את המדרגות ניתן לסווג למדרגות בנויות, שבנייתן כרוכה ביציקת בטון ולמדרגות "מרחפות", הנבנות על בסיס עמוד מרכזי או מבנה שלד המותקן בקיבוע לרצפה ולתקרה. בניית מדרגות נעשית על ידי בעלי מקצוע המתמחים בכך. בין שמדובר בחיפוי מדרגות בטון ובין שמדובר בהתקנת גרם מדרגות מרחף מומלץ שפעולות המדידה וההרכבה יבוצעו על ידי אותו אדם כדי להבטיח דיוק מירבי של העבודה.
מדרגות בנויות :
בניית מדרגות מתבצעת בשתי צורות עיקריות: מדרגות רתומות או זיזיות - מדרגות ה"נרתמות" ישירות לדופן הקיר בעת הבנייה עצמה באמצעות זיזים בולטים (מעין "קוצים").
מדרגות בהנחה על משטחים - בשיטה זו יוצקים משטח משופע המיועד למדרגות בעת יציקת השלד או אחרי שהשלד גמור. הנחת המדרגות מתבצעת בתום הבנייה.
במקרים שבהם המדרגות המיועדות להנחה על המשטח עשויות מפלטות שנחתכו על פי מידה, מומלץ לבנות את המשטח ללא שיניים יצוקות וזאת כדי להקל על עבודת ההרכבה. ובאשר למדרגות עצמן - ישנן כאלה שיציקתן מתבצעת "במקום" (באתר עצמו), ואחרות ה"מובאות" אליו כיחידה אחת שלמה או כשתיים נפרדות - יחידת הרום ויחידת השלח.
חומרים - החומרים המשמשים לבניית המדרגות ולחיפוי שלהן הם: מוזאיקה- טראצו, עץ, זכוכית, חומרים פלסטיים למיניהם העומדים בדרישות התקן מבחינת רמת השחיקה, אבן, שיש או שטיח. מן ההיבט העיצובי, אין שום הכרח שהמדרגות תהיינה המשך ישיר לריצוף הקיים ב"נקודת היציאה".
אדרבה, שילוב חומר נוסף עשוי להוסיף עניין לחלל, אך חשוב ליצור מעבר יפה בין שני החומרים על ידי התקנת סרגל מתאים- ישנם סרגלים מחומרים שונים (פליז, פלסטיק;) ובמחירים שונים.
מדרגות מוזאיקה (טראצו) - חומר רווח ונפוץ בעיקר בחדרי מדרגות ובמבני ציבור, אך בהחלט גם בבתים פרטיים. עלות ציפוי טראצו המתבצע באתר עצמו, נחשבת לנמוכה ביותר, אך רמת הגימור היא בהתאם - פחות מזו של המוצר המתועש מה גם שבעלי מקצוע מיומנים הם "מצרך קשה מאד להשגה"... העבודה עצמה כרוכה בלכלוך רב ואף עלולה לעכב את מהלך הבנייה.
מדרגות אבן - שיש, שיש מעובד - אלה מובאות לאתר כשתי יחידות נפרדות של רום ושלח (שני מלבנים- של פני שטח המדרגה או המידרך, ושל פני הגובה שלה) המידות לבנייתן נלקחות רק עם תום ריצוף שני המישורים שביניהם הן אמורות לקשר, כדי שחישוב הפרש הגובה בין מדרגה למדרגה יהיה מדויק, וכל יחידות הרום תהיינה בגובה אחיד.
מדרגות קרמיקה - חיפוי גרם מדרגות באריחי קרמיקה דורש מיומנות גבוהה בעבודת ריצוף והבנה בסיסית בעיצוב. החיפוי יכול להיעשות בכמה דרכים שהפשוטה והזולה שבהן היא ציפוי שיני הבטון
באריחים חתוכים לפי מידה וכיסוי מפגש הרום והשלח בפרופיל גמר.
אין לגשר על המפגש בשום אמצעי חיבור זוויתי - "גרונג" בעגה המקצועית, שכן הוא עלול לגרום לשברים באריחים. דרך אחרת היא שימוש באריחי מדרגה שעוביים 7-8 מ"מ לחיפוי השלח וחיתוכי אריחים רגילים לחיפוי הרום.
דרך נוספת לחיפוי מדרגות קרמיקה שימוש באריחי מדרגה מיוחדים השונים לחלוטין בעוביים ובצורתם מאריחים רגילים.
פנלים (שיפולים) - כמו בכל עבודת ריצוף, הפנלים מיועדים להגן על מפגש המדרגה עם הקיר מפני לכלוך בעיקר. ניתן להתקינם במספר צורות וחשוב להקפיד על ביצוע דייקני של העבודה. מחיר ההתקנה כ- 6-8 $ ליחידה.
|
מדרגות מרחפות (מדרגות קלות) כרוכה בתהליך יציקה כלשהו, ומתבצעת בהרכבה עם תום הבנייה במיקום שנקבע לכך בתכנון. בסיסן יכול להיות עמוד מרכזי או מבנה שלד המקובע לרצפה ולדופן התקרה כאשר חיבור המדרגות נעשה באמצעות מערכת ברגי נירוסטה או פלדה או בהדבקה. השלד יכול להיבנות כיחידה אחת, בצורה מודולרית של חוליות החוברות זו לזו או כשילדת מסגרת שלמה. בבנייה הציבורית ובבתים רבי קומות, המדרגות המרחפות משמשות בעיקר כמדרגות חירום ומילוט ולצורך זה הן עשויות פלדה. בבנייה הפרטית הן רווחות מאד בשל היותן אלמנט פיסולי לכל דבר המעניק לחלל מראה מסוגנן. מבנה גרם המדרגות וגודלו נגזרים מנתוני גובה ושטח החלל, ואפשרויות העיצוב הן רבות ומגוונות- מהלך ישר, מדרגות "הלוך ושוב" בצורה של מעין ח והמהלכים מקבילים זה לזה, מדרגות מניפה טרפזיות הבנויות כחצי עיגול או רבע עיגול, מדרגות לולייניות - ספירליות וכן כאלה המשלבות כמה צורות כגון מהלך ישר שהמשכו לולייני או להפך. מדרגות לולייניות טובות לשמש בחלל קטן בגלל הנפח המועט שהן תופסות, אך מקובל לחשוב שהן אינן נוחות במיוחד בשל התלילות ובשל נפחן הצר המקשה על העברת חפצים גדולים. ניתן למצוא לכך פתרון מה על ידי הסרת המעקה, המותירה את החלל פתוח באופן המקל על העברת חפצים, ואילו את התלילות אפשר למתן על ידי יצירת ספירליות רדודה יותר. חומרים - שפע של חומרים יכולים לשמש לבניית מדרגות מרחפות: מתכת, עץ, ברזל, זכוכית וכן שילובים שונים. מדרגות לולייניות אפשר לבנות גם מפלטות אבן ושיש, אך הן נחשבות יקרות מאד, ולבנייתן נדרשות פלטות שעוביין 6 ס"מ לפחות. מבני שלד עשויים ממתכת מומלץ לצבוע בצבעים אפוקסיים המוצעים בכ-200 גוונים שונים. הצביעה היא אחידה ונחשבת עמידה, במיוחד בקרבת הים או באזורים לחים. באזורים כאלה רצוי להשתמש במתכת מגולוונת. |
עץ - ניתן להשתמש בכמה סוגי עץ החל מעצים "פשוטים" וכלה בסוגים הנחשבים יקרים מאד.
ההיצע כולל עצי אורן, מהגוני, בוק, מייפל, אלון ואגוז - אשר לכל אחד מהם יתרונות משלו. בכל
מקרה יש לוודא שהעץ מלא ועבר תהליכי הגנה ועיבוד למניעת דפורמציות ולהגברת עמידות בפני
שחיקה.
זכוכית - זכוכית מחוסמת, שקופה או חלבית משמשת בעיקר בשילוב מסגרת פלדה אשר בתוכה
מקובעות המדרגות.
עץ בשילוב שיש או אבן - יחידת מדרגת עץ המשלבת בתוכה פלטת שיש או אבן. את יחס האבן-עץ
במדרגה ניתן לבחור לפי הטעם האישי. יתרונו של השילוב, מלבד יופיו, הוא שמסגרת העץ מגנה על
פלטת האבן/שיש.
עיצוב:
לגרם מדרגות נוכחות דומיננטית בחלל ומן הראוי לזכור כי עליו להתאים לנתוני השטח - ולא להפך.
לדוגמה מדרגות מסיביות מדי, בחומר או בצורה, עלולות להכביד על המראה בחלל קטן, ואילו
מדרגות קלילות מעניקות אווריריות ומרחב. מדרגות זכוכית למשל, משתלבות היטב בסגנון
ה"היי-טק" ומדרגות עץ מהוות השלמה למראה כפרי, אך זהו אינו כלל ברזל, שילובים שונים של
מתכת ועץ או מתכת ואבן יכולים ליצור עיצוב וסגנון מעניינים במיוחד. כדאי לחשוב על פרטים אלו
לפני תחילת הבנייה כדי להעריך את עלותם וכדי שהבחירה תהיה מוצלחת ותשתלב היטב בחלל.
בנוסף לחומרים ולעיצוב, ניתן להעניק למדרגות נוכחות מסוגננת על ידי תוספות שונות: את
הפודסטים שבין המהלכים אפשר לנצל להצבת פריט נוי או עציץ נאה. את התאורה שהיא אלמנט
חיוני לבטיחות הנדרשת, אפשר ל"גייס" גם כן לטובת העיצוב על ידי קיבוע גופי תאורה מעניינים
לאורך הקיר המלווה את המדרגות, או אף להשקיע גופי תאורה בתוך המדרגות עצמן ליצירת
אפקט מעניין וייחודי.
עלויות:
עלויות בניית מדרגות והרכבת מדרגות הן עניין "נזיל" מאוד המבוסס על נתוני חומר, גודל, צורה,
כמות ועוד. רוב היצרנים והמשווקים מחשבים עלויות על פי "נוסחת מחיר" המתחשבת ברום ובשלח:
מחיר מדרגה מלבנית וישרה עד מטר אחד וחומר נתון = A
מחיר מדרגה משולשת או טרפזית עד מטר אחד וחומר נתון = XA2
מחיר מדרגה עגולה או "מודל" קרי שמידתה נלקחה מהשטח על גבי מודל קרטון =A X2
עלות עבודת ההרכבה מחושבת על פי אותה נוסחה.