1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. מכשירי החשמל במטבח

מכשירי החשמל במטבח

על מכשירי החשמל השונים במטבח - מקרר, תנור, כיריים מדיח כלים, מיקרו גל, קולט אדים וטוחן אשפה - האפשרויות הקיימות ועצות חשובות לקביעת מיקומם.

המטבח מכיל בתוכו מערכות חשמל רבות, להלן העיקריות שבהן: המקרר - זהו אחד המכשירים הבעייתיים ביותר בנושא עיצוב המטבח, וזאת בגלל גודלו. מיקום המקרר במטבח צריך לאפשר גישה נוחה וחשוב שתתאפשר פתיחה מקסימלית של הדלת שלו לצורכי ניקוי והוצאת מצרכים.

 

כיום ניתן לרכוש מקרר צבוע בגוונים שונים. מקרר כזה הוא אלמנט צבעוני ועליז במטבח. עוד שיטה להסוות את המקרר היא לחפות את דלתותיו באותו החומר שממנו עשויות חזיתות המטבח וכך הוא "נבלע" בתוך יחידת הארונות.

 

התנור - את התנור ניתן לרכוש כיום בשני אופנים עיקריים והם:

- כיחידה נפרדת הכוללת תנור בחלק התחתון וכיריים אשר ממוקמות על גבי התנור.

- תנור "בילט אין". תנור זה הוא יחידה בפני עצמה ללא כיריים, אשר ממוקם בתוך ארונות המטבח. מומלץ למקם אותו בין גובה המותניים לגובה העיניים.

כאשר שטח המטבח קטן יש להעדיף כיריים עם תנור שכן הפרדת שתי הפונקציות הללו גוזלת שטח חשוב של משטח העבודה. בבחירת תנור כמו בבחירת כיריים יש להתחשב ברמת הפעילות ובסוגה. לדוגמה, מטבח שבו אופים עוגות ומיני מאפה רבים ידרוש תנור מקצועי יותר מאשר מטבח שבו רמת הבישול נמוכה.

 

הכיריים - הכיריים מהוות אחת מהנקודות העיקריות במטבח מבחינת הפעילות השוטפת. ניתן לרכוש אותן כיחידה אחת עם התנור כאשר הן ממוקמות מעליו או כיחידה נפרדת שאותה ממקמים על גבי משטח העבודה.

בבחירת סוג הכיריים יש להתחשב ברמת הפעילות במטבח: מטבח אשר מבשלים בו הרבה ידרוש כיריים מקצועיות יותר מאשר מטבח המשמש בעיקר לארוחות קלות. עד לא מזמן הכילו הכיריים את הפונקציה של בישול בגז רגיל בלבד. כיום יש כיריים הכוללות אלמנטים נוספים:

גז ווק - המיועד לבישול בסגנון סיני.

פלטה חשמלית - מיועדת לבישול ממושך. מתאימה במיוחד לשומרי שבת אשר אסורה עליהם הדלקת אש בשבת.

כיריים קרמיות - כיריים אלו הן המתקדמות ביותר. הן מורכבות מזכוכית קרמית המורכבת על גבי כיריים חשמליות. יחידה שכזו דורשת מערכת חשמל תלת פאזית ויתרונה הוא זמן בישול מהיר מאוד.

גריל חשמלי - מיועד בעיקר לצליית בשר.

מערכת לטיגון עמוק.

כל אדם יכול לבחור לו את סוג הכיריים הנחוץ לו על פי צורכי הבישול והתקציב הקיים. 

 

מיקום הכיריים

ניתן למקם את הכיריים בגובה המשטח או נמוך יותר מגובה המשטח על ידי הנמכתו באזור הכיריים. בהנמכת הכיריים נוצרת גישה נוחה אל תוך פנים הסירים הן מבחינת הבישול והן מבחינת טווח הראייה. חשוב להשאיר שטח משטח של כ- 40 ס"מ משני צידי הכיריים לצורך הנחת סירים וכלים בזמן הבישול. כדאי למקם את הכיריים בקו אחד עם הכיור ליצירת גישה נוחה בזמן הבישול. לא מומלץ למקם את הכיריים בצורה אלכסונית בפינה מפני שהדבר יוצר בזבוז שטח גדול (נכון בעיקר לגבי מטבחים קטנים).

 

מדיח כלים - רצוי למקם את מדיח הכלים בצמוד ליחידת הכיור. ניתן לצפות את דלת מדיח הכלים באותו האופן שבו מצופות חזיתות המטבח, כך הוא יהפוך לחלק אינטגרלי מארונות המטבח ולא יבלוט כמכשיר חשמלי.

 

מיקרו גל - אחד המכשירים החשמליים המשמש רבות במטבח. מיקום המיקרו גל חשוב מפני שהוא משמש בדרך כלל את כל בני הבית ובכלל זה את הילדים. ניתן למקם אותו על גבי משטח העבודה או כיחידת "בילט אין".

 

קולט אדים - קולט האדים הוא יחידה חשמלית הממוקמת מעל הכיריים ותפקידה הוא לקלוט את אדי הבישול ולהוציאם אל מחוץ לבית. קולט האדים והארובה מהווים יחידה גדולה אשר מוסיפה לעיצוב המטבח בעיקר כאשר היא ממוקמת מעל אי בישול. כשלמטבח פתחי אוורור גדולים (חלונות) ניתן לוותר על קולט האדים.

 

טוחן אשפה - טוחן האשפה הוא אחד משכלולי יחידת הכיור, והוא נועד לטחינת אשפה אורגנית. בדרך כלל אין להעביר דרכו חלקי מתכת או זכוכית. הוא מורכב מתחת לכיור, והאשפה "מגיעה" אליו דרך פתחו שהינו רחב יותר לצורך זה.

 

תוצרי הטוחן מנוקזים אל סיפון הכיור וממנו אל צנרת המים הדלוחים. הפעלת הטוחן חשמלית, ומתג ההפעלה ממוקם על הקיר, מעל משטח העבודה. גוף הכיור עצמו מצויד מלכתחילה בפתחי חיבור הנדרשים לכל האביזרים והברזים כך שאין צורך לקדוח בו חורים. התקנת כל ה"כבודה" הנ"ל מחייבת הכנה מוקדמת של מערכות האינסטלציה והחשמל הממוקמות בתוך הארון התחתון.

 

ליצירת מטבח נוח לעבודה חשוב לשמור על אינטראקציה נכונה בין שלושה גורמים עיקריים:

הכיור, הכיריים והמקרר, שהם שלושת מוקדי הפעילות העיקריים בזמן הבישול.

 

בעבר היה נהוג לשמור על יחס "משולש הזהב" בין השלושה, כלומר למקמם באופן היוצר משולש, אך כיום מעדיפים לשמור על יחס של קו ישר, בעיקר במיקום הכיור והכיריים. המיקום האופטימלי הוא כיור, משטח עבודה של מינימום 60 ס"מ - וכיריים. באופן זה האדם המבשל נע על ציר אחד ללא מאמץ וללא הצורך להסתובב בזמן הבישול.

 

בחברות מטבחים מובילות ניתן לרכוש יחידות הנקראות "בלוקו" המורכבות מכיור, משטח עבודה וכיריים כיחידה אחת עצמאית המורכבת על ארונות המטבח ועשויה בדרך כלל נירוסטה.

 

מכונות הכביסה כמו גם מייבשי הכביסה מוצאים את דרכם לאזור המטבח בשנים האחרונות במיוחד אם הדבר מאפשר זאת . במידה והרעיון מתאים לכם רצוי לתכנן פינת כביסה מסודרת באזור המטבח הקרובה גם לאזור תליית הכביסה ( חצר). 

בתכנון מטבח כדאי להיוועץ באיש מקצוע מיומן שיכול להציג בפניכם את האופציות השונות, החידושים והאביזרים הנלווים ולהרכיב מטבח שיתאים לצורכיכם.


 



 
חזור מעלה