1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. תכונות הצבע

תכונות הצבע

על כושר כיסוי, כושר נשימה, כושר עמידות, כושר הידבקות וכושר רחיצה.

  

כאשר עומדים לרכוש צבע יש לשים לב לתכונותיו:

 

א. כושר כיסוי:

כושר כיסוי של צבע מוגדר ככמות שטח שניתן לכסות ביחידת נפח של צבע מסוים. בדרך כלל מבטאים את כושר הכיסוי ב- מ"ר/ליטר לעובי שכבת צבע אחת יבשה. כושר הכיסוי המוצהר אינו מציאותי משום שאין מביאים בחשבון את פני השטח, אופן הצביעה, מומחיות הפועל ותנאי מזג האוויר בזמן הצביעה.

 

בבואך לחשב את כושר הכיסוי עליך להביא בחשבון את הגורמים הבאים:

- עובי בלתי אחיד של צבע יבש קיים.

- איבוד ופחת של צבע בזמן היישום.

- חומר שנותר בכלי הקיבול תוך כדי ערבוב הצבע.

- איבוד חומר כתוצאה מכך שהתשתית מצולקת בגין קורוזיה או חלודה שהוסרה, חריצים, סדקים, וקירות המצופים בשפריץ גס.

 

כל הגורמים הללו מפחיתים את כושר הכיסוי, והם אינם בשליטתו של יצרן הצבע, אולם למשתמש הם חשובים לשם עריכת תחשיבים נכונים. כושר הכיסוי של הצבע, המצוין על אריזות הצבע, הנו "כושר כיסוי תיאורטי". כושר הכיסוי המעשי הוא כ- 75% מכושר הכיסוי התיאורטי. ככל שמדללים יותר את הצבע מתקבל כושר כיסוי מעשי קטן יותר, כלומר מקבלים פחות עובי ליחידת שטח מכל ליטר של צבע. אם רוצים להשיג עובי נכון או לשנות מעט את הגוון, צריכים, במצב של דילול יתר, לצבוע פעם נוספת.

 

ב. כושר נשימה:

כושר נשימה הוא אחת התכונות החשובות שעליך להביא בחשבון בבואך לבחור צבע לצביעת קירות חוץ ופנים. באומרנו "יכולתו של צבע לנשום" כוונתנו היא ששכבת הצבע מסוגלת לאפשר מעבר של אדי מים דרכה בצורה דו-כיוונית, מחוץ הבית אל תוכו ולהפך, וזאת מבלי לפגוע בצבע עצמו (קילוף, פירוד, סדיקה וכד). צבע שיושם על קיר ואינו בעל כושר נשימה, אינו מאפשר מעבר של אדי מים דרכו ועלול ליצור בעיית עיבוי בעיקר בעונת החורף. צבע חוץ נושם אינו מאפשר חדירה של טיפות מים ומסייע בכך לאיטום הקיר (צבע בלבד לעולם אינו אוטם את הקיר), במקביל מאפשר הצבע מעבר של אדי מים מתוך הבית החוצה, ובכך הוא מונע היווצרות פטריות ועובש.

 

ג. כושר עמידות:

תכונה זו בעלת חשיבות רבה והיא מאפשרת לצבע קיום ממושך. צבע חוץ אמור להיות בעל כושר-עמידות גבוה שיאפשר לו לעמוד בפני פגעי מזג האוויר, גשם, קרינת השמש וכד. צבע למתכות חייב להיות בעל כושר-עמידות גבוה בפני קורוזיה.

לפני בחירת הצבע וקנייתו, יש לבדוק את יכולת עמידותו בסביבת תשתית הצביעה. לגבי התאמתו ותכונותיו, רצוי להתייעץ עם יצרני הצבעים.

 

ד. כושר הידבקות (אדהזיה):

בבואך לבחור צבע, עליך לבדוק את התאמתו ליישום על התשתית הקיימת. לא כל סוג של צבע מתאים לצביעה על כל סוג של תשתית, ולא כל צבע יבטיח היצמדות טובה אל התשתית. ייתכן שיהיה צורך ליישם צבע יסוד לפני יישום הצבע העליון, כדי להבטיח את ההידבקות של הצבע העליון לתשתית הקיימת.

  

ה. כושר רחיצה:


לעיתים קרובות קיימת דרישה שהצבע העליון יהיה "רחיץ" במים וסבון וזאת מבלי לפגוע בצבע, לקלפו ולגרום לדהייתו. במיוחד חשובה דרישה זו במקומות שיש בהם תנועה רבה וקיים סיכוי שהתשתית תתלכלך כדוגמת חדרי ילדים, חדרי מדרגות, מקומות ציבוריים וכד.


קישור רלוונטי:


פורם צביעת הבית


 



 
חזור מעלה