1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. משקופים עיוורים

משקופים עיוורים

המאמר מציג את המשקוף העיוור ודגשים בהתקנתו.

  

המשקוף העיוור הוא משקוף סמוי שמטרתו ליצור מסגרות ישרות ואחידות כתשתית לחלון או לדלת המותקנים עליו. המשקוף העיוור יוצר תשתית ישרה בעלת מיפתח מדויק. הוא זה שיוצר את החיבור שבין המבנה לבין החלון או הדלת והוא חיוני להתקנה טובה שלהם. לאחר הרכבת המשקוף יודע יצרן החלונות/דלתות מהו גודל הפתח המדויק ומייצר אותם על פיו. זהו פרט חשוב מאוד משום שברוב שיטות הבנייה קשה מאד לשמור על פתחים ישרים ומדויקים במידותיהם.

 

למשקוף העיוור תפקיד נוסף. לאחר הרכבתו הטייח יודע בדיוק מהו העובי הנדרש של ציפוי הקיר בחיבור שבין הקיר לחלון, וכך, בזכות השימוש במשקוף עיוור, עבודתו של הטייח קלה ומדויקת יותר, ואפשר לקבל חזית קיר ישרה ואחידה.

 

המשקוף העיוור עשוי מפרופילים של פח מגלוון. יש שני סוגים של פרופילים:

פרופיל "למד" ופרופיל "פטה". מייצרים אותם על ידי כיפוף וחיתוך של הפח המגלוון. לאחר הכנת הפרופילים יוצרים את המסגרת על ידי חיבור הפרופילים בריתוך או בברגים.

 

חשוב לדעת כי כל סוג חלון דורש מסגרת מתאימה (משקוף עיוור) ספציפית עבורו:

 

- עבור חלונות/דלתות הזזה וחלונות/דלתות ציר משקוף מלבן שהוא למעשה מסגרת מלבן רגילה.

- עבור חלונות/דלתות הזזה לכיס בנוי משקוף מורכב יחסית שכן הוא בנוי גם בתוך הקיר ומאפשר את הזזת החלון אל הכיס הבנוי.

- עבור חלונות/דלתות עם ארגז גלילה [בעיקר עבור חלונות או דלתות שלא נעשית הכנה לכיסוי ארגז הגלילה שלהם מבחוץ על ידי סינר בטון ( "פריקאסט")] - במשקופים אלו יש ארגז תריס וסינר פח אלומיניום אשר יוצר את הכיסוי עבור תריס הגלילה או לחלופין סינר מרשת "רביץ" אותה ניתן לטייח יחד עם הקיר החיצוני.

 

יש שתי גישות לעניין יצירת המשקופים והתקנתם. הראשונה היא שיש לייצר את המשקוף בצורה חזקה וקשיחה מאוד כך שהוא יוכל לשאת את משקל החלוןדלת בעצמו ללא עזרת הבטון שאליו הוא מחובר. שיטה זו מצוינת שכן היא מדויקת מאוד ומונעת בעיות של עיוותים במשקוף לאחר ההתקנה.

הבעיה היא ששיטה זו יקרה בגלל השימוש בפרופילים עבים במיוחד ועיגונים רבים של המסגרת לבטון. לפי הגישה השנייה אין צורך להשתמש בפרופילים עבים במיוחד והמסגרת יכולה להיות קלה כל עוד החיבור בין המשקוף העיוור לבטון הוא מלא לחלוטין כך שהמשקוף דחוס למעשה אל הקיר עצמו ונשען עליו. הבעיה בשיטה זו היא שלאחר התקנת המשקוף יש לדחוס את החללים שבין הקיר למשקוף בבטון או בחומרים אחרים, ובדחיסה לא מבוקרת של חומר עלול להיגרם עיוות של המשקוף העיוור, מה שימנע מאוחר יותר את התקנת החלוןדלת בצורה טובה או בכלל.

 

שיטה זו היא הנפוצה בארץ אך יש לשים לב לעיגון נכון של המשקוף ושל מילוי הבטון.

 

התקנה נכונה של המשקוף

1.המשקופים יותקנו בגובה קבוע, במרחק קבוע מנקודת האפס (מרחק זה מכונה "שטיחמוס").

הכוונה כאן שהמשקופים העליונים של כל הפתחים יהיו באותו גובה. קו ההתחלה יכול להיות שונה.

2.חשוב להתאים את צורת העיגון של המשקוף לקיר שאליו הוא מתחבר על פי סוג הקיר (גבס, בטון, בלוקים).

3.על החיבורים של המשקוף לקיר להיות ברווחים שווים זה מזה.

4.יש לבדוק את איזון כל צלעות המסגרת באמצעות פלס ולא על פי הקיר ואת האלכסונים של המסגרת (דיאגנול).

5.חשוב למקם את הצלע התחתונה של המשקוף בהתאם לסף המתוכנן בתוכניות העבודה, דהיינו במרחק מתאים לביצוע הסף הרצוי, שכן ספים מסוגים שונים דורשים התקנה שונה (המצריכה מרחק שונה מנקודת האפס).

 

לסיכומו של דבר, ייצורם והתקנתם של המשקופים העיוורים - משקופי העזר - הוא השלב הראשון בייצור החלון והדלת וחשיבותו מרובה. את המשקופים העיוורים מתקינים כשלב ראשון עוד בשלב שלד הבניין ורק לאחר ההתקנה והמדידה מתחיל שלב ייצור החלון והדלת עצמם. וכאמור, בעזרת משקופי העזר אפשר לקבל תוצאות טובות של עבודת הטיח.


 יש לכם שאלות נוספות בנושא דלתות וחלונות? היכנסו ל פורום אלומיניום וקבלו מענה ממומחים בתחום.


 


חזור מעלה