לאחר התקנת המעלית ובטרם הפעלתה, על המעלית לקבל תו תקן של מכון התקנים.
בהמשך הדרך יידרשו בדיקות תקופתיות של המעלית אשר יבוצעו על ידי הבודקים המורשים של משרד העבודה והרווחה.
בכל הליך האישורים תטפל חברת המעליות.
פקודת הבטיחות בעבודה, מחייבת בדיקתה של כל מעלית חדשה. במהלך הבדיקה ייבדקו תיק המעלית וכן התאמת המעלית להוראות התקן. את הבדיקה יבצע ענף המעליות של מכון התקנים הישראלי.
יצרן המעלית הוא החייב על פי חוק בתשלום עבור בדיקה זו, כיוון שהמעלית נחשבת בשלב זה כרכושו.
כמו כן, יידרש לעתים אישור של מכבי האש. בטרם קבלת טופס 4 המאפשר את חיבור הבניין לחשמל ולמים, ידרשו הרשויות גם אישור שהמעלית עברה ביקורת חשמל.
מועדי האספקה של מעליות
מועדי האספקה של המעלית נעים בין תשעה חודשים לשנה ומחצה, לפי הגובה הדרוש ולפי מורכבות המעלית.
שלבי התקנת המעלית
על הקבלן הבונה את הבניין להכין את פירי המעליות עבור חברת המעליות עד 5 עד 6 חודשים לפני המועד המתוכנן של הפעלת המעליות. בנוסף עליו לספק חשמל תלת פאזי לחברת המעליות, לא יאוחר מחודשיים קודם למועד ההפעלה.
מהו פיר המוכן לעבודת חברת המעליות? פיר המעלית יהיה מוכן לחברת המעליות, לאחר שיהיה בנוי ומסויד, כאשר הארקת היסוד מותקנת בבור המעלית, הפתחים בנויים לפי תוכנית המעליות ומפלס הריצוף מסומן עבור
חברת המעליות. בתוך הפיר יהיה מותקן פיגום שנבנה על פי תוכניות חברת המעליות.
בבניין צריך להיות בשלב זה חשמל זמני חד פאזי לפחות, אשר יאפשר עבודה עם כלי עבודה חשמליים ניידים. כמו כן, דורשת חברת המעליות, כי בבניין יהיה מחסן מואר, יבש ונעול, בגודל 20 מ"ר לפחות, לצורך אחסון חלקי המעליות וכלי העבודה.
שלבי העבודה של קבלן המעליות
ראשית יבדוק קבלן המעליות את דיוק הבנייה של הפיר, ויוודא כי אי הדיוק אינו עולה על אי הדיוק המותר. לאחר ביצוע המדידה, ירכיב קבלן המעליות את הפסים ואת משקופי הדלתות.
בשלב זה, יכול קבלן הבניין לבצע את עבודות הגמר סביב המשקופים. המדובר בביטון ובריצוף ובכל עבודות הגמר האחרות. במהלך הביטון חשוב, כי הקבלן יזכור להשאיר את כל החורים והפתחים הדרושים עבור קופסאות הלחצנים ומראי הקומות של המעליות. אם לא יושארו פתחים אלו, יידרש הקבלן לחצוב אותם מחדש.
בהמשך, יחל קבלן המעליות לבצע את העבודה בחדר המכונות. בשלב זה יש להכין עבורו את לוח המפסקים הראשי, וכן את הדלתות, החלונות, המעקות, הסולמות וכל המצוי בחדר המכונות.
בשלב הבא, יידרש קבלן הבניין לספק לקבלן המעליות חשמל תלת פאזי (גם אם מדובר עדיין בחשמל זמני), שיהיה בעוצמה מספקת להפעלת המעליות.
קבלן הבניין יכין עצמו בשלב זה לבדיקת המעלית על ידי מכון התקנים. ישנן מטלות רבות הנוגעות בבנייה בסביבת המעלית. המדובר בריצוף, בתאורה, בגישה לחדר המכונות ובהיעדר מפגעים בגישות השונות אל המעלית.
על קבלן הבניין לקבל מחברת המעליות רשימת הנחיות להכנת סביבת המעלית לבדיקת מכון התקנים. לא ניתן לספק רשימה סטנדרטית להכנה זו, שכן הרשימה תשתנה בהתאם לבניין הספציפי.
לאחר ביטון המשקופים, יתנתק קבלן המעליות מקבלן הבניין ויעבוד באופן עצמאי. בשלב זה יתקין קבלן המעליות את המעלית במקומה. חשוב לתכנן מראש את דרכי הכנסת המכונה לבניין, אם בעזרת מנוף ואם בדרך אחרת. חשוב כי דרכי הגישה לפיר לא ייחסמו.
קישורים רלוונטיים
סרטון וידאו על מעליות ביתיות
פורום מעליות ביתיות