1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. תולדות השימוש באור מלאכותי

תולדות השימוש באור מלאכותי

על המצאת הנורה והמנורה

  

מקור האור המלאכותי הראשון היה האש. אורה של האש אפשר לאדם להמשיך לתפקד גם בשעות החשכה.

 

בהמשך יוצרו מנורות השמן הראשונות ונרות השעווה אשר אפשרו להאיר חללים סגורים בשעות הלילה. גילוי האור המלאכותי יצר מפנה בהתפתחות הטכנולוגייה והאדם ופתח פתח לסגנון חיים אשר אינו נשען אך ורק על אורה של השמש אלא עושה שימוש במקורות אנרגייה אחרים.

                   









 
המפנה הטכנולוגי הגדול ביותר בנושא האור קרה בשנת 1878 עם

המצאת הנורה על ידי החוקר והממציא תומס אדיסון. הוא הראשון

שהצליח ליצור מקור אור חזק, פשוט לתפעול ועמיד, המקבל את

האנרגייה שלו ממקור חיצוני.

 

בשנים הראשונות להמצאת הנורה התבסס סגנון התאורה על תפקידו הפונקציונלי של האור בלבד, דהיינו הארת החלל הרצוי. אורה של הנורה בהשוואה לאור הנרות ומנורות השמן היה קר חזק ומנוכר

מאוד ויצר ברוב הפעמים תחושת אי נוחות.



     


את המפנה הראשון יצר למעשה אמן בשם "טיפני" אשר יצר אהילי ויטראז' בדומה לחלונות הויטראז' המופיעים על חלונות הכנסיות והקתדרלות. טיפני יצר את אריזת התאורה הראשונה בכך שהוא הכניס את הנורה אל תוך מנורה וכך נוצר אור נעים וצבעוני .

טיפני החל את המהפכה בנושא התאורה המלאכותית. מאוחר יותר בתקופת הארט דקו ותחילת המודרניזם החלו מעצבים רבים בניסיון לשלב את הסגנון התעשייתי עם הסגנון הישן האמנותי.

 

תאורה במאה ה-21 היא אחד הנושאים המרתקים בשל ההתפתחות האדירה בתחום: התפתחות טכנולוגית ועיצובית.

 

מימי נורת הליבון של אדיסון ועד היום הומצאו ופותחו סוגי נורות חדשות ומגוונות אשר יוצרות אור בגוונים ועוצמות שונות כמו גם אלפי גופי תאורה חדשים ומבחר אביזרים נלווים כגון רפלקטורים, שנאים, עדשות , פילטרים ועוד .

 

יחד עם ההתפתחות הטכנולוגית התרחב העיסוק בתאורה, נלמדה השפעת האור על האדם, ושימוש נכון באור נתפס כאלמנט פונקציונלי ראשון במעלה וכן כאלמנט עיצובי חשוב מאין כמוהו.

 

עקב ההיצע הגדול של הסוגים השונים של גופי התאורה, הטכנולוגיות החדשות והידע הרב, הפך נושא תכנון התאורה לנושא אשר מטופל בידי אנשי מקצוע - מעצבי תאורה. תכנון תאורה נכונה מחייב פורום שבו מעורבים הלקוח, האדריכל, החשמלאי ויועץ התאורה אשר יחד מביאים לתוצאה הרצויה והטובה ביותר.

כיום ברור מעל לכל ספק כי תכנון תאורה נכון משפר את איכות החיים הן בתוך חללים סגורים והן בחוץ.

 


 
חזור מעלה