חשיבות רבה מאוד יש למיקום החלונות ולאלמנט ההצללה במבנה. על ידי תכנון נכון של הפתחים וההצללה, ניתן לנצל מצד אחד את האנרגיה הסולרית בעונת החורף לחיסכון בחימום המבנה, ומצד שני, את האוורור הטבעי בעונת הקיץ לקירור המבנה. מיקום פתחים מזוגגים גדולים בחזית הדרומית, מנצל את הקרינה הסולרית בכך שהוא מאפשר לה להיכנס לחלל המבנה ולחמם אותו בחורף. קרינה זו נחסמת בעונת הקיץ על ידי הצללה. הצללה חסימת הקרינה על החלונות בעונת הקיץ נעשית בארבע צורות: 1. הצללה חיצונית בנויה פסיבית. 2. הצללה חיצונית אקטיבית. 3. הצללה פנימית אקטיבית. 4. הצללה על ידי צמחייה. הצללה חיצונית בנויה פסיבית - הצללה זו נעשית על ידי אלמנטים אדריכליים בנויים אופקיים ואנכיים: - אלמנט הצללה בנוי. - קרניז הצללה בנוי. - מבנה מדורג שיוצר הצללה אופקית. - מבנה מדורג אנכית. - חלון שקוע בעובי הקיר. - סבכות ומשרביות. הצללה אופקית מעל החלון - (תרשים 1) הצללה זו יעילה בחזית הפונה לכיוון דרום (גם בסטייה קלה של עד °15). יתרונה בכך שהיא מאפשרת כניסת אור, אך מונעת כניסת קרינה בעונת הקיץ, זאת על ידי התחשבות בזווית השמש המשתנה בין עונות השנה (בקיץ השמש בזווית גבוהה בחורף בזווית נמוכה). חשוב ליצור חריץ בחיבור שבין אלמנט ההצללה האופקי לקיר המבנה - למניעת כליאת אוויר חם מתחת לאלמנט. ראה תרשימים 2 ו- 3 . |
תרשים B3 מסלול השמש בשיא עונות המעבר - קו רוחב °N32 | תרשים A3 מסלול השמש בשיא החורף - קו רוחב °N32 |
אלמנט הצללה אופקי אחר הוא רפפות אופקיות קבועות. שלבים אלו מנצלים טוב יותר את הקרינה בחורף (מאלמנט ההצללה האופקית) ומונעים כיס חום.
תרשים 7A הצללה אופקית חזית מערבית
תרשים 7B הצללה אופקית חזית מזרחית | אלמנט הצללה אנכי בנוי אך לא אטום, פותר בעיה זו ומהווה פתרון יעיל להצללה צידית. יתרונו בעונת הקיץ הוא, בהכנסת אור ללא קרינה ואפשרות אוורור. בעונת החורף הוא מאפשר לנצל אנרגיה סולרית חורפית (ראה תרשימים A7 ו-B7 ). חסרונו הוא בחוסר גמישותו, חיסרון של כל האלמנטים הבנויים. הצללות אלו חשובות מאוד אך מוגבלות, משום שאינן חוסמות את הקרינה המפוזרת והמוחזרת בעונת הקיץ. קרינה מפוזרת זו קרינה המוחזרת מהעננים והרקיע. קרינה מוחזרת זו קרינה המוחזרת ממשטחים סמוכים, כמו קרקע, מבנים שכנים וכו'. קרינה זו מהווה מחצית מהקרינה הסולרית בעונת הקיץ. פרגולה אלמנט זה פשוט וקל ליישום ומשמש כמקור הצללה מצוין. פרגולה שניתן להסיר את הכיסוי שלה בעונת החורף, או שניתן לווסתה על ידי רפפות (כדוגמת תריס גלילה אופקי) מהווה פתרון מצוין לניצול קרינת השמש בעונת החורף וכמקור הצללה אפקטיבי בעונת הקיץ. יתרון נוסף של אלמנט זה, הוא האפשרות להוסיפו גם במבנה קיים בעלות נמוכה. |
תרשים 8 - התפלגות הקרינה הסולרית
תרשים 9
תרשים 10
תרשים 11
תרשים 12
תרשים 13
תרשים 16 | הצללה חוסמת קרינה ישנם מקרים בעייתיים שבהם הצללה הנוצרת על ידי בניינים שכנים או על ידי עצמים שונים, מונעת הגעת הקרינה לחלונות הדרומיים. הצללה זו ניתנת לחישוב. חישוב נכון מונע מצב שבו ההצללה לא מאפשרת ניצול של אנרגיה סולרית. צל זה בעייתי בעיקר בעונת החורף, ולכן הוא נמדד ב-21 בדצמבר בשעות הבוקר, בצהרים ובערב. בתאריך זה, השמש נמצאת בנקודה הנמוכה ביותר בשמים (בחצי הכדור הצפוני). המדידה של גבולות הצל נעשית על ידי חישוב גיאומטרי מקורב: מודדים את ההצללה שיוצר מוט באורך H , המוצב אנכית על פני משטח אופקי בגובה אדן החלון בשעות הבוקר, הצהרים והערב. חיבור גבולות הצל המוטל בשלוש המדידות, מהווה את גבולות הצל של אלמנט נקודתי (לדוגמה צינור אנכי). ראה תרשים 9.
בתרשים 10 אנו רואים נתונים מקורבים, אשר ניתן להשתמש בהם לצורך חישוב מקורב של צל נקודתי וזאת כאשר החזית פונה לכיוון דרום.
בתרשים 11 אנו רואים נתונים מקורבים, אשר ניתן להשתמש בהם לצורך חישוב מקורב של צל נקודתי, וזאת כאשר החזית פונה לכיוון דרום דרום מזרחית. נתונים אלה נלקחו מחוברת "הצללה", התחנה לחקר הבנייה שליד הטכניון.
כאשר מדובר בבניין או בגוף בעל נפח, ממקמים את המוט H בכל אחת מפינותיו. גובה המוט H: מנקודת סף הפתח ועד קצה גג המבנה המצל. מסמנים את ההצללה שיוצר כל מוט בשלוש המדידות ומחברים את הגבולות. בתרשימים 12 ו-13 מוצגת צורת החישוב של גוף בעל נפח. הצללה עצמית בעת תכנון המבנה יש להביא בחשבון את ההצללה העצמית של חלקי המבנה. הנתונים המופיעים בתרשים 14 מתייחסים לפינה דרומית, תרשים 15 מתייחס לפינה דרום-דרום-מזרחית, ותרשים 16 מתייחס לפינה דרום-מזרחית. בחישוב ההצללה ביחס לפינות דרום-דרום-מערבית ודרום-מערבית יש להחליף את הנתונים בהתאמה.
תרשים 14
15 תרשים |
תרשים 18 - סבכה-רושן | תרשים 17 משרבייה |
תרשים 21- הצללה חיצונית תרשים 22- הצללה פנימית תרשים 23- החזר חום בהצללה פנימית הצללה על ידי תריס פנימי בין שכבות הזכוכית הצללה חיצונית אקטיבית גוון התריס או הסוכך הוא בעל השפעה מכרעת -מומלץ לבחור בגוון בהיר, שכן הוא מחזיר יותר קרינה ולכן מתחמם פחות בעונת הקיץ.
הצללה זו למרות יעילותה הנמוכה יחסית מונעת מעבר קרינה ישירה ובכך משפרת את ההרגשה בחלל (נוחות תרמית). ראה תרשים 24.
מרפסת שמש, קליטה ישירה -27 תרשים תרשים 82- מרפסת שמש, קליטה עקיפה תרשים29- מרפסת שמש, שחרור האנרגיה במשך הלילה תרשים 30 א' חממת שמש, תפקוד זהה לזה של מרפסת שמש | חממת שמש - מרפסת שמש - אלמנט סולרי זה, מהווה פתרון מעולה לניצול אנרגיית השמש לחימום המבנה, כאשר הוא פונה לכיוון דרום וקרוב לדרום ( °20 מהדרום). האנרגיה יכולה להיות מנוצלת בשני אופנים: 1. קליטה ישירה. 2. קליטה עקיפה על ידי שימוש בקיר אוגר חום . אלמנט זה יכול להיות פסיבי, אז הוא משפיע על החללים הסמוכים לו, והוא יכול להיות אקטיבי, אם משתמשים במפוח ובתעלות המעבירות את האוויר לחללים המרוחקים. בעונת הקיץ בשעות הערב, משמשת המרפסת לאוורור טבעי של המבנה. בשעות היום בעונה זו, יש להוסיף לה הצללה. קליטה ישירה - (תרשים 27,30) בשיטה זו מועברת האנרגיה הסולרית ישירות לחלל (ללא אלמנט מתווך), דרך משטחי הזכוכית. הזכוכית גם מחדירה אור טבעי. חלל המרפסת משמש המשך של חלל המגורים. שיטה זו היא הפשוטה והקלה ביותר ליישום. במרפסת שמש נוצר מצב של "חממה". מצב זה נוצר עקב כך שקרני השמש באורך גל קצר, חודרות דרך הזיגוג פנימה אל החלל, אך אינן עושות זאת בכיוון ההפוך (מתוך החלל החוצה), וזאת משום שלאחר קליטת הקרניים במסת הבניין, הגלים הופכים לגלים ארוכים שאותם הזכוכית אינה בקיץ חיסרון משמעותי של אלמנט זה, הוא שדרכו נכנסת קרינה ישירה, מפוזרת ומוחזרת, אשר מחממת מאוד את החלל ומגבירה את השימוש בקירור מכני לקבלת נוחות תרמית. הפתרון לכך הוא שימוש בהצללה. ההצללה פותרת גם את בעיית הבוהק והסנוור. פתיחת חלון עליון בחממה פותר חלקית את הבעיה. חיסרון נוסף בקיץ הוא הקטנת המסה התרמית של .מעטפת המבנה בחורף קרינה קצרת גל מהשמש מועברת על ידי הזכוכית, ישירות לתוך החלל ומהווה מקור לאנרגיה סולרית במשך שעות היום. אנרגיה זו אף נקלטת ונאגרת באופן חלקי במסת מעטפת המבנה ומשתחררת בשעות הלילה (יעילות נמוכת מקיר אוגר). סגירת התריסים בלילה משפרת את החיסכון .באנרגיה |
תרשים 31א' חממת שמש, קליטה עקיפה | קליטה עקיפה - (תרשימים 28,31) בשיטה זו נקלטת האנרגיה במסה לפני שהיא עוברת לחלל המגורים. כמו כן, יש שליטה על מעבר האנרגיה בין החלל המזוגג לבין חלל המגורים. ויסות המעבר נעשה על ידי חלונות ודלתות אשר מממוקמים בקיר המפריד, המהווה את המסה הקולטת. כדי לנצל בצורה מקסימלית את המערכת, מומלץ למקם חלונות בחלק העליון והתחתון של הקיר. במשך שעות היום נאגרת האנרגיה במסת הקיר, ובמשך הלילה היא משתחררת ביעילות גבוהה. האנרגיה הדרושה במשך היום מועברת דרך הפתחים, אשר נסגרים בשעות הערב והלילה למניעת מעבר חוזר של אנרגיה. בעונת הקיץ, יש להצליל את חלונות מרפסת השמש למניעת קליטת אנרגיה סולרית ישירה, עקיפה ומוחזרת. בנוסף, יש למקם פתח בחלקו העליון של זיגוג המרפסת לשחרור אוויר חם בכל שעות היום, ולהקפיד על סגירת פתחים אלה בעונת החורף. חסרונות שיטה זו הם: (א) מתאפשר מעבר חלקי בלבד של אור. (ב) יש הפרדה פיזית של חלל המגורים מהחלל המזוגג וניצול חלקי של חלל זה כאזור למגורים. |