מדינת ישראל עוברת בשנים האחרונות תהליכי עיור מהירים. אזורי גוש דן והשרון שהיו עד
לפני שנים לא רבות משופעים בפרדסים וכרמים ירוקים מכוסים היום בבתים, אספלט ובטון
והתושבים חיים בסביבה עירונית ותעשייתית עתירת מכוניות, פקקים וזיהום אוויר. תופעה זו
תלך ותחמיר. השטחים הירוקים בערי המרכז הולכים ומצטמצמים והמפגש העיקרי של התושבים עם צמחייה הוא עם צמחי העציצים והאדניות במרפסת ביתם.
היעלמותם של השטחים הירוקים לטובת האספלט והבטון פוגעת באיכות חייהם של תושבי
הערים ובאיכות הסביבה. ידוע כי הצמחייה מסייעת בהפחתת הטמפרטורה, בהפחתת זיהום
האוויר על ידי קליטת דו תחמוצת הפחמן וקליטת אבק. במחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות לבדיקת ההשפעה של הצמחים על אנשים נמצא, כי הקשר עם הצמחייה משפר את מצבם הנפשי של אנשים החיים בתנאי המתח והלחץ של החברה מערבית.
השימוש בגינון על גגות ועל אתרים בהם אין קרקע טבעית מסתמן כפתרון למחסור בצמחייה
באזורים עירוניים מתועשים. בשנים האחרונות, בעיקר במדינות מערב אירופה וארה"ב, חוזרים הצמחים ללב העיר על ידי גידולם על גגות של מבני תעשייה, בנייני מגורים, מבני ציבור, חניות ועוד...
בגרמניה, בשל הגישה הירוקה לסביבה של השלטונות והתושבים, קיימת מודעות גבוהה לנושא הגינון על גגות שטוחים ומשופעים, וניתן כיום לראות אזורי תעשייה שלמים שכל הגגות בהם הם ירוקים. גם בארה"ב הגינון על גגות הולך וצובר תאוצה, ולאחרונה החליט ראש עיריית שיקגו להילחם בבעיית איכות האוויר הנמוכה בעירו על ידי תוכנית להרחבת הצמחייה בעיר שכוללת נטיעת עצי רחוב, גינון איי תנועה ומגרשי חנייה והקמת גינות גג על בנייני העיר.
בני נול, יו"ר ארגון קבלני הגינון בישראל, חבר בארגון קבלני הגינון האירופאי ECLA ומנכ"ל
חברת "רב-נוי" המתמחה בהקמת "גינה בילד אין" על גגות, מסביר כי הטכנולוגיה החדשה
להקמת "גינה בילד אין" על מרפסות וגגות מהווה בשורה לבעלי המרפסות והגגות שהשתוקקו לגינה אמיתית אך נאלצו להסתפק בעציצים ואדניות.
|
לדבריו, הטכנולוגיה מתבססת על מצע גידול ייחודי המאפשר להקים גינה שגובהה החל מ - 10 ס"מ ומשקלה החל מ - 80 ק"ג למ"ר. על הגג או המרפסת מונח מצע רב שכבתי הכולל מחסום לצמיחת שורשים, אלמנט לניקוז, יריעות סינון ומצע צמיחה ייחודי שמשקלו הוא רק כשליש ממשקל אדמה או טוף אך הוא בעל אחיזה טובה במים ובחומרי הדישון ולכן מאפשר גידול אידיאלי של הצמחייה . על גגות הבתים ניתן לשתול דשא, פרחים ואפילו עצים ולשלב שבילי הליכה, מתקני משחק לילדים, פינות ישיבה ועוד. |
גינה על הגג ובעיות איטום
אחת השאלות הראשונות הנשאלות באשר להקמת גינה על הגג, היא האם זו עלולה לגרום לבעיות של נזילות לתוך הבית, והתשובה לשאלה זו היא שהקמה נכונה של הגינה על הגג אינה מאפשרת נזילות ואף מסייעת בשמירה על מערכות האיטום הקיימות, שכן גינה על הגג מונעת חשיפת יריעות האיטום לקרינה ישירה של השמש, הגורמת להרס שלהן.
לפני הקמת הגינה יש לוודא שמערכת האיטום של הגג תקינה. אם לא, יש לבצע איטום על ידי הנחת יריעות איטום ומריחת חומר איטום איכותי. החברה מביאה לשם כך אנשי מקצוע על מנת למנוע לחלוטין אפשרות לנזילות.
באיזה גגות ניתן להקים גינה?
|
הקמת גינה על גג מתאימה לבעלי פנטהאוזים ולכל מי שיש לו גג או מרפסת בגודל של החל מ- 50 מ"ר, כולל גגות של בתים משותפים, גגות של מבני תעשייה, גגות של מבני ציבור, גגות של חניות גדולות וכד. |
יש לבדוק שהקונסטרוקציה של הגג עומדת בדרישות התקן וכי נשמרו
העקרונות הפיזיקליים של תכנון גגות על מנת להתאים את סוג הצמחייה
למשקל שהגג מסוגל לשאת. כמו כן, יש לדאוג שקיים שיפוע שיאפשר את ניקוז המים.
איזה סוג צמחייה ניתן לשתול על הגג ?
סוג הצמחייה נקבע בהתאם לגובה הגינה ולמשקל שאותו מסוגל הגג לשאת. לפני שמתכננים גינה על הגג יש לבדוק עם מהנדס הבניין איזה משקל מסוגל הגג לשאת (בדרך כלל גגות מרוצפים מסוגלים לשאת עומס של כ- 300 ק"ג למ"ר). בגינה שגובה המצע שלה 10 ס"מ ניתן לשתול צמחייה נמוכה - דשא, פרחים, צמחים משתרעים וכד. המשקל למ"ר מגיע לעומס של החל מ- 110 ק"ג למ"ר.
בגינה שגובהה 15 ס"מ ניתן לשתול גם שיחים נמוכים, ובגינות שגובהן 20 ס"מ ניתן לשתול גם שיחים גבוהים ולשלב שבילים, מתקני משחק וכד. המשקל למ"ר מגיע לעומס של החל מ- 310 ק"ג למ"ר.
עצים ניתן לשתול על מצע שעומקו החל מ - 80 ס"מ. יש לדאוג לתכנון עיגון מתאים ולעשות
זאת בתיאום עם מהנדס הקונסטרוקציה של המבנה.
כיצד גדלה הצמחייה על הגג?
בני נול אומר, כי צמחייה הגדלה על גגות במצע מנותק אינרטי (טוף או פרלייט) ומקבלת דישון, עמידה יותר לעקה, הפריחה שלה ארוכה יותר וגם הצמיחה מהירה יותר. חברת רב נוי, משלבת בגינה מערכת ממוחשבת לדישון והשקיה המאפשרת השקיה ודישון מדויקים בהתאם לסוג הצמחייה.
גינה גם על גגות משופעים וגגות אסבסט
הגינון על גגות משופעים, הן של מבני תעשייה, והן של בתים פרטיים מקובל מאוד במדינות
מערב אירופה ובמדינות נוספות בעולם. הקמת גינה פורחת על גג משופע מקנה לבית מראה כפרי וירוק ובנוסף, מסייעת בבידוד מפני קור וחום, מאריכה את חייה של שכבת האיטום, מסייעת בבידוד רעשים ותורמת להפחתת כמות אבק ופיח ולהפחתת גזים רעילים באוויר. בניגוד לגינות על גגות שטוחים שאותן ניתן לראות רק מלמעלה, מגינה על גג משופע יכול ליהנות כל מי שחולף על פני המבנה.
ניתן להקים "גינה בילד אין" על גגות משופעים של וילות ובתים פרטיים, על גגות משופעים של חנייה למכונית, או על סככת המחסן (קיימת אפשרות להקים גינה גם על גגות אסבסט גליים).
רבים, מנצלים כיום את רוב השטח שברשותם לבנייה על חשבון הגינה ולכן הגג מהווה שטח
נוסף להקמת גינות פורחות. גם במבני תעשייה או מבני ציבור מומלץ להקים גינות על הגגות
המשופעים על מנת להסתיר גגות מכוערים, ליצור פינות ירוקות באזורי תעשייה, ולסייע בהפחתת הפיח וזיהום האוויר.
ניתן להקים גינות על גגות משופעים שזווית השיפוע שלהם לא עולה על 25 מעלות. יש לבדוק שבגג קיימים מרזבים לניקוז מי ההשקיה ומי הגשמים, ושקיימת אפשרות להעניק לגינה טיפול בצורה בטוחה.
השאלה הנשאלת, במקרים של גינון על גגות משופעים היא כיצד מונעים "גלישה" של הגינה
למרות השיפוע ? קיימת טכנולוגיה המבוססת על מצע רב שכבתי המונח על הגג המשופע
ומעוגן אליו במספר נקודות על מנת לנטרל את כוחות הגזירה ולמנוע סחף של המצעים כתוצאה מהשיפוע.
גם הטיפול בגינה על גג משופע מעורר תהיות, אך אם משתמשים בצמחייה שאינה דורשת טיפול רב, יש לעלות לגג ולטפל בגינה לא יותר מאחת לחודש או חודשיים. רוב הטיפול הוא אוטומטי (המערכת כוללת השקיה ודישון ממוחשבים) והטיפול הנחוץ הוא בעיקר גיזום וניקיון.