|
לקמין תדמית רומנטית - הוא נחשב למשרה אווירה ביתית חמימה וקסומה. - איכות הקמין נקבעת על ידי שני מרכיבים : הספק (כמות הקלוריות שמפיק הקמין) ונצילות (כמות הקלוריות ההופכות לחום נטו מתוך ההספק). נתונים אלו משתנים בהתאם לגודל החלל, רמת האיטום וגובה התקרה. - בבחירת קמין יש להתחשב בשטח הבית: ככל שהוא גדול יותר, יש לבחור בקמין בעל הספק גדול יותר. הקמין צריך לעמוד בתקן בינלאומי ולהיות מאושר ע"י מכון התקנים הישראלי. |
הקמינים נחלקים לסוגים שונים: יש המוסקים בעץ, יש המוסקים בגז, ויש המוסקים בנפט.
רוב הקמינים מיובאים מארצות אירופה וארה"ב ובהם מבחינים בין אלה המכונים "יחידות עצמאיות" ובין יחידות B.I-"BUILT IN" שאותן ניתן למקם בתוך נישה בקיר או בתוך מסגרת מעוצבת הנרכשת מהיצרן או מעוצבת בעבודת יד במיוחד עבור לקוח ספציפי.
- התקנת קמין
מיכל הנפט צריך להיות מותקן במרחק של לפחות מטר וחצי מהבית, והארובה צריכה לעבור את קו הרכס של גג הבית כדי שהרוחות לא יחזירו את האדים לתוכה.
|
אם מדובר בתקרה גבוהה במיוחד יש צורך בהתקנת מאוורר לצורך העלאת האוויר החם למעלה. רצוי לא למקם קמין ליד מדרגות מכיוון ש"פיר" המדרגות יונק את החום למעלה. קמינים המוסקים בעץ או בנפט, וחלק מאלו המוסקים בגז מחייבים התקנת ארובה סטנדרטית שגובהה צריך להיות כ- 70 ס"מ מעל כל המצוי ברדיוס של 3 מטר מסביב. עצים גבוהים ורוחות חזקות בתדירות גבוהה מחייבים להתקין את הארובה בגובה רב יותר. ככלל, ככל שהארובה גבוהה יותר, גדלה איכות יניקת העשן שלה. בנוסף, רצוי מאוד להקפיד שקו הבנייה יהיה ישר מנקודת היציאה ועד סופה, אם כי סטיות מסוימות מותרות, על פי דגמי הקמינים השונים. ובנוגע לקוטר הארובה - לכל סוג קמין, קוטר ארובה משלו. קמין שלו ארובה אינו מחמם את החדר באופן מקסימלי היות שהחום "בורח" דרכה. עם זאת ניתן לנצל חום זה לטובת הקומה העליונה. ארובה חשופה תורמת לחימום החדר, ובארובה מצופה ניתן לשלב תריסונים-חרכים לניצול החום בחלקו העליון של החלל. -קמינים המוסקים בעץ יש קמינים הבוערים בשיטת הבעירה הכפולה: בעירה ראשית של העץ, ובעירה משנית של הגזים הנוצרים בבעירה הראשית. שיטה זו מצמצמת את זיהום האוויר, תדירות הכנסת העצים נמוכה יותר, והניצולת טובה ויעילה יותר. הפצת חום סביב הקמין או "הסעת" החום יכולה לגבור כשמוסיפים מפוח. קיימות יחידות "בילד אין" המוסקות בעץ. הן מיועדות להכנסה אל מסגרת דקורטיבית המעוצבת על פי רצון הרוכש. החום נפלט מהחזית. שיטת חימום זו בעייתית מבחינת ההיבט של איכות הסביבה. בארצנו מחסור ביערות ולכן שימוש בעץ שנגדע במיוחד לצורך חימום בתים הוא בגדר "פשע" כלפי טבע. אמנם ישנם מקומות רבים, כחנויות "עשה זאת בעצמך" וחנויות לחומרי בניין, שבהם מוכרים גדעי עצים, אך השימוש בעץ שנלקח מיערות ישראל הוא חמור, ולכן כדאי לשקול התקנת קמין שיוצר אפקט של בעירת עצים אך במציאות עובד על גז ורק מדמה את בעירת העצים כדי להשרות אווירה כפרית וחמימה. |
את פעולת ההסעה ניתן להגביר על-ידי תוספת מפוח המחזק והופך אותה מהירה יותר. איכות החימום תלויה בדגם הקמין. קמין המשלב את שתי דרכי החימום גם יחד נחשב קמין באיכות טובה.
הקמינים המוסקים בעץ ניתנים "להסבת גז", קרי להסקה באמצעות גז.
GAS LOGAS היא מערכת שאותה מתקינים בקמין עץ קיים, והיא כוללת מבער גז, "בולי עץ", פתיתים וגרגירים דמויי גחלים ומערכת הצתה ובקרה. מראה קמין העץ נותר כשהיה, אך פעולת ההסקה נעשית בגז.
יחידות "BUILT IN" מוסקות בעץ
אלה הן יחידות המיועדות להשתלב בציפוי דקורטיבי כלשהו. יש יחידות שמתלווה אליהן ציפוי ב"קיט" מוכן, הנבנה לפי הצורך, ואחרות בעלות דפנות מבודדות אותן ניתן להותיר ללא ציפוי או אף לצפות בחומרים דליקים. פליטת החום נעשית מהחזית כך שהוא אינו נבלע לתוך הציפוי ואינו יוצר בזבוז אנרגיה.
חומר הציפוי והצורה שבה הוא מיושם מקנים אפשרות לגוון את מראה היחידה הבסיסית. קמין מסוג זה יכול להיות פתוח, בעל אש גלויה ומרשימה, או מצויד בדלתות זכוכית מחוסמת, בתוספת מפוח או בלעדיו. ישנם דגמים בעלי חזית אחת, ולאחרים מספר חזיתות כדוגמת דגם פינתי, בעל שלוש חזיתות. ניתן לשלב את הדגם בעל הדפנות המבודדות בריהוט עץ הכולל אביזרי חשמל ללא כל חשש, שכן הוא מבודד כראוי.
אפשר לשלבו גם בקיר המפריד בין שני חדרים, כגון חדר המגורים והמטבח או פינת האוכל כך שבשניהם אפשר יהיה ליהנות ממנו. הפצת החום נעשית בקרינה והסעה.
-קמינים להסקה בגז
אלו נחשבים חיקוי לקמין העץ. הבערתם אינה כרוכה בגזרי עץ ובאפר שיוצר קמין עץ, אך יחד עם זאת, המראה והאווירה החמה נשמרים.
בעירת הגז נחשבת לנקייה ביותר מבחינה אקולוגית, אך חשוב מאוד להקפיד על התקנת התשתית. הקמינים מצוידים במערכת פנימית של הצתה אלקטרונית ואינם זקוקים לאספקת חשמל.
מערכות בקרה משוכללות המצויות גם הן בתוכם, מבטיחות את כיבוי וניתוק זרם הגז במקרה של תקלה. קמינים המוסקים בגז נחלקים ל-3 סוגים עיקריים, בהתאם לשיטת האוורור:
1 ) קמין גז באוורור רגיל - לאלו נדרשת ארובה סטנדרטית בעלת פתח יציאה בגג, לסילוק הגזים השרופים.
יחידות ה-- (B.I. (build in בדומה ליחידות B.I. בעץ - מבודדות, בעלות מספר חזיתות, ועליהן מורכב ציפוי כלשהו. היחידות העצמאיות עשויות מפח בדרך כלל, וזקוקות לארובה ומתג הדלקה.
2 ) קמין גז באוורור ישיר - שיטה המקנה גמישות בהתקנה וטובה לשמש בבתים משותפים ובקומות גבוהות.
תא הבערה אטום כלפי החדר ומערכת האוורור הישירה פועלת דרך קיר חיצוני או גג.
היא מורכבת משתי ארובות הבנויות זו בתוך זו כשהאחת יונקת את האוויר לבערה מן החוץ, והשנייה פולטת אליו את הגזים השרופים.
פתח היציאה של ארובה זו - בניגוד לארובה סטנדרטית - הוא בגובה הגג בלבד. ניתן להתקינו גם בקיר חיצוני. את הצנרת ניתן "לתמרן" לסטיות נוספות של 6 זוויות ב-45 מעלות ו-3 זוויות ב-90 מעלות. התנור מצטיין בנצילות גבוהה המאפשרת להפעילו בהספק נמוך, כך שהמערכת נחשבת חסכונית בגז. כמו כן, היא אינה מייבשת, והחום מופץ היטב בחלל כולו, בדרך של הסעה. תנורים מסוג זה מוצעים כיחידות עצמאיות או - B.I., ויש אפשרות למספר חזיתות.
3 ) תנור גז דמוי קמין - ללא אוורור - תנור מסוג זה מעוצב כקמין וכולל בתוכו "גזעים" ולהבה אדומה. תנור כזה יכול להיות יחידה עצמאית או B.I., ומתאים לשימוש במקום שבו אי אפשר להתקין פתח אוורור חיצוני. חובה להותיר בחדר פתח לאוויר נקי - חלון או אחר.
-קמיני נפט
קמין הנפט הוא המועדף והפופולרי ביותר בארץ בשנים האחרונות. החום המופק ממנו נעים, ופעולתו נעשית ברציפות 24 שעות ביממה. צריכת הנפט להבערת הקמין היא כ-1/2 ליטר לשעת עבודה ואת עלותו לעונה, ניתן להעריך בסכום של כ-1,300 ש"ח. הקמינים מצוידים בארובה היוצאת מפתח הגג ומתנשאת מעליו. את מיכל הנפט בקיבולת 500 ליטר - מתקינים מחוץ לבית.
יחידות ה-B.I. של קמיני הנפט מגיעות כ"ערכה" מוכנה מהיצרן ובציפויים שונים. את שיטת החימום בגוף הקמין ניתן להסב לכל שיטה המועדפת על הצרכן. יחידות עצמאיות אין למקם בתוך גומחה ואין לבנות מעליהן, היות שהחום הנפלט מחלקן העליון מחייב מגע ישיר עם האוויר.
קמין יצוק ברזל מתקינים ליד הקיר בתוספת ארובה. קמין בהסקת נפט אוגר את החום ומפיצו באיטיות לחלל כך שכדאי להותירו דולק במשך כל היממה. להגברת היעילות ניתן להוסיף גם מפוח לפיזור טוב של האוויר.
-קמינים דו תכליתיים להסקה מרכזית
קמין מסוג זה הוא תנור הסקה הידרוני משולב עם קמין המופעל בגז ו"עובד על מים".
שתי הפונקציות נכללות ביחידה אסתטית אחת, המותקנת בחדר המגורים וביכולתה לחמם את חדרי הבית כולו או כל חלל בנפרד, באמצעות הרדיאטורים המצויים בה. במקרה של הפסקת חשמל, פעולתו של הקמין לא נפגעת היות שהוא אינו זקוק לאספקת חשמל (למעט משאבת הסחרור). המערכת מרשימה ביופייה ובזמן פעולת הקמין נראות בו מעין גחלים בוערות-לוחשות.