אחת מנקודות התורפה הרגישות בבתים לנזקי רטיבות, הינה הפתחים שבקירות הבית, דהיינו החלונות והדלתות.
לפיכך, אחת הדרישות ההכרחיות מפתחים היא למנוע חדירה של רטיבות ורוחות דרכם כאשר הם סגורים. לצורך השגת מטרה זו יש לתכנן מראש את צורת האיטום הטובה ביותר ולוודא שהיא מיושמת כראוי.
איטום חלונות
נקודות שיש לאטום סביב החלון:
1. בין האגף (החלון עצמו המחובר לציר) ובין המשקוף (המכונה מלבן בספרות המקצועית).
2. בין המשקוף ובין הקיר.
3. בין הזכוכית ובין האגף.
4. בין סף החלון ובין החלון.
5. סדקים הנוצרים בכיסי גרירה (הכיס שחלון ההזזה נכנס אליו).
איטום בין האגף למשקוף
לאיטום בין האגף למשקוף משתמשים בפסי אטימה דביקים הנדבקים מעצמם אל המשקוף בנקודת ההשקה שלו עם האגף. סגירת האגף על המשקוף תגרום לאיטום מושלם ביניהם.
קיימים שני סוגים של פסי אטימה: פסי אטימה ספוגיים ופסי אטימה העשויים מגומי E.P.D.M. פסי האטימה הספוגיים מתאימים לשימוש בחלונות הזזה הנגררים לתוך כיס גרירה. פסים אלו מתאימים את עצמם למרווח שבין האגף למשקוף, תורמים לאיטום החלון ומפחיתים במידה ניכרת את אובדן החום והקור בהיקף החלון. פסי אטימה אלה נדבקים אל המשקוף העשוי מעץ. בחלונות אלומיניום יש להשחילם לתוך מסילה מוכנה מראש. יש לבדוק את מידת הידבקותם למשקוף בכל זמן מה.
פסי האטימה מגומי מתאימים לשימוש בעיקר בחלונות הנפתחים על ציר. פסים אלו נדבקים אל המשקוף ובעת סגירת האגף הם ממלאים את המרווח שבינו ובין המשקוף ומונעים אפשרות של חדירת מים. פס אטימה מגומי אינו מתאים לחלונות ולדלתות הזזה, כיוון שהגומי יוצר חיכוך גבוה עם החלון ומקשה על סגירתו ופתיחתו ולכן נשחק מהר. לסוג זה של חלונות מתאימות רק מברשות ניילון או ספוג.
אופן היישום
1. הסר שאריות של חומרים, אבק ולכלוך ושאריות צבע מעל המשקוף.
מומלץ לנקות את האזור במים ובסבון ולייבשו היטב.
2. חתוך את פס האיטום לפי האורך המתאים בעזרת סכין חיתוך או מספריים.
3. קלף את הנייר המגן על הדבק כמה סנטימטרים והצמד את הפס למקום הרצוי. התחל מהפינה והתקדם לכיוון הפינה הבאה תוך קילוף נייר הדבק והפעלת לחץ על הפס שהוצמד למשקוף. הדבק את פס האטימה על ארבע הצלעות של החלון.
איטום מרווח בין משקוף לקיר
חלק גדול מהבעיות של חדירת מים בין הקיר למשקוף נובע מאי הקפדה של קבלן השלד על בנייה ישרה ועל שמירה על זוויות נכונות של הפתחים. התוצאה היא אי התאמה בין המשקופים ובין הפתח הקיים בקיר. במקרה זה מומלצות שלוש שיטות איטום:
|
1. כאשר קיים מרווח משמעותי בין המשקוף ובין הקיר, יש למלא אותו בטיט צמנטי פולימרי או במלט לתיקונים. מומלץ להשתמש במלט לתיקונים מאחר שחומר זה מכיל בתוכו מוסף מיוחד שמתפיח את המלט ואינו יוצר סדקים בעת התייבשותו. 2. במקרה של מרווח בין המשקוף לקיר, ניתן להשתמש בתרסיס של פוליאוריטן מוקצף. חומר זה לאחר ריסוסו מוקצף ומתקשה. הפוליאוריטן המוקצף מתחבר היטב לבטון, מתכות, עץ ואלומיניום ואוטם כל אפשרות של חדירת מים. אופן היישום: א. נקה את השטח משאריות אבק ולכלוך. ב. רסס את הפוליאוריטן המוקצף לתוך המרווח והמתן כמה שעות להתייבשותו הסופית. ג. לאחר התייבשותו (למחרת) חתוך את העודפים בעזרת סכין חיתוך וצבע בצבע עליון. הפוליאוריטן אינו עמיד בקרינת השמש ולכן יש לכסותו מיידית לאחר הייבוש בצבע עליון. 3. איטום במסטיק גמיש. השימוש בו מוגבל לאיטום מרווחים בני כמה מילימטרים בין הקיר למשקוף. יש לנקות את השטח משאריות ומלכלוך ולאחר מכן להזריק לתוך המרווח מסטיק גמיש מתוך התרמיל (בעזרת אקדח תרמילים). אם המרווח גדול מכמה מילימטרים, מומלץ לדחוס לתוכו לפני יישום המסטיק רצועת גיבוי מפוליפום או קומפריבנד ולאחר מכן להזריק לתוכו את המסטיק. איטום בין הזכוכית לאגף יש לוודא שהזגג יבצע את עבודתו בצורה מדויקת. יש לזכור כי הזכוכית אמורה לעמוד בפני רוחות עזות ומטחי גשם חזקים ויש לדאוג לאיטום בינה ובין המשקוף. באופן עקרוני מומלץ לאטום את המרווח בין הזכוכית למשקוף באמצעות מסטיק סיליקון. היישום ייעשה בעזרת אקדח תרמילים. |
איטום בין סף החלון לחלון
יש לנקז את ספי החלונות על ידי יצירת חורי ניקוז ומעברים בספי המשקופים. חשוב לוודא שחורי
הניקוז יהיו נוחים לגישה ולניקוי כדי שלא ייסתמו במשך הזמן. יש לוודא כי השיפוע של סף החלון
יזרים את המים כלפי חוץ. בעת התקנת סף החלון יש להקפיד על ניקוי לכלוך, אבק ופסולת בתחתית הסף. יש להבליט את סף החלון כלפי חוץ ולמלא את הרווח בינו ובין החלון במסטיק גמיש, אקרילי או סיליקוני מתאים העמיד בקרינת השמש.
איטום כיסי גרירה
כיס גרירה הוא הרווח בקיר שאליו מוכנס חלון ההזזה. מאחר שדפנותיהם של הכיסים דקות באופן
מיוחד ויוצקים אותן בדרך כלל לאחר יציקת הקיר, נוצרים סדקים ומרווחים בחיבור בינן ובין
הקיר. חיבור זה יש להרחיב ולמלא במלט לתיקונים שאינו מתכווץ, או במסטיק אקרילי גמיש מתאים, שאינו מתכווץ לאחר תהליך הייבוש ומונע בכך היווצרות סדקים.
איטום דלתות
נקודות שיש לאטום סביב הדלת:
1. בין הדלת למשקוף.
2. בין המשקוף לקיר.
3. בין תחתית הדלת לרצפה.
איטום בין הדלת למשקוף
כמו באיטום בין חלון למשקוף, משתמשים בפסי אטימה מגומי. פסים אלו מאופיינים בתוחלת חיים
ארוכה, בעמידות בטמפרטורות קיצוניות, בגמישות ובכושר איטום מעולה. פסים אלו דביקים מעצמם ויש להצמידם למשקוף בנקודת השקתו עם הדלת בעת סגירתה.
אופן היישום:
1. נקה את המשקוף מאבק, משמנים ומלכלוך לפני הדבקת הפס. מומלץ לרחוץ את המקום במים ובסבון ולהמתין לייבוש.
2. חתוך את פס הגומי לפי האורך הרצוי בעזרת סכין חיתוך או מספריים.
3. קלף כמה סנטימטרים מהנייר המגן על הדבק והצמד את הפס למקום הרצוי. התחל מהפינה והתקדם לכיוון הפינה הבאה תוך קילוף נייר הדבק והפעלת לחץ על הפס שהוצמד למשקוף.
יש להדביק את פס הגומי על שלוש צלעותיה של הדלת.
איטום מרווח בין המשקוף לקיר
ראה בסעיף איטום מרווח בין משקוף לקיר בנושא איטום חלונות (לעיל).
איטום בין תחתית הדלת לרצפה
האיטום בין תחתית הדלת והרצפה ייעשה באמצעות מברשות אטימה.
חיבור מברשת האטימה לדלת מורכב משני חלקים: חיתוך והדבקה.
|
חיתוך 1. הוצא את המברשת מהפרופיל שבו היא נמצאת על ידי משיכתה. 2. מדוד בצורה מדויקת את האורך של הדלת המיועדת לאטימה. 3. חתוך את המברשת לפי האורך הדרוש על ידי פלייר או קטר כך שהקצה שלה יימעך בצורה כזו ששערות הניילון לא יוכלו "לברוח". .4 חתוך את הפרופיל הנושא את המברשת לפי האורך הרצוי בעזרת משורית בעלת שיניים קטנות. הרכבה 1. החזר את המברשת לתוך הפרופיל הנושא אותה. 2. הצמד את המברשת אל תחתית הדלת ויצב אותה בעדינות עד שיהיה מגע בין שערותיה ובין הרצפה. אין ללחוץ בחוזקה או לכופף את המברשת לצורך אטימה. הקפד שהזיפים לא יילחצו יתר על המידה. 3. הצמדת מברשת האטימה אל תחתית הדלת תיעשה בעזרת ברגים או מסמרים. יש להצמיד את המברשת כל 30 ס"מ ולא יותר מ-5 ס"מ מכל כיוון. הרכבה של מברשת אטימה מטיפוס שונה מתבצעת תחילה על ידי הצמדת הפרופיל אל תחתית הדלת בעזרת ברגים כל 30 ס"מ ולאחר מכן על ידי השחלתה על הפרופיל והצמדתה מהצד סוגר הדקורטיבי. |