ניתן לסווג את הצבעים למספר קבוצות: ראשית, יש לערוך הבחנה בין צבעים טבעיים (צבעי שמן) ובין צבעים שאינם טבעיים (צבעים סינתטיים).
א. צבעי שמן: השימוש בצבעי שמן, שהיה נפוץ ביותר בעבר, הולך ונעלם כיום. צבעי שמן מיוצרים משרפים ומשמנים טבעיים. הבעיה העיקרית בשימוש בצבעי שמן היא זמן ייבושם האיטי, כפליים ואף יותר מזמן ייבושם של צבעים סינתטיים. צבעי שמן מדיפים ריח חריף ויש לדלל אותם בטרפנטין מינרלי.
ב. צבעים סינתטיים: צבעים אלה מיוצרים על בסיס שרפים סינתטיים, כלומר שרפים שאינם שרפים טבעיים (מהצומח). לדוגמה: צבעים המיוצרים על בסיס שרפים אקריליים, פלסטיים, פוליאוריטניים, אפוקסיים ועוד. רוב הצבעים המיוצרים כיום הם צבעים סינתטיים. חלק מהצבעים הסינתטיים מדולל במים וחלקם מדולל בטרפנטין או בממס סינתטי אחר.
המגמה כיום היא להשתמש בצבעים על בסיס מים. צבעים אלה ידידותיים יותר לסביבה, נוחים לעבודה, לא רעילים, מתייבשים מהר וקלים לניקוי. צבעים אלה לא משאירים ריח המקשה על הימצאות בסביבה הצבועה, מה שמאפשר שינה בחדר באותו היום שבו הוא נצבע. אם צובעים חדרים החשופים לרטיבות - שירותים ואמבטיה - ניתן להגן על הצבע מחדירת מים על ידי סילר. לסילר אמנם ריח לא נעים, אך הוא מתפוגג לאחר זמן קצר.
בצביעת רהיטים, צבעים על בסיס מים מחייבים ציפוי לכה, שמגנה על הרהיט מפני כתמים, מים וירידת צבע.
צבעי השמן, המדוללים בטרפנטין, נוחים פחות לעבודה, האדים שלהם רעילים יותר ושלב הסרת כתמים וניקוי אביזרי הצבע מתבצע באמצעות חומרים רעילים. כיום משמשים צבעי השמן בעיקר לחידוש וצביעת רהיטים או דלתות ומשקופים ישנים הצבועים בצבע שמן מקורי. השימוש בצבעי שמן דורש מיומנות וניסיון. מומלץ להיעזר באנשי מקצוע, בעיקר כשמדובר בצביעה חיצונית של המבנה, שמחייבת הכנה ואטימה של הפתחים לפני תחילת העבודה. יש לציין שהדור החדש של צבעי השמן אינו מכיל עופרת, פחות רעיל והשימוש בו בטוח יותר, וגם התקנים בנושא מחמירים וקפדניים יותר.
למרות כל זאת, במרבית המקרים מומלץ להשתמש בצבעים על בסיס מים, במיוחד כאשר עבודת הצביעה אינה נעשית על ידי צבע מקצועי.
צבעים המקובלים בשימוש ביתי:
א.צבעים פלסטיים - צבעים אלה מבוססים על תחליב .P.V.A (זהו החומר שממנו מכינים את הדבק הפלסטי המוכר). הצבע הפלסטי מיועד לשימושים פנימיים בלבד. צבע זה רחיץ, ויתרונו היחסי על פני הצבעים האחרים ביכולתו "לנשום" בצורה מעולה. הצבע הפלסטי אינו עמיד בתנאים חיצוניים ואינו אוטם כהלכה את הקיר (לכן שימוש בו מוגבל לצביעה פנימית בלבד). הצבעים הפלסטיים מדוללים במים, קלים ליישום, מתייבשים במהירות ומאפשרים שימוש בחדר לאחר זמן קצר. צביעה בצבעים פלסטיים מקנה לקיר מראה הדור ונקי בגימור מט.
|
ב. צבעים אקריליים - צבעים אלה מבוססים על תחליב של שרפים אקריליים המדוללים במים. צבע אקרילי משמש לצביעה כצבע עליון על קירות חוץ ופנים וכן כצבע ביניים לפני ציפוי קירות בשפריץ אקרילי. צבע זה עמיד בפני שינויי טמפרטורה, גשם וקרינת השמש, ומשלב תכונות איטום משופרות וזאת מבלי לפגוע ביכולת הנשימה של הקיר. הצבע האקרילי מצטיין בכושר נשימה דו כיווני, תכונה המאפשרת התאיידות מהירה של המים מתוך הבית ומהקיר, ומונעת הופעת פטריות ועובש. הצבעים האקריליים קלים ליישום, מתייבשים במהירות ומקנים לקיר מראה הדור ונקי בגימור מט. יתרון נוסף של החומר האקרילי הוא גמישות - אלסטיות. החומר האקרילי מכיל דבקים גמישים שמותחים אותו. כיום ברוב הבתים בארץ קיימת תופעת סדיקה. החומר האקרילי מספק פתרון לנימים קטנים של 1-1.2 מ"מ, שכן הוא נמתח עם הסדקים ולא נותן להם להיראות. מדובר, כמובן, בסדקים קטנים בטיח ולא בסדקים שנוצרים כתוצאה מתזוזת היסודות של המבנה - סדקים גדולים של 3-4 מ"מ שדורשים טיפול יסודי. הבסיס לסדיקה הקלה אינו תזוזת הקרקע והיסודות, כפי שנהוג לחשוב, אלא הטיח השחור המיושם בארץ - טיח שיוצר סדקים ונימים שיוצרים את סדיקת הצבע. באיטליה, למשל, גם הטיח השחור על בסיס ליים (סיד) איכותי ואין בעיית סדיקה, ולכן אין דרישה לטיח גמיש. עלות יישום הטיח הגמיש בארץ גבוהה פי 3 מעלות הטיח הרגיל ולכן הוא כמעט לא נמכר. בארץ 90% מהלקוחות מבקשים לקנות חומר גמיש שיסתיר את הסדקים והנימים. |
ג. צבע תחליב סיליקוני - צבעים אלו מבוססים על תחליב מטיפוס סיליקוני ומדוללים במים. צבע סיליקוני משמש לצביעה ואיטום של קירות חוץ המחדירים מים ולחדרים רטובים. צבע זה נספג בקיר ויוצר שכבה דוחת מים וכך מונע חדירת רטיבות לתוך הקיר. הצבע נושם, אינו מונע מעבר אדי מים וכך מאפשר לרטיבות בקיר להתאדות. הצבע הסיליקוני דוחה אבק ולכלוך ויתרונו על צבעי תחליב אחרים בכך שניתן ליישמו על קירות חוץ רטובים. אין ליישם את הצבע הסיליקוני על תשתיות שאינן סופגניות כגון קרמיקה, חרסינה, שיש, אלא רק על קירות טיח, בטון שפריץ צמנט, אסבסט וכד.
ד. לכות - לכה היא "צבע שקוף". קיימים כמה סוגים של לכות:
1. לכות סינתטיות המתאימות לצביעת פרטי עץ ונגרות בניין, לריהוט ישן ולחידוש צביעת עץ. לכות אלו מיועדות לצביעה פנימית וחיצונית. הלכות מקנות למשטח גימור מבריק, מבריק משי ומט. קיימות לכות שקופות, השומרות על צבעו הטבעי של העץ, וקיימות לכות שקופות מגוונות, שאינן מסתירות את הרקע, אלא מקנות לו גימור נאה וטבעי.
2. לכות פוליאוריטניות אלו הן לכות דו-רכיביות הנקראות לכות דור. לכות אלו משמשות לצביעה בתעשיית הרהיטים והעץ.
כיום נהוג להשתמש בעיקר בלכות על בסיס מים. לכות אלו רעילות פחות, ידידותיות לסביבה, נוחות למריחה, מתייבשות במהירות, שקופות יותר וגורמות להצהבת הרהיט פחות מהלכות על בסיס שמן.
לכות אלו יקרות יותר, אולם כיום יש בשוק מבחר גדול של מוצרים והתחרות ביניהם מוזילה את המחירים לצרכן.
ה. צבעים מדוללים בטרפנטין - תחת ההגדרה "צבעים מדוללים בטרפנטין" נכללים צבעים מסוגים שונים כגון צבע סינתטי עליון, צבע פוליאוריטן, צבע סולוונטי ועוד. ייחודם של צבעי קבוצה זו הוא בעמידותם הגבוהה בתנאים קשים, התאמתם לצביעה על סוגי תשתיות רבות (קירות, מוצרי נגרות ומתכות) והתאמתם לצביעה פנימית וחיצונית. קבוצת צבעים זו מקנה למשטח גימור מבריק או מבריק-משי (בניגוד לצבעים המדוללים במים המקנים למשטח גימור מט). כאמור, הנטייה של רוב היצרנים הגדולים בארץ ובעולם היא לייצר צבעים המדוללים במים כתחליף לצבעים המדוללים בטרפנטין מסיבות של איכות הסביבה ונוחות השימוש.