א. רכישת קרקע- פרטית או ממינהל מקרקעי ישראל.
ב. הסדרת התשלומים למנהל, כולל מיסים.
ג. התקשרות עם מודד מוסמך וקבלת מפה מצבית.
ד. התקשרות עם מהנדס קרקע וביסוס.
ה. הכנת פרוגרמת תכנון.
ו. בחירת אדריכל. חתימת חוזה תכנון.
ז. תכנון הבית, כולל התייעצות עם אדריכל נוף, מתכנן מטבחים וכו'.
ח. הכנת תיק תוכנית לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, בצורת התיק הוורוד.
ט. טיפול בהשגת היתר בנייה (מינהל מקרקעי ישראל, רשות מקומית, חברת חשמל, פיקוד העורף, בזק ועוד).
י. ריכוז תוכניות היועצים (אינסטלציה, חשמל, ביוב, מיזוג אוויר, אלומיניום וכו').
יא. בחירת אסטרטגיית הבנייה (קבלן שלד עם חומר/בלי חומר, או קבלן מפתח).
יב. איסוף מידע על קבלנים פוטנציאליים, והוצאת מכרזים ל- 4-5 קבלנים. בתיק המכרז יש לכלול: מפה מצבית, תוכנית אדריכלית, כתב כמויות , חוזה משפטי ומפרט טכני.
יג. התקשרות עם ספקי חומרים.
יד. התחלת עבודות באתר.
עם קבלת היתר הבנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה והכנת תוכניות העבודה לביצוע מאת האדריכל והמהנדס, ניתן להתחיל בבניית הבית. זה הזמן המתאים לפנות לקבלנים כדי לקבל מהם הצעות מחיר, כלומר לערוך מכרז בין קבלנים, כדי שיהיו לפניך נתונים שיאפשרו לך להחליט מיהו הקבלן, שיבנה את ביתך.
בפרויקטים גדולים האדריכל/מהנדס והיזם מגבשים ביחד את כתב הכמויות ואת המפרט הטכני. בפרויקט בנה ביתך, מכיוון שרוכש המגרש/בונה/משפץ פרטי הוא היזם, הוא גם מגבש את המפרט הטכני, מעבר לכך אדריכלים ומהנדסים לאחר שהם מסיימים את הלימודים במהלך השנים לא בהכרח מתחדשים בנושא של חומרים וטכנולוגיות בנייה.
אדריכל שגובה שכר תכנון גבוה במיוחד לרוב גם עוזר לגבש את המפרט הטכני.
בנוסף לגיבוש המפרט הטכני מוטל על הבונה הפרטי לעשות את תיאום המערכות שהוא חיבור כל התכנונים והמפרטים של הבית לתיק אחד.
במסגרת קורס בנה ביתך בתבונה תעבור ייעוץ לגיבוש המפרט הטכני הכולל וייעוצים למטרת גיבוש המפרטים הספציפיים כגון אלומיניום, אינסטלציה וכו'. עם המפרטים הללו ועם תוכניות הביצוע של האדריכל והמהנדס תוכל להתחיל בשלב המכרזים, לפי השיטה הנלמדת בקורס.
אזהרה חשובה: במהלך בניית בית מתפתים בונים רבים לסגור עסקאות עם קבלנים וספקי חומרים ב"שחור", משמע בלי קבלות ובלי מע"מ. במקרה כזה אין לך כל אבטחה והוכחה כי בעל המקצוע או המוכר המדובר אכן היו איתך בקשר, והם מנוערים מכל אחריות למוצר המוגמר - הוא בית חלומותיך. מעבר לכך זוהי עברה על החוק, מכיוון שעליך לשלם מס ערך מוסף ועל הקבלן להצהיר על רווחים. באותה מידה, כאשר אתם לוקחים קבלן שאינו קבלן רשום או במקרה של חשמלאי, אינו מוסמך, כל תקלה או טעות בביצוע היא על אחריותכם, ולא יהיה לכם גוף שאליו תוכלו לפנות. רשם הקבלנים אינו יכול להסיר קבלן מהרשימה אם הוא ממילא אינו מופיע שם.