1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. צביעה אמנותית של פריטים ומשטחים מעץ

צביעה אמנותית של פריטים ומשטחים מעץ

צבעים מיוחדים וטכניקות צביעה אמנותית של רהיטים ומשטחים מעץ: וודווש, דיסטרסינג, קרקל גלייז, ליימינג קרקליר, צביעה יבשה ושימוש בפרופילים דקורטיביים.

 

בשנים האחרונות התפתחו טכניקות צביעה וחומרים שמאפשרים צביעה של מרבית סוגי המשטחים ומרחיבים את אפשרויות חידוש הרהיטים: אם בעבר רהיטי העץ היו היחידים שחודשו, כיום ניתן, בעזרת חומר מקשר (פריימר), לצבוע גם רהיטי עץ סנדוויץ, MDF, סיבית, פורמייקה ואפילו פלסטיק.

 

 

1. וודווש  WOODWASH

הוודווש הוא צבע שקוף המאפשר לנו לראות את המרקם של העץ מבעד לצבע. יש לדלל את הצבע במים במידת הצורך עד להשגת הגוון והסמיכות הרצויים. צבע לא מדולל ייצור שכבה אטומה. מהילת הצבע יוצרת את אפקט הווש. יש ליישם שתי שכבות של צבע. צביעת רהיטים או משטחים גדולים מתבצעת בעזרת ספוג ופינות וחיבורים בעזרת מברשת. צביעת משטחים וחפצים קטנים תתבצע גם היא בעזרת מברשת. חשוב שהווש יהיה הומוגני עד כמה שאפשר, לכן לאחר

צביעת החיבורים והפינות במברשת יש לעבור עליהם בעזרת ספוג על מנת ליצור משטח אחיד. כמו כן, חשוב תמיד לצבוע עם כיוון הסיבים. בגמר הצביעה יש לשייף קלות בנייר שיוף מספר 0 ולצפות בלכה.

 

* טיפ: מומלץ לשייף בקלות את המשטח הצבוע בצמר פלדה בסוף התהליך, עם סיום הייבוש. התוצאה תהיה מרקם חלק בעל ברק עמום.

 

2. דיסטרסינג  DISTRESSING

טכניקת צביעה דו שכבתית שמקנה לרהיט או למשטח הצבוע מראה ישן ו"מתקלף".

 

הליך עבודה:

1. צביעת כל המשטח בשכבה אטומה של צבע לעץ (וודווש) וייבושו.

2. מריחת נר (שעווה) על המקומות ה"מתקלפים".

3. צביעת שכבה שנייה אטומה של צבע בגוון שונה וייבושו.

4. שיוף בעזרת צמר פלדה במקומות שבהם מרחנו שעוות נר. ניתן לשייף את

המשטח גם בעזרת נייר שיוף מספר 0 או 1.

 

* טיפ: חשוב למרוח את השעווה במקומות שאמורים להתקלף. ברהיטים ישנים, הצבע יורד בדרך כלל בפינות הרהיט, בחיבורים של חלקי עץ ומשטחים, ליד הידיות, אם יש, במקומות בהם מחזיקים או נוגעים ברהיט או במקומות בהם נוצרה רטיבות. אם שואפים להקנות לרהיט מראה טבעי ויישון אותנטי, חשוב למרוח שעווה במקומות שהקילוף בהם נראה הגיוני.

 

* דלתות ורהיטים: צביעה בשיטת הדיסטרסינג וצביעה בוושים לעץ בגוונים שונים לפי הקומפוזיציה הרצויה - מספר צבעים ברמות שונות של שקיפות ואטימות - יוצרות מראה מעניין של פריט ישן שנצבע פעמים רבות. 







   
3. קרקל-גלייז CRACKLE GLAZE

טכניקת צביעה דו שכבתית, היוצרת מראה של רהיט ישן שבשכבת הצבע

העליונה שלו יש "פיצוצים".

 



הליך עבודה:

1. צביעת המשטח בשכבה אטומה בגוון כלשהו וייבוש.

2. מריחת קרקלגלייז בעזרת המברשת על המשטח וייבוש (כשעתיים). ניתן למרוח את החומר על כל המשטח או על חלק ממנו, תלוי באפקט המבוקש.

3. מריחת שכבה שנייה של צבע בגוון אחר.

 

כחמש דקות לאחר סיום צביעת השכבה השנייה הצבע יתחיל להיסדק. גודל הסדקים נקבע לפי כמות חומר הקרקלגלייז (שכבת חומר עבה תיצור סדקים גדולים ואילו שכבת חומר דקה תיצור סדקים קטנים) ועובי שכבת הצבע השנייה: גם במקרה זה הסדקים יהיו גדולים ככל שהשכבה תהיה עבה יותר.

 

ניתן למרוח את הקרקלגלייז בכיוון אחד או בצורה חופשית. גם את השכבה השנייה של הצבע ניתן למרוח בכיוון אחד, שתי וערב או בצורה חופשית. צורת המריחה תשפיע על צורת הסדקים שיווצרו: כיוון מריחה אחד - סדקים ארוכים, שתי וערב - סדקים ריבועיים ומריחה חופשית - סדקים בכיוונים ובגדלים שונים.

 

4. ליימינג  LIMING

טכניקת צביעת עץ שכוללת דחיסת סיד לתוך הסיבים. התוצאה של שימוש בטכניקה זו דומה במקצת לווש אולם המרקם של העץ מודגש יותר. טכניקת הליימינג מתאימה לעצים קשים כגון אלון, אשה, דובדבן ומייפל. הסיבים של עץ האורן, למשל, רכים מדי ליישום שיטה זו וסיבי הבוק קשים מדי.

 


הליך עבודה:


 1. "פותחים" את הסיבים הרכים של העץ בעזרת מברשת ברזל על ידי שיוף המשטח עם כיוון הסיבים.



 2. מנקים את האבק שנוצר בתהליך בעזרת מברשת או סמרטוט לח. חשוב מאוד לנקות את המשטח ביסודיות, ולא- הסיבים השחורים שנוצרו מהשיוף במברשת הברזל יישארו וייראו אחרי יישום הצבע.

 

3. מורחים את הליימינג על המשטח נגד כיוון הסיבים ובצורה חופשית, שתאפשר דחיסה של החומר לתוך הסיבים הפתוחים.

 

4. מאפשרים לחומר להתייבש מעט ולהיספג בסיבים (מספר דקות).

 

5. מנקים את הצבע העודף מהמשטח על ידי סמרטוט או סדין לחים.

 

5. קרקליר  CRACKQUELEUR

טכניקה שבסופה מתקבל מראה מיושן של לכה שנסדקה. לפני תהליך הקרקליר ניתן להדביק ציורים ומדבקות על המשטח. תהליך ההדבקה נקרא דקופאז .DECOPAGE

 

הליך עבודה:

אחרי צביעת המשטח בצבע ווש או צבע אטום ו/או הדבקת מדבקות ותמונות מיישמים את הקרקליר. התהליך מורכב משני חומרים: STEP 1 ו- STEP 2.

1. מריחת STEP 1 בעזרת מברשת על כל המשטח וייבוש (כחצי שעה).

2. מריחת STEP 2 בעזרת מברשת על כל המשטח וייבוש (כשעתיים). שכבה זו צריכה להיות עבה למדי.

3. מריחת צבע שמן בעזרת סמרטוט כותנה או נייר יבש תוך החדרת הצבע לתוך הסדקים שנוצרו. הצבע צריך להיות בצבע שבו אנו רוצים שהסדקים יראו. בדרך כלל צבע כהה בגוון שחור, אפור או כחול.

4. הסרת עודפי צבע השמן בעזרת סמרטוט כותנה או נייר יבש.

5. (אופציה) שיוף עדין של המשטח בעזרת צמר פלדה לצורך הסרת עודפים נוספים של צבע השמן.

 

6. צביעה יבשה

מלחלחים את המברשת במעט מאוד צבע ומורחים בעדינות רבה על המשטח, חוזרים על התהליך מספר פעמים, עד לקבלת המראה המבוקש: "פסים" דקים מאוד של צבע שאינם מסתירים לגמרי את שכבת הבסיס, שיכולה להיות עץ, MDF, סנדוויץ, פורמייקה או צבע כלשהו.

 

7. פרופילים דקורטיביים

הפרופילים הדקורטיביים עשויים מפוליאוריטן מוקצף. הדבקתם על הקיר או הרהיט נעשית בדבק מיוחד לפני תחילת עבודת הצביעה. ניתן לצבוע את הפרופילים לפני ההדבקה.

 

ריבוי השימוש בפרופילים דקורטיביים יכול ליצור עומס ומראה כמו בארמונות מהמאות הקודמות. באירופה ובארה"ב המראה העמוס אופנתי יותר כחלק מהעיצוב הכבד והחורפי המותאם לאקלים קר. במזרח התיכון האקלים חם והסגנון המקובל קריר, אוורירי ומינימליסטי.

 

 


כדאי לדעת: ישנן חברות צבעים המקיימות קורסים וסדנאות לצביעה אמנותית של קירות ורהיטים. חלק מהקורסים מיועדים לקהל הרחב וחלקם לאנשי מקצוע - צבעים.


רוצים לעשות זאת בעצמכם? היכנסו וצפו בסרטון חידוש כורסא


בכל זאת חושבים לקבל עזרה מהמומחים בתחום? לרשימת בעלי מקצוע העוסקים בחידוש רהיטים - לחצו כאן




 


חזור מעלה