שונים של שלטים, תוכנות מורכבות, לחצנים, מסכים שונים וכו'. כדי להפיג את החשש שבעלי הבית יבחרו במערכת שליטה שאינה מתאימה להם, הם יכולים להסתייע ביועץ בית חכם, לצורך אפיון הצרכים והדרישות, על-מנת להתאים על פיהם את המערכת הנכונה ביותר.
הביטוי "רחוק מהעין, רחוק מהלב" הוא נכון רק חלקית כשמדובר על הדאגה למתרחש בבית. מערכות השליטה יכולות להשאיר אותנו "עם יד על הדופק" בכל הנוגע לחשש מפני פריצה, שריפה או הצפה באמצעות העברת דיווחים והתרעות בזמן אמת ובכך לאפשר לבעלי הבית להגיב מיידית. מעבר לכך, המערכת יכולה לספק תגובה ראשונית מיידית לאירועים, כמו ניתוק אספקת החשמל במקרים של שריפה, פתיחת נעילת הדלתות לשם חילוץ מהיר, שליטה על ברזי המים, שליטה על ברז הגז או הפעלת תרחישים המיועדים לעכב את הפורצים או למנוע את הפריצה ועוד.
רוב מערכות הבית החכם מאפשרות שימוש בלחצנים במקום במפסקים הרגילים. לחצנים אלה קטנים משמעותית מהמפסקים. (פנל לחצנים בודד, בגודל של מפסק רגיל, יכול להכיל עד 8 או 10 לחצנים). הלחצנים יכולים להגיע במגוון גדול של מודלים וצבעים, בהתאם לדרישות העיצוב של הבית, והם בעלי בעלי תאורה אחורית או תאורת סימון המאפשרת לנו לקבל חיווי על המופעל בבית, בכל רגע נתון.
יתרון חשוב נוסף הוא השימושיות (הפונקציונאליות) של הלחצנים; בעוד שמפסק רגיל יכול לשלוט רק על המעגל שאליו הוא מחובר פיזית, לחצני הבית החכם, על פי רוב, יכולים לשנות את ייעודם בכל מועד מתבקש. לדוגמא, לחצן תאורה בכניסה לחדר יכול להדליק את האור בלחיצה אחת, אך גם לתפקד כלחצן המפעיל תרחיש לכיבוי כללי (כיבוי התאורה והמיזוג, הורדת התריסים) בעת עזיבת החדר וכד'.
שינוי ההגדרות של הלחצנים והתרחישים יכול להתבצע בדרכים שונות, בהתאם לסוג מערכת השליטה ולהעדפות המשתמשים. רוב יצרניות מערכות השליטה משקיעות בפיתוח כדי לספק למשתמשים דרכים פשוטות ונוחות לעשות זאת. בחלק מהמערכות מסופקת גם תוכנה ידידותית למחשב הביתי המאפשרת לשנות ולהגדיר מחדש את התנהלות החשמל בבית על פי הצרכים המשתנים של בעליו.
במערכות אחרות ניתן לבצע את השינויים ישירות מהלחצנים עצמם. במקרים רבים בעלי הבית יעדיפו לבצע את השינויים בעזרתו של איש תמיכה באמצעות האינטרנט.
לרוב, כדי להתקין מערכות בית חכם, נדרשת תשתית חשמל ייעודית. לכן מומלץ לבחור את מערכת השליטה עוד לפני תחילת עבודתו של קבלן החשמל על הבית. כך יקבל החשמלאי תכניות והנחיות עבודה מתאימות מספק המערכת כדי לוודא שהתשתית תתאים.
עם זאת, בבתים בהם קיימת כבר תשתית חשמל שאינה ניתנת לשינוי (בבתים בנויים), ניתן להשתמש בפתרונות אלחוטיים ואחרים כדי לאפשר שילוב של מערכות שליטה. לשם התאמת הפתרון, מומלץ להסתייע ביועץ בית חכם.
יועץ בית חכם מסייע בהתאמת פתרונות השליטה באמצעות אפיון דרישות וצרכי הלקוח. ייעוץ כזה מסייע לבעלי הבית להבין טוב יותר את האפשרויות השונות העומדות לרשותם ע"פ תכניות החשמל שלהם, ומאפשר להם להתמקד בדברים החשובים להם כדי להגיע למערכת המתאימה ביותר עבורם.
הכתבה באדיבות יוסי פוגל, יועץ בית חכם במרכז הישראלי לבית חכם.